Atnaujintas 2006 rugsėjo 8 d.
Nr.67
(1467)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai

Vilkaviškio vyskupijoje

Lazdijų dekanate

Meldėsi savo senelių parapijos šventovėje

Krikštonys. Žmonių sielos ir kūno gydytojas Krikštonių parapijos klebonas kun. Jonas Reitelaitis, besimelsdamas prie Šiluvos Švč. Mergelės Marijos Ligonių Sveikatos statulos, sumanė ją priartinti prie savo parapijiečių. Jis norėjo, kad Švč. M. Marija globotų ir Dzūkijos kaimų žmones. Sugrįžęs iš Šiluvos, klebonas įgyvendino savo svajonę ir įvedė Krikštonių Kristaus Karaliaus bažnyčioje ir Ligonių Sveikatos atlaidus. Tai labai reti atlaidai šalyje. Nuo to laiko į šio kunigo kartu su parapijiečiais pastatytą bažnyčią rugsėjo pirmą mėnesio sekmadienį plaukia minios žmonių iš aplinkinių rajonų ir visos Lietuvos. Į šią šventę mielai sugrįžta išsisklaidę po visą Lietuvą krikštoniškiai. Žmonės aukoja savo ir savo artimųjų kūno negalią ir dvasios skausmą Dievui, prašo Jėzaus Motinos Marijos užtarimo. Seirijų parapijos klebonas kun. Vytautas Juozas Insoda, kuris aptarnauja ir Krikštonių parapiją, papasakojo, jog yra manoma, kad Švč. M. Marijos Ligonių Sveikatos paveikslą, esantį Krikštonių bažnyčioje, nutapė vietinis agronomas Petras Rusinas. Yra išlikę ir daugiau sakraline tema jo tapytų paveikslų. P.Rusino šeima buvo sušaudyta vokiečių. Dar gyvi mūsų senelių ir tėvų liudijimai apie patirtus išgijimus, jų smagias keliones į šią vietą. Užbaigę vasaros darbus, žmonės iš tolimesnių kaimų vykdavo su arkliais. Po pamaldų giminės, kaimynai susiburdavo beržynėlyje (dabar jis jau užstatytas namais). Čia pasitiesdavo gražias raštuotas lovatieses, ant jų – baltą lininę staltiesėlę, išsidėstydavo kaimiškas vaišes: keptus krosnyje pyragus, kumpius, dūmais kvepiančius skilandžius, darže užaugintus agurkus ir pomidorus. Visi dalydavosi savo džiaugsmais, rūpesčiais, užtraukdavo ne vieną gražią lietuvišką dainą. Jie nepamiršdavo ir savo ,,vežėjų“ – arklių pašerti kvepiančiu šienu. Kas grįždavo pro Sagavo ežerą, ir gaiviu vandenėliu juos pagirdydavo.

Dabartiniais laikais Krikštonys sunkiai talpina įvairių markių automobilius, kuriais atvyksta maldininkai. Saulėtą rugsėjo pirmąjį sekmadienį į atlaidus susirinko gausus būrys tikinčiųjų. Klebonas kun. V. J.Insoda ragino susirinkusiuosius melsti ligonių užtarėją Švč. M. Mariją ne tik kūno, bet ir dvasios sveikatos. Sumos šv. Mišias aukojo ir homiliją sakė Lietuvos Vyskupų Konferencijos generalinis sekretorius mons. Gintaras Grušas. Jis džiaugėsi, kad kartu gali melstis ir už sielas: savo senelio Andriaus Grušausko, kilusio iš Krikštonių, ir močiutės Marijos – iš Mangaroto kaimų. Monsinjoras savo homilijoje aiškino sekmadienio Evangelijos žodžius, kaip Kristus žmones mokė suprasti Dievo įsakymą, nes: ,,Apleidę Dievo įsakymą, jūs įsikibę laikotės žmonių papročių“(Mk 7, 8). Gyvenime įstatymai reikalingi, kad galėtume saugiai ir ramiai gyventi, kad laikytumės bendrabūvio taisyklių ir kurtume gražią bendruomenę. Įstatymų laikymasis ir nesilaikymas apibūdina mūsų visuomenę. Kuriami ir tokie įstatymai, kurie patogūs valdžios vyrams, kitiems aukštiems pareigūnams. Visuomenėje klesti daug blogybių ir viršų ima pinigai. ,,...Žmogų sutepa vien tai, kas iš žmogaus išeina“ (Mk 7, 15). O Dievas kviečia žmogų kurti jo vidinio gyvenimo grožį. Kviečia mylėti Jį ir savo artimą. Aukščiausiojo meilės įstatymas jungia žmones. Monsinjoras priminė, kad ligoniai esame kiekvienas. Didžiausia liga slypi mūsų dvasioje. Fizinės ligos mus kviečia melsti Dievą, kad palengvintų tą naštą, kad išmoktume jas paaukoti savo ir savo artimųjų išganymui. Jis sakė: ,,Švč. M. Marija aukoja savo meilę, kad būtume paliesti Dievo meilės“. Kvietė melsti Kristaus Motiną, kad ji padėtų mums atverti širdis Dievui, kad patirtume Jo meilę.

Pasibaigus atlaidų iškilmėms, klebonas pakvietė visus atvykti į lapkričio pabaigoje vyksiančius Kristaus Karaliaus atlaidus, kuriuose bus pagerbtas ir kun.A Skelčio atminimas.

Tikintieji, pasimeldę, atlikę atgailą, pasistiprinę Gyvąja Duona ir pelnę atlaidus, skirstėsi į namus. Daugumos jų širdys buvo pripildytos Dievo meilės ir vilties kantriai išgyventi savo fizines ir dvasines ligas.

Alvyra GRĖBLIŪNIENĖ

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija