Atnaujintas 2006 liepos 14 d.
Nr.53
(1453)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai

Vilkaviškio vyskupijoje

Palaimintojo Jurgio Matulaičio minėjimas atlaiduose

Maldininkai iš Lenkijos
Varmijos arkivyskupijos

Dėkingumo ženklai už malones
užtariant Palaimintajam

MARIJAMPOLĖ. Liepos 9 dieną Šv. arkangelo Mykolo Mažojoje Bazilikoje prasidėjo Palaimintojo Jurgio Matulaičio, MIC, paminėjimas – aštuonias dienas truksiantys atlaidai. Pirmąją atlaidų dieną, vadovaujant vyskupui Juozui Žemaičiui, MIC, įvyko padėkos už Palaimintojo Jurgio užtarimu gautas malones pamaldos. Tikintieji gyvai liudijo apie gautąsias malones užtariant Palaimintajam ir dėkingumo ženklan paaukojo papuošalus ir įvairius dirbinius – votus: sidabrinės širdys byloja apie atgimusią šeimoje tarpusavio ir Dievo meilę, įvairios kūno dalys iš taurių metalų – apie pagijimus, kryžiai – apie sustiprėjusį tikėjimą ir kitas malones. Labiausiai jaudinantys yra motinų ir žmonų liudijimai apie savo vaikus ir vyrus, grįžtančius prie Dievo ir Bažnyčios. Palaimintojo Jurgio rūpestis tautos ir šeimos dora, socialiniu teisingumu, jo pavyzdžio ir užtarimo vaisiai juntami ir šiandien.

Antrąją atlaidų dieną, liepos 10-ąją, Marijampolės Bazilikoje buvo aukojamos šv. Mišios už kenčiančius nuo įvairių priklausomybių žmones bei jų artimuosius. Broliai iš „Pilnų namų“ bendruomenės liudijo apie atsivertimo ir išlaisvinimo nuo priklausomybių malones. Šv. Mišias aukojo Vilkaviškio vyskupas Rimantas Norvila. Dalyvavo Alytaus dekanato kunigai ir piligrimai, Vilkaviškio vyskupijos Mergelės Marijos legiono nariai, gausus būrys tikinčiųjų. Homilijoje kunigas Saulius Ruočkus kaip aktyvaus krikščionio pavyzdį iškėlė Palaimintąjį Jurgį. Palaimintojo mintys, kurias skaitome jo „Užrašuose“, stiprina tikinčiųjų pasitikėjimą Dievu ir uždega uolia meile vargstantiems, ypač socialiai atstumtiesiems, tarp kurių šiandien yra nemažai kenčiančių nuo įvairių priklausomybių. Vyskupas R.Norvila padėkojo „Caritas“, „Rūpintojėlio“ atstovams, „Pilnų namų“ bendruomenei, kurie su nuoširdžiu uolumu darbuojasi šioje srityje.

Trečiąją atlaidų dieną, liepos 11-ąją, Marijampolės Baziliką aplankė apie trys šimtai piligrimų iš Varmijos arkivyskupijos, pėsčiomis keliaujančių į Vilniaus Aušros Vartų šventovę. Tai jau šešioliktoji tokio pobūdžio piligrimystė, kasmet organizuojama nuo 1991 metų. Šiemet jos šūkiu pasirinkti Švč. Mergelės Marijos žodžiai „Didžių dalykų padarė man Visagalis ir šventas yra Jo vardas“ (Lk 1, 49). Kartu su maldininkais atvykęs ir Varmijos arkivyskupas metropolitas Vojciechas Ziemba išreiškė dėkingumą vietinės bendruomenės nariams už šiltą priėmimą ir pagalbą kelionės metu. Per šv. Mišias arkivyskupas pasidalijo savo įžvalgomis, jog šv. Benedikto, Europos globėjo, ir Palaimintojo Jurgio Matulaičio, MIC, asmenybės yra brangios tuo, kad kiekvienas iš jų savo epochos priešiškų aplinkybių sūkuryje buvo vienybės ir taikos nešėjai. Gražus abiejų vienuolių pasirinkimas malda ir gėriu nugalėti blogį yra aktualus ir šiandien susiskaldžiusiai ir susipriešinusiai visuomenei bei įvairias krizes išgyvenančioms šeimoms.

Kun. Andrius Šidlauskas, MIC

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija