Atnaujintas 2006 rugsėjo 20 d.
Nr.70
(1470)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai

Meistrų darbai bibliotekoje

Visi maži ir dideli darbai gimsta iš meilės. Vytautas Valiušis, gyvenantis Utenos rajone, Leliūnuose, per trisdešimt savo kūrybinio darbo metų nulipdė ir nužiedė ne šimtą ir ne du, o tūstančius puodų, ąsočių, vazelių, puodynėlių… Kiekvieną savo darbą apglostė, kiekvienu pasigėrėjo, į kiekvieną pabarškino, pasiklausė, kaip skambės.

Molis Vytauto rankose atgyja, sušyla ir tampa stebuklu. Besisukantis žiedimo skritulys ir vikrios puodžiaus rankos šlapią molį paverčia grakščia vaza, apvaliašoniu ąsočiu ar miniatiūrine puodynėle, į kurią telpa vos vienas gėlės žiedelis.

Neseniai per televizijos laidą pamatę, kad turime tokį kaimyną, suskubome pas jį į svečius, prašydami, kad ir mūsų bibliotekos lankytojai turėtų galimybę susipažinti su unikaliais darbais. Meistras svetingai mus priėmė, aprodė paties įkurtą keramikos muziejų. Ekspozicija įspūdinga: joje daugiau nei trys tūkstančiai eksponatų, rinkti net dvidešimt metų…

Čia pat, muziejuje, Vytautas iškabinęs ir visus savo prizus, apdovanojimus, garbės raštus ir padėkas. Čia sužinojome, kad V.Valiušis 1999 metais tapo Utenos rajono kultūros premijos laureatu, 2002 metais apdovanotas nusipelniusio Utenos miestui žmogaus premija, 2005 metais išrinktas puodžių karaliumi. Tais pačiais metais tapo geriausiu Utenos apskrities liaudies meistru, konkursinėje parodoje „Aukso vartai“ laimėjo antrą vietą ir galiausiai tapo „Lietuvos kaimo spindulio“ laureatu.

Apžiūrinėdami parodų sales, visur matėme tapybos darbus, kuriuose vaizduojamas puodus žiedžiantis žmogus. Pasirodo, tai gero Vytauto draugo, irgi leliūniečio, Laimio Šmergelio darbai. Pasiprašėme ir paveikslų į savo parodą. Dailininkas dirba dailės mokytoju, veda kursus neįgaliesiems Utenos invalidų draugijoje. Per kūrybinį laikotarpį yra surengęs šešias personalines kūrybos parodas.

Iki spalio 11 dienos Anykščių viešoji biblioteka visus maloniai kviečia apsilankyti šių meistrų dailės darbų parodoje. Spalio 11 dieną, parodos uždarymo metu, planuojame susitikimą su autoriais.

Judita SKAČKAUSKIENĖ

Anykščiai

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija