Atnaujintas 2006 liepos 26 d.
Nr.56
(1456)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai

Lietuvos specialistų delegacija lankėsi Afganistane

Liepos 17-24 dienomis Goro provincijos atkūrimo grupės (PAG) stovykloje Čagčarane viešėjo Afganistane su darbo vizitu besilankanti Lietuvos užsienio reikalų ministerijos, nevyriausybinių organizacijų bei verslo atstovų delegacija. Svečiai susitiko su trečiosios Lietuvos karių pamainos (PAG-3) vadu pulkininku Vilmu Šatu, Lietuvos specialiosios misijos PAG atstovais.

Afganistane besilankiusiai delegacijai vadovavo Lietuvos Respublikos projektų ir paramos Afganistane koordinatorė Gintė Damušytė. Delegaciją lydėjo Lietuvos Respublikos specialiosios misijos Afganistane vadovas ambasadorius Gediminas Šerkšnys.

Lankydamasi Goro provincijoje delegacija susipažino su Lietuvos PAG veikla. Taip pat susitiko su provincijos gubernatoriumi Šachu Abdulu Ahadu Afzaliu, provincijoje išrinktais Afganistano parlamento nariais, Goro valdžios atstovais, provincijos policijos vadovybe, lankėsi miesto ligoninėje, kuriai reguliariai pagalbą teikia Lietuvos PAG karo medikai, vaikų namuose. Darbinių susitikimų metu buvo kalbėta su provincijos administracijos, tarptautinių ir nevyriausybinių organizacijų atstovais. Buvo aptartos civilių projektų įgyvendinimo galimybės su Islandijos, Japonijos ir kitų valstybių atstovais.

Lietuvos Respublikos specialiosios misijos vadovas ambasadorius G.Šerkšnys bei kiti delegacijos nariai kartu su Goro valdžios atstovais dalyvavo rekonstruotos kelio atkarpos Čagčaranas – Dahane atidarymo iškilmėse. Delegacijos nariai stebėjo PAG karių bei Lietuvos specialiosios misijos patarėjo policijos klausimais rengiamus mokymus provincijos policininkams.

Apsilankymas Goro provincijoje yra daugiau nei dvi savaites trunkančio delegacijos vizito Afganistano Islamo Respublikoje dalis.

Sostinėje Kabule vyko susitikimai su Afganistano kaimo reabilitacijos ir vystymo, Sveikatos apsaugos ir kitų ministerijų vadovybe. Pagrindinis dėmesys vizito metu skiriamas Lietuvos lėšų, skirtų civilių projektų Afganistane rengimui ir įgyvendinimui, panaudojimo gairių apibrėžimui, projektų finansavimo mechanizmų bei atsiskaitymo būdų planavimui, praktiniams susitikimams su Afganistano, Tarptautinių saugumo paramos pajėgų, Europos Komisijos ir valstybių bei institucijų donorių, Lietuvos specialiosios misijos atstovais dėl projektų Gore įgyvendinimo.

Susitikimo su NATO vyriausiuoju civiliu atstovu Hikmetu Cetinu metu buvo teigiamai įvertinta Lietuvos PAG veikla vienoje skurdžiausių Afganistano provincijų. Lietuviai pristatė rengiamus ir įgyvendinamus Goro provincijos atkūrimo projektus.

Liepos pradžioje Seimo patikslintame šių metų valstybės biudžete Afganistano paramos projektams numatyta 1 mln. litų. Nuo veiklos Afganistane pradžios į Goro provinciją Lietuva jau pritraukė apie 25 mln. litų paramos lėšų. Anksčiau provincijai Lietuva skyrė 140 tūkst. litų. Šios lėšos bus panaudotos vietos savivaldos tarnautojams mokyti, provincijos sveikatos apsaugos darbuotojų kvalifikacijai kelti ir kitiems projektams.

PAG veikloje nuo 2005 metų liepos dalyvauja Lietuvos specialioji misija, kurioje dirba civiliai pareigūnai iš Užsienio reikalų ir Krašto apsaugos ministerijų bei Policijos departamento. Kartu su specialiąja misija dirba JAV ir Islandijos diplomatai.

Specialioji misija ne tik atstovauja Lietuvos interesams Afganistane, bet ir veikdama kaip PAG civilinė dalis padeda atkurti Goro provincijos valdžią, policiją ir teisėtvarkos sistemą. Šiuo metu misijai vadovauja ambasadorius G.Šerkšnys.

Ltn. Skomantas Povilionis,
PAG-3 atstovas spaudai

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija