Atnaujintas 2006 liepos 28 d.
Nr.57
(1457)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai

Panevėžio-Krekenavos dekanate

Vyskupo viešnagė

Ramygalos klebonas
kun. Edmundas Rinkevičius
tarp bažnyčios choristų

Parapijietis Julius Kraujelis,
gavęs popiežiaus Benedikto XVI
apaštalinį palaiminimą

Apžiūrint Ramygalos klebono
kun. Edmundo Rinkevičiaus
fotografijų ir medžio darbų
parodą miesto knygyne „Šviesva“

Panevėžio vyskupas Jonas
Kauneckas suteikia
Sutvirtinimo sakramentą

RAMYGALA. Liepos 16-ąją čia vyko Švč. Mergelės Marijos Škaplierinės atlaidai. Juose lankėsi Panevėžio vyskupas Jonas Kauneckas. Tai buvo pirmasis jo ganytojiškas atvykimas į šį Panevėžio rajono miestą. Šv. Jono Krikštytojo bažnyčioje didelei grupei jaunimo vyskupas suteikė Sutvirtinimo sakramentą. Ganytojas ragino nepamiršti svarbiausio dalyko – maldos.

Tarp atlaidų dalyvių buvo atvykusių ir iš Jotainių. Juose atgaivintos gegužinės pamaldos, į kurias susirenka po kelias dešimtis žmonių. Tarp jų būna nemažai jaunimo. Pamaldos vyksta kultūros namų salėje, prie pačių įsirengto altorėlio.

Atlaiduose buvo ir jotainiškis Petras Gurskas. Dalyvauti iškilmėse jis atvyko su savo žmona ir sūnaus šeima. Šį rudenį P.Gurskas švęs 80-ąjį gimtadienį, tačiau nagingas rankas turintis žmogus ramybėje dar nepalieka kūjo. Kalvystės meistras yra nukalęs miniatiūrinius žemės įdirbimo padargus, kuriuos padovanojo Anykščių arklio muziejui. Atlaiduose buvo ir rajono meras Povilas Žagunis, kilęs iš Jotainių. Ten gyvenantis jo tėvas, gimęs Lietuvos nepriklausomybės paskelbimo metais, – vyriausias vyras šioje gyvenvietėje.

Prieš prasidedant Sumos šv. Mišioms, vėjuje plazdant bažnytinėms vėliavoms, tikintieji dalyvavo iškilmingoje eisenoje aplink šventovę.

Šv. Mišias bažnyčioje aukojo vyskupas J.Kauneckas, dalyvavo Ramygalos klebonas kun. Edmundas Rinkevičius ir Panevėžio Kristaus Karaliaus Katedros diakonas Audrius Vogulis. Sakydamas pamokslą ganytojas pabrėžė, jog dabar, kai irsta šeimos, dedasi negeri dalykai Seime, kai lėbauja turtingieji, o paprasti žmonės uždirba grašius, būtina kuo daugiau melstis. Tik taip galima siekti permainų pasaulyje. Fatimoje (Portugalija) 1917 metais apsireiškusi Švč. Mergelė Marija ragino grįžti prie maldos, kitaip pasaulis artės prie pražūties. Rusijoje įvykus komunistiniam perversmui buvo uždaryta 30 tūkst. bažnyčių, o kunigai ir vienuoliai buvo išsiųsti į lagerius. Tik malda buvo pasiekta, kad iš Austrijos pasitrauktų ją okupavę rusai. Maldos išgriovė Berlyno sieną, padalijusią miestą į dvi dalis. Jos nuvertė nekenčiamą Filipinų diktatorių Markosą bei iškovojo laisvę Lietuvai. Garsusis Tėvas Pijus, kuris turėjo Dievo suteiktų galių, sakė, jog galingesnis ginklas už patį ginklą yra malda. „Tas, kas kalba rožinį, yra man artimas“, – kalbėjo popiežius Jonas Paulius II. „Jūs, atėję švęsti Švč. Mergelės Marijos Škaplierinės atlaidų, esate tikrieji Lietuvos gelbėtojai“, – kreipdamasis į susirinkusius šventovėje tikino vysk. J.Kauneckas.

Neseniai iš Vatikano grįžęs vyskupas visiems perdavė popiežiaus Benedikto XVI apaštalinį palaiminimą. Asmeninį Šventojo Tėvo palaiminimą jis įteikė ramygaliečiui Juliui Kraujeliui už jo didelius nuopelnus Bažnyčiai. Beveik 50 metų parapijietis gieda bažnyčios chore. Didele pinigų suma parėmė statant Truskavos šventovę. Ne kartą pinigais ar savo darbu parėmė Ramygalos maldos namus. Aukštas svečias gražiai atsiliepė apie atlaiduose giedojusius bažnyčios choristus bei pakvietė atlaidų dalyvius aplankyti Ramygalos klebono kun. Edmundo Rinkevičiaus fotografijų bei medžio dirbinių parodą, veikiančią miesto knygyne „Šviesva“. Už tai, kad nepasididžiavo atvykti į Ramygalą, ganytojui dėkojo parapijos atstovai. Nuoširdų ačiū vysk. J.Kauneckui ir visiems, kurie dalyvavo atlaiduose, tarė Ramygalos klebonas kun. E.Rinkevičius.

Bronius VERTELKA

Autoriaus nuotraukos

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija