Atnaujintas 2006 rugpjūčio 4 d.
Nr.58
(1458)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai

Meilę darbui ir šeimai dalija perpus

Rūta Averkienė

Gausioje Guogų šeimoje
vaikai turi polinkį į meną

Takelį į Matuizose, ramioje gatvelėje, įsikūrusius Jūratės ir Virginijaus Guogų namus žino kiekvienas matuiziškis. Valkininkų sanatorijoje gydytoja kardiologe keturioliktus metus dirbanti Jūratė Guogienė ne tik neskaičiuoja darbo valandų sanatorijoje, bet ir nėra užvėrusi durų pagalbos ar patarimo prašantiems kaimynams. Nors jaukiuose namuose mamos laukia keturios atžalos, Jūratė sako suradusi profesinės sėkmės formulę ir iki šiol spėjanti suderinti ir gydytojos, ir mamos bei žmonos pareigas. Galbūt todėl, kad, nepaisant kartais po pusantros paros trunkančio darbo su sunkiais, širdies ligomis sergančiais ligoniais, ji tiesiog mėgsta savo darbą ir savęs kitoje srityje neįsivaizduoja.


Kryževičius kala kryžius

Bronius VERTELKA

Kalvystės meistras panevėžietis
Vytautas Kryževičius

Šiauliuose žingsniuojantys Darželio gatve dažnokai stabteli tie antruoju numeriu pažymėtu namu. Virš jo stogo puikuojasi metalinis Vytis. Šio nuostabiai atrodančio kūrinio autorius – Panevėžyje gyvenantis kalvystės meistras Vytautas Kryževičius.

Nurodė kelią pas meistrą

Vilniečiui Albinui Jasiūnui, vienam iš sumanytojų atstatyti Pandėlio bažnyčios abu bokštus, teko nuvažiuoti šimtus kilometrų ir telefonu prakalbėti nemažai laiko, kol aptiko reikalingą meistrą. Viena pandėliškė dėl kryžiaus jam patarė kreiptis į Panevėžyje gyvenantį Vytautą Kryževičių. Vaikystėje su juo buvo pažįstami, kartu žaidė, tačiau nebežinojo, kur jis dabar įsikūręs. Atvertęs telefonų knygą, A.Jasiūnas rado ne vieną Kryževičių. Paskambinus pirmam pasitaikiusiam, numeris buvo laimingas.


Ne kartą žvelgęs mirčiai į akis...

Tauro apygardos partizano Petro Gumausko
gyvenimo ir kovos vingiai

Kazimieras DOBKEVIČIUS

Legendinis partizanas,
Vyčio kryžiaus ordino kavalierius
Petras Gumauskas – Pipiras

Savanoris Antanas Gumauskas, kovojęs už Lietuvos nepriklausomybę, po 1918 – 1923 metų kovų gavo apie septynis hektarus nederlingos žemės Liepynų kaime, ant Šešupės kranto netoli Marijampolės. Su žmona Marija Brūzgaite – Gumauskiene pradėjo sunkų naujakurių ūkininkų gyvenimą.Augo vaikai, pradėjo lankyti pradinę mokyklą, o vėliau ir Marijampolės Rygiškių Jono gimnaziją.

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija