Atnaujintas 2006 liepos 21 d.
Nr.55
(1455)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai

Kur Lukašenkos klano pinigai?

Baltarusijos „tėtušis“ A.Lukašenka išsityčiojo iš JAV prezidento Džordžo Bušo nurodymo imtis tam tikrų finansinių sankcijų prieš dešimt Baltarusijos valdžios ir A.Lukašenkos aplinkos pareigūnų, kaltinamų demokratijos slopinimu Baltarusijoje. Kitaip tariant, JAV prezidentas įsakė nedelsiant blokuoti visas jo dekrete įvardytų asmenų sąskaitas JAV bankuose. Kompanijoms ir JAV piliečiams uždrausta turėti kokių nors reikalų su nurodytais asmenimis. Dž.Bušo „juodąjį sąrašą“ pradeda pats prezidentas A.Lukašenka. Toliau jame įrašyti Baltarusijos KGB viršininkas Stepanas Suchorenka, valstybinio radijo ir televizijos šefas Aleksandras Zimovskis, prezidento administracijos vadovo pavaduotoja Natalija Petkevič, A.Lukašenkos patarėjas nacionalinio saugumo klausimais Viktoras Lukašenka (A.Lukašenkos sūnus) ir pagaliau senas kagėbistas dešinioji „tėtušio“ ranka Viktoras Šeimanas bei kiti.

Kyla klausimas: kokias Baltarusijos veikėjų sąskaitas gali užblokuoti amerikiečiai? Pagaliau ar išvis yra tos sąskaitos? O jeigu jų nėra, tai kokia Baltųjų rūmų sprendimo reikšmė? Vis dar tebesilaikančio nepriklausomos pozicijos Rusijos dienraščio „Moskovskij komsomolec“ žurnalistai paprašė pakomentuoti šį Dž.Bušo sprendimą žinomo politologo, ilgą laiką gyvenusio Baltarusijoje, Andrejaus Suzdalcevo. Štai ką jis pasakė:

„Vargu ar A.Lukašenka turi kokio nors turto užsienyje. Sąskaitos, jeigu jų ir yra užsienio bankuose, įformintos kitų žmonių vardu. Manau, kad amerikiečiai A.Lukašenkos pinigų JAV bankuose nesuras. Dėl kitų – tai kitas reikalas. Pinigai iš Baltarusijos plaukte plaukė į užsienį praėjusio amžiaus devintojo dešimtmečio pabaigoje. Tačiau, kiek man žinoma, patyrę žmonės iš A.Lukašenkos aplinkos dėjo tuos pinigus į įvairiausius projektus, akcijas bei fondus. Kažin ar tie pinigai yra jų asmeninėse sąskaitose. Todėl juos užblokuoti beveik neįmanoma. 2003 metais buvo juntamas tų pinigų grįžimas atgal į Baltarusiją. KGB viršininkas S.Suchorenka ir kiti asmenys, esantys „juodajame sąraše“, greičiausiai neturi savo sąskaitų JAV ir kituose užsienio bankuose. Tik štai A.Zimovskis (valstybinio radijo ir televizijos vadovas) – labai turtingas žmogus. Tikriausiai pinigų užsienio bankuose jis turi nemažai ir juos surasti galima. Kaip ir Natalijos Petkevič (prezidento administracijos vadovo pavaduotoja), ir jos vyro sąskaitas. Juk A.Lukašenka jiems atidavė visą lošimo biznį. Visi lošimo namai, kazino – Petkevičių šeimos rankose. Tai didžiuliai pinigai, todėl ir juos norint aptikti yra visiškai įmanoma. Prezidento sūnaus V.Lukašenkos pinigai – tie patys kaip ir tėtušio. Tačiau bene „tamsiausias arkliukas“ yra V.Šeimanas. Manoma, kad jo ir kitų Baltarusijos viršūnių kapitalai investuoti Kinijoje. Tai rodo faktai, kad V.Šeimanas ir kiti A.Lukašenkos dvaro dvariškiai nuolat lankosi Kinijos laisvosiose ekonominėse zonose. Taip pat vyko labai draugiškos derybos tarp nacionalinio Baltarusijos banko vadovo Piotro Prokopovičiaus ir Kinijos nacionalinio banko vadovo. P.Prokopovičius tiesiogiai užsiima ir Baltarusijos prezidento finansiniais reikalais. Todėl beveik akivaizdu, kad šiuo metu vyksta platus ir aktyvus Baltarusijos finansų įsiliejimas į Kinijos bankų sistemą. Taip pat akivaizdu, jog tie pinigai bus neprieinami amerikiečiams. Visiškai neabejotina, kad labai daug „juodųjų pinigų“ iš A.Lukašenkos aplinkos žmonių „nusėdo“ Rusijoje. Tad amerikiečių šūvis gali ir nepasiekti numatytų taikinių, o tik lengvai užkliudyti tuos netoliaregiškus A.Lukašenkos komandos asmenis“.

Beje, politologas A.Suzdalcevas jau seniai pateko į A.Lukašenkos, o ypač į KGB veikėjų S.Sucharenkos bei V.Šeimano nemalonę ir buvo priverstas palikti Baltarusiją, kurioje gyveno ilgus metus.

Petras KATINAS

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija