Atnaujintas 2006 rugsėjo 6 d.
Nr.66
(1466)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai

Atėjo rugsėjis

Benjaminas ŽULYS

Gražūs skaičiai

Rugsėjo 1-ją mūsų šalyje į klases rinkosi daugiau nei pusė milijono moksleivių, iš jų apie 37 tūkst. yra pirmaklasiai, ir visos mokslo aukštumos jiems yra prieš akis. Šalyje veikia apie 1500 bendrojo lavinimo mokyklų, daugelyje jų pakeisti langai, suremontuoti ir toliau remontuojami stogai, atlikti kiti darbai. Mokykliniams baldams pirkti buvo skirta per šešis milijonus litų. Naujais baldais iš viso dabar aprūpintos 3304 visų šalies savivaldybių mokyklų klasės. Mokyklas, kurios turėjo būti aprūpintos baldais, atrinko pačios savivaldybės.

Be to, šalies mokykloms nupirkta 2700 pavienių kompiuterių, 300 kompiuterių klasių įrangos, 300 daugialypės terpės projektorių. Šių pirkinių vertė – 8,3 mln. litų. Be kompiuterinės technikos, kiekvieną mokyklą pasiekė ir naujos mokomosios kompiuterinės programos.

Kas kelia rūpestį

Nerimą kelia tai, kad nemažai mokyklinio amžiaus vaikų nelanko mokyklų, tad jų laukia abejotinos vertės ateitis. Tokie vaikai, jaunuoliai būna labiau linkę į alkoholio vartojimą, nusikaltimus. Oficialiais duomenimis, nelankančių mokyklinio amžiaus vaikų, jaunuolių šalyje yra apie 500, tačiau manoma, kad iš tikrųjų tokių esama dešimteriopai daugiau. Todėl ne pirmi metai šalyje organizuojamos akcijos, kad tiek suaugusieji, tiek jaunimas praneštų teisėsaugos, švietimo žinyboms apie nelankančius mokyklinio amžiaus paauglius. Kaip rodo praktika, tokius pastebėti nesunku – paprastai jie dienos metu ar pavakare šlaistosi gatvėse, kiemuose, prie prekybos kioskų, kitose viešose vietose, būna netvarkingai apsirengę, buriasi į nedideles grupeles, elgiasi įžūliai ir pan. Pagirtina, kad apie nelankančius mokyklos mokinius praneša ir sąmoningi moksleiviai, studentai, kuriems, be abejo, irgi rūpi, kokioje visuomenėje gyvens šių dienų jaunoji karta.

Didelė problema tarp jaunimo ir toliau lieka kvaišalų, alkoholio vartojimas, rūkymas. Nepilnamečių nėštumas, paauglių savižudybės ragina visuomenę ir atsakingas žinybas skirti šiems reiškiniams išskirtinį dėmesį.

Šventės Kauno rajone

Šiame rajone į mokyklinius suolus susėdo apie 12 tūkstančių moksleivių. Kaip papasakojo rajono Kultūros, švietimo ir sporto skyriaus Ugdymo poskyrio laikinai einanti vedėjo pavaduotojos pareigas Irena Marcinkevičienė, jiems duris atvėrė penkios gimnazijos, dešimt vidurinių, viena pradinė mokyklos ir penkios mokyklos-darželiai. O Ilgakiemyje atidaryta nauja mokykla-darželis. Į jį atėjo mažieji iš uždarytos pagrindinės mokyklos. Kiti buvusieji jos auklėtiniai lanko Garliavoje esančias mokyklas. Į jas moksleivius vežioja geltonieji autobusai. Jų Kauno rajono savivaldybė šiemet papildomai nupirko šešis, vėliau pirks dar dešimt ir daugiau tokių autobusų.

Be to, Garliavoje veikia meno mokykla, jos filialai Vilkijoje, Raudondvaryje, Babtuose, dar yra dvi sporto mokyklos, gyvuoja 22 vaikų darželiai. Kai kuriuose jų veikia priešmokyklinės vaikų grupės. Šiems, suprantama, bus lengviau įsilieti į pirmokų gretas mokyklose. Mokyklinę jaunuomenę rajone auklėja 907 mokytojai, visi jie turi pedagoginį išsilavinimą, kone visi įgiję pedagoginę kvalifikaciją.

Rajono savivaldybė iš savo lėšų ir gavusi banko paskolų pakeitė kai kurių mokyklų, darželių langus, duris, remontavo ir toliau tvarko švietimo įstaigų stogus. Mokyklų gerovei mokinių tėvai paskyrė du procentus nuo pajamų mokesčio. Tėvai taip pat padėjo remontuoti patalpas, pagal sutartis su Darbo birža darbuose talkino ir moksleiviai. Ši organizacija ir sumokėjo už padarytus darbus.

Gimnazijoje

Rugsėjo šventė atėjo į Raudondvario gimnaziją. Iš pat ryto čia jautėsi guvus šurmulys. Nuotaiką skaidrino ir saulėta dienos pradžia, pedagogų, o ypač moksleivių šventinis nusiteikimas. Kaip papasakojo jau dešimtus metus mokyklai vadovaujantis direktorius Ilmaras Embrektas, jo pavaduotoja Janina Vaitiekūnienė, čia šiais mokslo metais žinių sieks apie 580 mokinių, kuriems tas žinias perteiks 44 pedagogai. Mokiniai į penktą klasę ateina baigę pradinės mokyklos programą netoliese esančiame mokytojų Anelės ir Augustino Kriauzų vaikų darželyje-mokykloje. Iš jos į gimnaziją šį rugsėjį atėjo per šešiasdešimt būsimųjų penktokų. Jiems tenka prisitaikyti prie naujų sąlygų, susipažinti su naujais draugais, pedagogais ir perimti didesnį žinių krūvį.

Kai kurie vietos vaikai važiuoja į šalia esantį Kauną. Niekas jų nevaržo, svarbu, kad jie nori siekti žinių, doros. Direktorius sako, kad jų gimnazija užima keturioliktą vietą iš 550 gimnazijų ir kitų bendrojo lavinimo mokyklų pagal įstojimo į aukštąsias mokyklas pagal pirmą abiturientų pareiškimą rezultatus.

Direktoriaus pavaduotoja pasakoja apie aktyvią gimnazijos Mokinių tarybą. Tuo aktyvumu abejoti netenka. Padedami pedagogų (bet iniciatoriai yra patys moksleiviai), tarybos nariai dalyvauja įvairiuose projektuose, organizuoja įvairias šventes, akcijas, kurios dažniausiai turi prevencinę kryptį. Vyko gerumo, mandagumo, sveikos mitybos, ekologijos, higienos akcijos. Mokiniai surengė įvairias savo mokyklos bendraamžių apklausas. Pavyzdžiui, kaip patinka mokykla, mokytojai, bendraklasiai. Imta interviu iš pedagogų, tokie pokalbiai net nufilmuoti ir parodyti ekrane. Tai buvo įdomu ir įspūdinga.

Gimnazistai dalyvavo respublikiniame konkurse „Ateities pramonė. Ko dar išmoksime iš gamtos?“. Padedami biologijos bei chemijos mokytojų Ramunės Kijauskienės ir Liudmilos Dubinskienės, jaunieji raudondvariečiai parengė darbą „Žaliasis plastikas – aplinkai draugiška technologija“. Darbą reikėjo ne tik parengti, bet jį konkurse ir apginti. Jų triūsas nenuėjo veltui – Raudondvario gimnazistai laimėjo pirmąją vietą ir buvo apdovanoti vertingiausiu prizu – kelione į Nemo mokslo centrą Olandijoje, Amsterdamo mieste. Nemažai prizinių vietų raudondvariečiai iškovojo įvairiose rajono olimpiadose, konkursuose. Jiems tai –džiaugsmas ir atlygis.

Iki šiol buvusi veikliosios mokinių tarybos prezidentė dvyliktokė Gintarė Dūdaitė gimnaziją jau baigė ir įstojo aukštąją mokyklą. Dabar mokiniai rengiasi naujo prezidento rinkimams. Apie tai šventės metu kalbėjo ir pedagogai, ir jų auklėtiniai. Tiesa, tuokart kandidatų į šį postą neaptarinėjo.

Šiemet gimnazija įsirengs kompiuterių klasę, kas mokiniams dar labiau padės tobulėti. Mokykla praturtėjo vienu mokyklinių baldų komplektu.

Rugsėjo šventėje aktyviausiai veikė Mokinių tarybos nariai, žinoma, ir kiti moksleiviai. Mokykla, jos prieigos buvo išpuoštos, skambėjo muzika. Dauguma mokinių buvo apsirengę gimnazijos uniformomis – tai irgi malonino akį.

Tad prie mokyklos susirinko gausus būrys jaunimo, vyresniosios kartos raudondvariečių, nes jų vaikų šventė – tai šventė ir jiems.

Gimnazija turi savo herbą, savo vėliavą, kuri buvo iškilmingai įnešta į iškilmių vietą.

Raudondvario parapijos klebonas kun. Augustinas Paulauskas pasidžiaugė, kad ši šventė – tai to jaunimo, kuris nori augti, tobulėti, taip pat – mokytojų, kurie padeda jauniems eiti pasirinktu keliu. Ganytojas palinkėjo meilės, noro padėti vieni kitiems, būti draugiškais, gerai mokytis.

Gimnazistus, jų mokytojus, tėvelius pasveikino Raudondvario seniūnas Tomas Gaidamonis, rajono mero pavaduotojas Artūras Orlauskas, kuris, beje, perskaitė ir keletą aforizmų iš gausios savo surinktos aforizmų kolekcijos.

Darželyje-mokykloje

Po poros valandų panaši įspūdinga Rugsėjo pirmosios šventė įvyko netoliese esančiame Anelės ir Augustino vaikų Kriauzų darželyje-mokykloje. Čia irgi skambėjo muzika, vyravo pakili šventinė nuotaika. Direktorė Roma Dobkevičienė papasakojo, kad čia savo laiką leidžia 301 auklėtinis, iš jų 60 pirmokų, tai nemažas rūpestis 24 pedagogams. Vaikai mokomi pagal tris – ikimokyklinio, priešmokyklinio ir pradinio ugdymo – programas. Mokyklos vadovė pasidžiaugė, kad praeitą pavasarį iš šių namų į Raudondvario gimnaziją išėjo 60 moksleivių, kur jie toliau augs, tobulės. Taip pat verta pasakyti, kad šią vasarą buvo pakeista daug darželio-mokyklos langų, kai kurios išorinės durys.

Buvo prisiminti mokytojai, kurių vardu pavadinta ši mažųjų auklėtinių įstaiga. Šventėje dalyvavusios dukra, taip pat pedagogė Jūratė Rastauskienė, bei buvusi mokinė mokytoja Mikalina Milkienė papasakojo, kad Anelės ir Augustino Kriauzų vardas prieškario Lietuvos Raudondvario apylinkėse buvo plačiai žinomas. Jie mokinių sąmonėje ir širdyse skiepijo meilę savo tėvynei, tikėjimą, kitas doros savybes. Už tas pastangas Augustinas dešimt metų turėjo kentėti Sibiro gulaguose. Bet nepalūžo, neišsižadėjo savo idėjų, tik jau neturėjo teisės dirbti pedagoginio darbo. Dabar abu patriotai ilsisi Raudondvario kapinėse. Šios šventės dieną ant jų kapo nušvito žvakių liepsnelės.

Programą vedę „meškiukas“ ir „tigriukė“ priminė, kad nuo šios dienos pirmokai turės anksčiau keltis, einant į mokyklą su sutiktais bendraamžiais, savo mokytojais, kitais vyresniais žmonėmis mandagiai pasisveikinti, taip pat – gerbti savo mokytojus, klasę, knygas, gražiai elgtis.

Parapijos klebonas kun. A.Paulauskas palinkėjo mokiniams dvasinės brandos, daryti žmonėms vien gera, priimti Dievo meilę.

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija