Atnaujintas 2006 rugsėjo 6 d.
Nr.66
(1466)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai

Neslepiamas susierzinimas

Petras KATINAS

Rusijos nacionalpatriotais besivadinantys imperijos atkūrimo šalininkai, komunistai, artimi Kremliui politologai ir politikos apžvalgininkai vis dar komentuoja buvusio Rusijos prezidento Boriso Jelcino vizitą į Rygą. Ypač pabrėžiant, kad B.Jelcinas buvo apdovanotas aukščiausiuoju Latvijos „Trijų žvaigždžių“ ordinu ir demonstravo savo draugiškus jausmus Latvijos prezidentei Vairai Vykei-Freibergai. Pažymima, į ką atkreipė dėmesį ne tik Rusijos, bet ir pasaulio žiniasklaida, jog B.Jelcino apdovanojimas sutapo su 1991 metų rugpjūčio pučo pralaimėjimo 15-omis metinėmis. Kaip ir pati apdovanojimo ceremonija. Laikraščio „Komersant“ pagrindinis politikos apžvalgininkas Vladimiras Voda savo skaitytojams dar primena Latvijos prezidentės V.Vykės-Freibergos žodžius, jog tiktai ryžtingų B.Jelcino veiksmų dėka per 1991 metų rugpjūčio pučą Latvijoje vėl oficialiai buvo atkurta nepriklausomybė.

Apie visa tai buvo rašyta ir Lietuvos spaudoje, bet, įdomiausia tai, kaip į B.Jelcino apdovanojimą reagavo pačios Latvijos gausi rusų ir rusakalbių bendruomenė. Konkrečiai, tų Latvijos rusų organizacijų ir jų bendruomenių vadovybės atstovai. Dar nespėjo B.Jelcinas išvykti iš Rygos, kai Latvijos rusų bendruomenės paskelbė ir išplatino rūstų pareiškimą, kuriame negailima priekaištų buvusiam Rusijos prezidentui. Tiesa, žodis „priekaištai“ čia nelabai tinka. Tai įprastas imperininkų ir rusų nacionalistų keiksnojimas apie nacionalinių Rusijos interesų išdavystę bei kiti panašūs kaltinimai.

Taigi Latvijos rusų vadovų pareiškime sakoma, jog B.Jelcinas, sutikęs priimti „Trijų žvaigždžių“ ordiną, „ne tiktai išdavė Latvijos rusus ir rusakalbius šalies gyventojus, bet ir solidarizavosi su nedemokratine Latvijos nacionaline politika“. Dar daugiau, revanšo ištroškę Latvijos rusai, nuolat keliantys triukšmą ne tik Rusijoje, bet ir ES institucijose dėl savo neva „persekiojimo“ ir jų „teisių pažeidimo“, vos ne neteisėtu pavadino 1991 m. rugpjūčio 24 d. Rusijos aktą apie nepriklausomos Latvijos valstybės pripažinimą. Pasirodo, tas aktas buvo parengtas nepaprastai skubotai, o jame nebuvo nė žodžio apie garantijas Latvijos rusams ir kitoms nacionalinėms mažumoms. Latvijos rusų organizacijų pareiškime rašoma: „Nors tuo istoriniu momentu ir buvo objektyvios galimybės pareikalauti, kad Latvijos rusams, ne savo valia (!) atsidūrusiems Latvijoje, būtų suteiktas normalus teisinis statusas, Rusijos vyriausybė su B.Jelcinu priešakyje nesugebėjo (ar nenorėjo) pasinaudoti tokia galimybe ir gėdingai paliko savo tėvynainius likimo valiai. (…) Atsakomybė už tai, kad Latvijos gyventojai rusai po 1991 metų buvo politiškai diskriminuojami ir šiandien gyvena prievartinės asimiliacijos sąlygomis, tenka to meto Rusijos valdžiai.

Atsakomybė už mūsų patirtas ir patiriamas skriaudas pirmiausia tenka pirmajam Rusijos prezidentui B.Jelcinui“.

Aišku, tai įprastas revanšistinių Latvijos rusiškų organizacijų demagogiškas pareiškimas. Juk „skriaudžiamieji“ rusai kontroliuoja bene visas svarbiausias Latvijos verslo sritis. Jau nekalbant apie didžiausiais tiražais išeinančius rusiškus laikraščius, kuriuose nuolat niekinama Latvijos nepriklausomybė, o pačioje sostinėje Rygoje rusų kalba skamba dažniau nei latvių. Tad apie kokią diskriminaciją dar galima kalbėti!? Be to, ne kas kitas, o „skriaudžiamų“ Latvijos rusų atstovė, užkietėjusi rusų nacionalistė ir revanšistė, išrinkta į Europos Parlamentą, Tatjana Ždanok, Briuselyje, Strasbūre ir kitur šūkaudama apie Latvijos rusų patiriamas „skriaudas“, užsimojo ginti ir visos Europos rusus, tad karštligiškai lipdo kažkokią Europos rusų partiją ar tos partijos frakciją Europarlamentare.

Beje, šios Maskvos specialiųjų tarnybų išlaikomos ir visokeriopai remiamos „penktosios kolonos“ atstovės demagogiškas kalbas bemat išplatina visos Kremliaus kontroliuojamos Rusijos žiniasklaidos priemonės. Negana to, T.Ždanok propagandiniai tauškalai susilaukia ir Europos komunistų, net kai kurių Europos Parlamento socialistų partijos atstovų pritarimo. Tiesa, savo viešnagės Latvijoje metu B.Jelcinas, lankydamasis Cesyje, kalbėjo, kad nei Rusija, nei Latvija niekada nebūtų tapusios nepriklausomomis valstybėmis, jeigu būtų laimėjęs 1991 metų rugpjūčio pučas. „Ir mes, ir jūs tapome nepriklausomi tik mano pasirašyto dekreto pralaimėjus pučistams dėka“, - sakė B.Jelcinas. Tiesa, pridurdamas, jog reikia baigti kalbas apie Latvijos okupaciją, nes, pasak eksprezidento, ir Rusija, ir Latvija buvo vienodai okupuotos SSRS laikais.

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija