Atnaujintas 2006 rugsėjo 13 d.
Nr.68
(1468)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai

Tėvynės sąjunga susirūpinusi dėl padėties Valstybės saugumo departamente

Pirmadienį vykusioje Tėvynės sąjungos vicepirmininkės Rasos Juknevičienės spaudos konferencijoje buvo kalbama apie susiklosčiusią padėtį Valstybės saugumo departamente. Anot R. Juknevičienės, tenka tik apgailestauti, kad akivaizdi krizė ištiko vieną svarbiausių valstybės, NATO narės institucijų.

“Lietuvos narystė NATO sumažino tiesioginių karinių grėsmių aktualumą mūsų kraštui, bet atitinkamai jų vietą užėmė grėsmės, kurios įvardijamos specialiųjų tarnybų kompetencijų sąraše. Taigi, Valstybės saugumo departamentas kartu su KAM antruoju departamentu vykdantys kontržvalgybines funkcijas, yra bene svarbiausia tiesiogiai valstybės saugumą užtikrinanti grandis, todėl šiandien susiklosčiusi situacija verčia ieškoti sprendimų nedelsiant, tuoj pat”, - pastebėjo Seimo narė.

Atsižvelgiant į susiklosčiusią situaciją, sekmadienį buvo skubiai surengtas Tėvynės sąjungos Prezidiumo posėdis, kurio metu buvo aptarta padėtis Saugumo departamente ir visoje valstybėje, susiklosčiusi per paskutines kelias savaites po saugumo karininko V.Pociūno žūties ir po nervingos Saugumo departamento vadovybės reakcijos į sprendimą atlikti objektyvų ir principingą tyrimą bei priimta politinis pareiškimas.

„Keldami VSD vadovybės klausimą mes (konservatoriai – red.) sąmoningai neminime pavardžių. Laukiame VSD vadovų aiškaus atsakymo, ar jie patys mato galimybę dirbti toliau. Antradienį laukiame Arvydo Pociaus pasisakymo, atsakymų į klausimus, tačiau tokie klausinėjimai ir murkdymaisi negali tęstis. Anksčiau ar vėliau reikės padėti tašką“, - sakė R. Juknevičienė. Anot jos, pirmiausia A. Pocius turėtų atsakyti, ar jis pats rengiasi prisiimti visą atsakomybę, ar tai padarys tie, kurie jam patarė praėjusią savaitę imtis neadekvačių veiksmų prieš žiniasklaidą. Kaip žinoma, praeitą ketvirtadienį vakare buvo sulaikytas „Laisvo laikraščio“ leidėjas Aurimas Drižius bei sustabdytas savaitraščio tiražas. R.Juknevičienės teigimu šis naujas įvykis neturėtų užgožti ir prieš tai buvusio – saugumo karininko ir diplomato V.Pociūno žūties tyrimo. Anot konservatorės, turi būti atsakyta į klausimus, kas išsiuntė V.Pociūną, kaip jis buvo susijęs su Lietuvai svarbiais energetiniais klausimais. Kaip spaudos konferencijoje teigė R. Juknevičienė, tyrimas – savo ruožtu, tai parlamentinės kontrolės prerogatyva, tačiau, anot Seimo narės, po įvykių ketvirtadienį tapo aišku, kad reikia ieškoti skubių priemonių, kaip įveikti vis dar tebesiplėtojančią rimtą krizę Saugumo departamente. R. Juknevičienė atkreipė dėmesį, kad nuo Saugumo departamento reikalų ir problemų, susijusių su šiuo departamentu, neturi nusišalinti ir Vyriausybė, kuri pagal Konstituciją taip pat turi rūpintis valstybės saugumu.

„Į visus labai skaudžius klausimus turi būti atsakyta. Mes tikimės, kad VSD neatmetinės jokių versijų“, - sakė R.Juknevičienė. Ji teigė, kad konservatoriai kol kas nesvarstė, kas šiuo metu galėtų pakeisti VSD vadovybę, jei pasitrauktų dabartinė. „Iš arti mačiau daug gerų darbų, kuriuos padarė VSD. Tų pačių kontržvalgybininkų, ypač energetikos srityje... Tačiau, nepaisant jų, sunku būtų pasakyti, ar įmanoma atstatyti pasitikėjimą. Kaip galima įsivaizduoti tolimesnį darbą su tokiu visuomenės nepasitikėjimu, nesvarbu, kas būtų daroma“, - sakė R.Juknevičienė. Jos teigimu, yra dalykų, kurie kelia ir moralinį nusivylimą VSD. „Jeigu prie V.Pociūno menkinimo, kaip rodo kai kurie požymiai, prisideda ir VSD, manipuliuodamas žiniasklaida, tai kelia moralinį nusivylimą ir pasipiktinimą. Todėl susidaro įspūdis, kad garbės kriterijų atrodo ir nebelikę, o tokiose tarnybose jie turėtų būti aukštai“, - sakė R.Juknevičienė.

Seimo narė akcentavo, kad kairiųjų mažumos vyriausybės atžvilgiu Tėvynės sąjungos pozicija išlieka nuosekli. „Dar prieš rinkimus sakėme, kad negalima leisti, kad neskaidriais ir nesąžiningais būdais į valdžią besiveržianti Viktoro Uspaskicho grupuotė taptų valdančioji. Deja, A. Brazausko socialdemokratai dvejus metus klaidžiojo Viktoro tampomi už virvelių, kol visi kartu atėjo į gilią moralinę ir politinę krizę šį pavasarį. Galėjome stovėti nuošalyje ir trinti rankas iš džiaugsmo, kaip mes buvome teisūs ir kaip gražiai dega kaimyno, tegu ir ne visai kaimyniškai nusiteikusio, namas. Pasirinkome kelią, kuris veda kokių nors geresnių išeičių link – valstybei reikia darbų, laikas nelaukia. Todėl būtų didelė nuodėmė, jei vien tik lauktume rankas sudėję naujų rinkimų. Seime išliekam nuoseklia, konstruktyvia opozicija struktūriškai, politiškai, tačiau Darbo partija, kuriai de facto tebevadovauja V. Uspaskichas, negali būti prie demokratinės valstybės vairo kokia nors forma“.

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija