Atnaujintas 2006 liepos 28 d.
Nr.57
(1457)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai

Žvakių šviesa skleidžia meilę

Benjaminas ŽULYS

Taip šiandien atrodo
Šv. Gertrūdos bažnyčia

Šv. Gertrūdos bažnyčios praeitis

Daugelis Kauno miesto, ir ne vien jo, gyventojų žino tarp Laisvės alėjos ir Juozo Gruodžio gatvės įsikūrusią Šv. Gertrūdos (marijonų) bažnyčią. Kaip teigia istoriniai šaltiniai, žmonių prisiminimai ir šių dienų tikinčiųjų pasakojimai, šioji vietovė nuo senovės garsėja savo stebuklingomis galiomis. Istorijos tyrinėtojų ir bažnytinių dokumentų žiniomis, seniausia informacija apie šią šventovę siekia 1503 metus, ji statyta 1460-1480 metais. Tada Lietuvos didysis kunigaikštis Aleksandras ją dovanojo Kauno parapinei bažnyčiai (dabartinė Kauno Arkikatedra Bazilika). Tad galima teigti, kad bažnyčiai yra daugiau nei 500 metų. Ji ir toliau gyvuoja skleisdama žmonėms dieviškąją meilę bei šilumą.


Tiek daug padaręs, atsisveikino…

Mons. Juozapas Dabravolskas
Broniaus VERTELKOS nuotrauka

Laiminga šeima, kurioje augo, brendo kunigas, laiminga parapija, kuri turi kunigą. Širvintų Šv. arkangelo Mykolo parapija turėjo labai darbštų, pareigingą, sumanų, įžvalgų, mylintį Dievą ir žmones kleboną mons. Juozapą Dabravolską.

Monsinjoras nuoširdžiai atliko pastoracinį darbą: teikė sakramentus sveikiems ir ligoniams, nuolat klausė išpažinčių, susikaupęs aukojo šv. Mišias, aiškino Šventąjį Raštą, meldėsi už gyvuosius ir mirusius parapijos žmones. Kiekvieną sekmadienį, vakare po šv. Mišių, per visus metus ruošė mokinius pirmajai išpažinčiai ir Pirmajai Komunijai. Vyresnius mokinius ruošė Sutvirtinimo sakramentui. Monsinjoras – rimtas patarėjas tikybos mokytojams. Visos parapijos katalikiškai veiklai davė kryptį. Monsinjoras siekė, kad tikintieji būtų sąmoningi tikėjimo išpažinėjai. Nuolat primindavo Eucharistijos svarbą. Mons. J.Dabravolskas pasirūpino, kad tolimesnių kaimų parapijos žmonės sekmadieniais ir šventadieniais būtų atvežami į bažnyčią, kad dalyvautų šv. Mišių aukoje. Po pamaldų parapijiečiai buvo parvežami į namus. Parapijos veikla plati, veiklos rezultatai matomi.


Tarptautinėje stovykloje

Maltos ordino pagalbos tarnyba – viena seniausių ir gerbiamiausių organizacijų visame pasaulyje. 900 metų istoriją skaičiuojantis Maltos ordinas vykdo socialinę veiklą daugelyje pasaulio šalių. Tuo pačiu tikslu, kurį atspindi Maltos ordino devizas – „Tikėjimo išsaugojimas ir pagalba vargstantiems“ maltiečiai jau keturiolika metų dirba ir Lietuvoje. Į veiklą įsitraukę 400 savanorių sėkmingai vykdo socialinę veiklą: „Maistas ant ratų“, ligonių slauga namuose, vaikų dienos centrai, socialinės virtuvės, aktyviai veikia jaunieji maltiečiai. Jie lanko vienišus senelius ir neįgaliuosius, organizuoja laisvalaikį vaikams iš socialiai remtinų šeimų.

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija