Atnaujintas 2006 rugpjūčio 25 d.
Nr.63
(1463)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai

Marcinkoniškiai šventė kaimo dieną

Rūta AVERKIENĖ

Jaunųjų marcinkoniškių koncertas

Žiūrovai Marcinkonių
etnografijos muziejaus klojime

Pastaruoju metu Marcinkonys tapo kone Varėnos krašto kultūrinių renginių meka – čia koncertuoti suvažiuoja ne tik rajono, bet ir šalies bei užsienio meno kolektyvai, vyksta tradicinės šventės. Viena jų – kaimo šventė, daugelį metų švenčiama kasmet rugpjūčio viduryje.

Šiemet Marcinkonių kaimo diena prasidėjo Marcinkonių Šv. apaštalų Simono ir Judo (Tado) parapijos bažnyčioje šv. Mišiomis, kurias už didelius ir mažus, gyvus ir į nebūtį jau išėjusius marcinkoniškius bei jų artimuosius aukojo Marcinkonių parapijos klebonas kun. Algis Vaickūnas. Pamokslo metu jis kvietė būti dvasingesniems, dar karščiau mylėti Dievą ir savo artimą, būti jautresniems.

Po šv. Mišių kaimo jaunimas nuo bažnyčios kalno papėdės iki seniūnijos pastato bėgo tradicinį maratoną, vėliau prie mokyklos vyko krepšinio, tinklinio ir kitų sporto šakų varžybos. Vakarop marcinkoniškiai ir gausiai kaime vasarojantys svečiai rinkosi į Marcinkonių etnografijos muziejaus klojimą. Čia koncertavo Lietuvai pagražinti draugijos Marcinkonių skyriaus narių ansamblis „Šilagėlė“, Marcinkonių jaunimas. Veisiejų pagyvenusių žmonių klubo „Ančios bangos“ nariai ne tik dainavo, šoko, bet ir vaidino.

Marcinkoniškius pasveikino Žemaičių kultūros draugijos Joniškio skyriaus folkloro kolektyvas „Kupars“. Apie kaimo nūdieną įstojus į Europos Sąjungą savo humoristiniame spektaklėlyje vaidino Nedzingės laisvalaikio salės humoro grupė „Europietės“.

Šventėje dalyvavusi rajono savivaldybės administracijos direktoriaus pavaduotoja Laima Vilbikienė marcinkoniškius pasveikino su gražia tradicija minėti kaimo dieną, padėkojo šventės organizatoriams ir joje aktyviai dalyvaujantiems žmonėms, pasidžiaugė, jog Marcinkonyse tebepuoselėjamos gražios protėvių tradicijos, palinkėjo grybingo rudens ir įteikė šventinį pyragą. Tradiciškai buvo apdovanoti ir savo sodybas puoselėjantys marcinkoniškiai.

Kadangi gražiai sutvarkyti sodybą reikia ne tik išmonės, didelio triūso, bet ir nemažų investicijų, šiemet šventės organizatoriai pagerbė tuos sodybų šeimininkus, kurių sodybose pastebėjo gražią medinę tvorą, medinį šulinį, tvarkingai ūkininkaujančios šeimos kiemą. Po koncerto vykusi smagi marcinkonkoniškių vakaronė su svečiais tik dar kartą patvirtino, jog Marcinkonių kaimo žmonės ne tik smagūs, bet ir svetingi, vaišingi.

Varėnos rajonas

Autorės nuotraukos

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija