Atnaujintas 2006 rugsėjo 8 d.
Nr.67
(1467)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai

Kelionė po Žemaitiją

Marijampolės Šv. Vincento
Pauliečio parapijos vaikų
dienos centro „Dangaus vaikai“
lankytojai su vadove
Laimute Kuzmiene
Medvėgalio piliakalnyje

Prasidėjo ruduo. Rugsėjo pirmąją į mokyklas sugrįžo vaikai, kurie susitiko su senais ir naujais draugais, mokytojais, dalijasi prabėgusios vasaros įspūdžiais.

Vilkaviškio vyskupijos „Caritas“ pagalbos centras „Rūpintojėlis“, suprasdamas, kad ne visi vaikai per vasaros atostogas galėjo kur nors išvykti, rugpjūčio 23-iąją Marijampolės apskrities vaikų globos namų auklėtiniams, LVTGO „Gelbėkit vaikus“ Marijampolės skyriaus ir Marijampolės Šv. Vincento Pauliečio parapijos vaikų dienos centro „Dangaus vaikai“ lankytojams sudarė galimybę paskutinėmis vasaros atostogų dienomis aplankyti garsiausias ir gražiausias Žemaitijos vietas. Tai ne vien pažintinė ekskursija, bet ir vaikų dvasios turtinimas, gerumo, tikėjimo ugdymas. Tai vieni pagrindinių Vilkaviškio vyskupijos „Caritas“ pagalbos centro „Rūpintojėlis“ darbo su vaikais metodų.

Ekskursija po Žemaitiją pradėta nuo Bijotuose (Šilalės r.) 1812 metais įkurto pirmojo Lietuvoje muziejaus – D. Poškos Baublių. Susipažinę su D. Poškos „darbo kambariu“ tūkstantmečio ąžuolo drevėje, pasukome Kaltinėnų, miestelio prie Šilalės – Kelmės kelio, link. Pasak istorinių šaltinių, tai buvo viena lankomiausių kunigaikščio Gedimino vietų. Šiame miestelyje pastatyta viena pirmųjų bažnyčių Žemaitijoje. Ją 1416 metais įsakė pastatyti Lietuvos valdovas Vytautas Didysis. Šiandieninė nauja moderni Kaltinėnų Šv. Jono Krikštytojo bažnyčia, kaip ir parapijos senelių globos namai bei naujieji sveikatingumo ir jaunimo centrai, pastatyti geros valios žmonių dėka. Greta šių centrų maloniai akį traukė nuostabus, gėlėmis žaižaruojantis kiemas. Didžiulį įspūdį paliko 1990-aisiais aukščiausioje miestelio vietoje, ant Kepaluškalnio, pastatytas 19 metrų baltas Prisikėlimo kryžius. Buvusio Kaltinėnų parapijos klebono kun. Petro Linkevičius iniciatyva ant šio piliakalnio įkurtas Dvasingumo parkas. Apžiūrėję naująją bažnyčią ir trumpai pasikalbėję su naujuoju parapijos klebonu kun. Narsučiu Petriku pasukome Medvėgalio piliakalnio, kuris yra tik už septynių kilometrų nuo Kaltinėnų, link. Tai pats aukščiausiais Žemaitijos piliakalnis. Pasigrožėję nuostabiais Žemaitijos vaizdais, vykome prie Kryžių kalno. Vilkaviškio vyskupijos vaikų sielovados centro referentė s. Daiva Staskevičiūtė, SF (ji ir mūsų ekskursijos vyr. vadovė), trumpai supažindino su šio nepakartojamo kalno atsiradimo istorija. Kryžių kalnas yra suformuotas ant Jurgaičių – Domantų piliakalnio su šalia buvusia senovės gyvenviete. Kryžiai pradėti statyti po 1831 metų sukilimo įamžinant caro nužudytų sukilėlių atminimą. Kryžių kalnas – tai žmonių buvimo ir tikėjimo paminklas.

Iš Kryžių kalno skubėjome į Šiluvos šventovę, pakeliui sustojome pasigėrėti Tytuvėnų bernardinų bažnyčia ir vienuolynu. Netrukus pasiekėme Šiluvą, kur 1608 metais apsireiškė Švč. Mergelė Marija. Tai pirmasis Mergelės Marijos apsireiškimas Europoje ir, ko gero, vienintelis, kai Marija kalbėjo kitos konfesijos žmogui. Šiandien Šiluva – vienas svarbiausių maldininkų traukos centrų Lietuvoje, išlaikęs ilgiausią Švč. Mergelės Marijos Gimimo atlaidų šventimo tradiciją. Čia atsiliepiama į Švč. Mergelės Marijos raginimą garbinti jos Sūnų, meldžiama kūno ir dvasios sveikatos. Dažnas čia atsigręžia į Dievą, patiria dvasios atsinaujinimą.

Už šią turiningą ir dvasingą kelionę dėkojame Seimo nariui Algiui Rimui, sumokėjusiam už autobusą, kurį skyrė Marijampolės gamtos tyrimų ir ekologinio švietimo stotis (direktorius – dr. Arūnas Balsevičius). Vilkaviškio vyskupijos „Caritas“ savanorė, pagalbos centro „Rūpintojėlis“ vadovė gyd. Emilija Montvilienė pasirūpino maitinimu kelionės metu.

Dar kartą dėkojame visiems rėmėjams, leidusiems vaikams patirti nepakartojamus ir ilgai nepamirštamus įspūdžius.

Giedrius Sinkevičius,
Vilkaviškio vyskupijos „Caritas“ savanoris

Autoriaus nuotrauka

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija