Atnaujintas 2006 rugsėjo 20 d.
Nr.70
(1470)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai

Gyvenimo palydovas – fotoaparatas ir kino kamera

Anykščių koplyčioje neseniai veikė anykštėno muziejininko ir fotografo Aloyzo Janušio įdomi nuotraukų paroda. Žiūrovų „teismui“ visiems gerai pažįstamas fotografas pateikė keliasdešimt juodai baltų ir spalvotų nuotraukų – portretų, gamtos vaizdų, fotografijų ciklų. Ši paroda buvo tarsi A.Janušio veiklos ataskaita, dalelė jo ilgus dešimtmečius kaupto anykštietiško fotometraščio.

A.Janušis su fotoaparatu nesiskiria beveik penkiasdešimt metų. Jis turėjo daugybę fotoaparatų. Iš pradžių fotografavo plačiajuosčiais „Liubitel“, „Maskva“, vėliau į rankas paėmė nediduką, paprastą „Smena“. Ėjo metai, tobulėjo fototechnika – atsirado „Kijev“, „Zorkij“, „Zenit“ aparatai. Tobulėjo fotoaparatūra – tobulėjo ir fotografo meistriškumas. A.Janušiui teko dirbti įvairiose darbovietėse ir visur jis nesiskyrė su savo ištikimiausiais palydovais – fotoaparatais. Jo nuotraukomis puošėsi įstaigų, įmonių stendai, metraščių, istorijų albumai. Aloyzo fotografijas ne kartą galėjai regėti ir fotoparodose. Susidomėjęs mėgėjišku kinu, pabandė filmuoti ir… nenusivylė. Mėgėjiškomis kameromis jis užfiksavo daugybę anykštėnų švenčių, žymių žmonių, kino juostose liko nepakartojami vaizdai, kaip keičiasi, auga, gražėja Anykščiai. Mėgėjiškų filmų festivaliuose Aloyzo kurti filmukai pelnė prizus. Kai vis labiau į gyvenimą pradėjo brautis spalvotoji fotografija, neliko jai abejingas ir Aloyzas. Juolab kad spalvotoje nuotraukoje žymiai geriau galima perteikti gamtos vaizdus, gimtojo krašto grožį, nuostabų Lietuvos peizažą. Kai kino kameras pakeitė modernios vaizdo kameros – A.Janušis susidomėjo ir jomis. Jam pradėjus dirbti Anykščių A.Baranausko ir A.Vienuolio-Žukausko memorialiniame muziejuje, atsivėrė itin plačios galimybės išbandyti savo jėgas vaizdo juostų kūrime. Juk ne vienerius metus anykštėnai muziejininkai rengė vietines televizijos laidas ir fiksavo visus kultūrinius renginius, valstybinių švenčių minėjimus, svarbiausius Anykščių gyvenimo momentus. Aloyzo ir kitų anykštėnų fotografų, kino bei videooperatorių mėgėjų dėka krašto istorijai liko įamžinti Atgimimo metais vykę mitingai, džiaugsmingi renginiai, skirti Lietuvos nepriklausomybei atkurti, buvusių Lietuvos partizanų, tremtinių, politinių kalinių sambūriai, kovotojų už laisvę ir nepriklausomybę pagerbimo momentai bei daug kitų širdžiai brangių dalykų.

Dabar muziejininkai Anykščių televizijos laidų nebekuria, tačiau patys organizuoja nemažai prasmingų, įsimintinų renginių. Anykščių krašte taip pat nuolat vyksta įvairių įspūdingų švenčių, čia gyvena daug žymių, Lietuvą garsinančių žmonių, o ir šiaip paprastų, nuoširdžių, Dievą ir Tėvynę mylinčių tautiečių. Taigi A.Janušio videokamera ir fotoaparatai tebėra reikalingi. Beje, neatsilikdamas nuo gyvenimo, šis anykštėnas dabar fotografuoja moderniu skaitmeniniu fotoaparatu, nuotraukų gamybai ar videosiužetams montuoti, garsinti naudoja kompiuterinę techniką.

Tik menką A.Janušio kūrybos dalelę turėjo progos pamatyti anykštėnai ir jų svečiai. Parodos lankytojai, labai teigiamai vertinę šio fotomeistro darbus, linkėjo jam kūrybinės sėkmės ir daugiau panašių parodų. Kadangi kūrybinės ugnelės, ryžto, energijos ir optimizmo gerbiamam Aloyzui tikrai netrūksta, personalinėmis savo darbų parodomis šis anykštėnas, be abejo, ateityje pradžiugins dar ne kartą.

Vytautas BAGDONAS

Anykščiai

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija