Atnaujintas 2006 spalio 11 d.
Nr.76
(1476)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai

Šventė džiugino grybų, linksmybių ir svečių gausa

Rūta AVERKIENĖ

Kompozicijos su grybais

Grybų skulptūros

Skulptūrą „Pulkaunykas“ įsigijusi
Rimkų šeima parėmė
neįgalius menininkus

Varėnoje šurmuliavusi vienuoliktoji Grybų šventė pateisino grybų sostine tituluojamo miesto pavadinimą. Nors šiais metais jau tradicine tapusi šventė dar nuo vasaros pradžios kvietė į linksmybes Grybų kaime, tačiau grybautojų surinktų grybų, svečių iš Lietuvos ir užsienio, linksmybių ir gėrybių skaičiumi Varėna tądien buvo panaši į didmiestį.

Šventė prasidėjo ketvirtuoju grybavimo čempionatu Varėnos rajono savivaldybės mero taurei laimėti Žiūrų kaimo miškuose, o tęsėsi daugybe renginių miesto parke.

Ketvirtasis grybavimo ir Pirmosios dzūkų olimpiados grybautojų čempionatas, į Žiūrų kaimą sukvietęs 56 komandas iš Lietuvos, Latvijos, Švedijos po keturis dalyvius kiekvienoje, šiemet buvo rekordinis dalyvių skaičiumi. Per trejetą valandų, praleistų Žiūrų kaimo miškuose, 224 grybautojai mišką tikriausiai šluote iššlavė ir surinko 473 kilogramus grybų.

Daugiausia – 36,84 kg – grybų šiemet surinko ir mero įsteigtą įspūdingą Varėnos krašto keramiko Petro Pretkelio nužiestą juodosios keramikos taurę bei keturis medalius antrus metus iš eilės iškovojo Trakų rajono Paluknio „Kremblių“ komanda. Antroji vieta, sidabro medaliai bei daiktiniai prizai atiteko 25,28 kg surinkusiems „Valentinams“ iš Kauno. Komanda iš Vilniaus, surinkusi beveik 22 kilogramus grybų, pelnė trečiąją vietą, bronzos medalius ir prizus.

„Krembliai“ galėjo didžiuotis radę ir daugiausia baravykų – 53. Geriausio grybautojo vardą pelnė AB „Lietuvos paštas“ Logistikos skyriaus viršininkas Arūnas Panavas, surinkęs 10,85 kg grybų. Grybauti linksmai nusiteikę buvo „Muchomorai“ – komanda iš Latvijos. Juos į mišką su dainomis išlydėjo ir grįžtančius sutiko 22 drauge atvykę „sirgaliai“. Už aukštą grybavimo kultūrą buvo įvertintos ir dvi švedų grybautojų komandos, kurios į Žiūrus atvažiavo „apsiginklavusios“ specialiais krepšiais, šepetėliais grybų galvutėms valyti, peiliukais, net ir grybų džiovinimo aparatu.

Kol prityrę grybautojai ir pirmą kartą į mišką išėjusieji skrupulingai rinko grybus, vaišingosios Žiūrų moterys vaišino skania grybiene, virė kvapnią žolelių arbatą, buvo pasiruošusios vaišinti ir kitais dzūkiškais skanėstais, palaikymo komandos linksmino dainomis ir šokiais. Grybautojai iš miško grįžo smagūs – grybų jie vilko pilnus krepšius...

Pasak ne pirmus metus grybavimo čempionatui vadovaujančio rajono mero pavaduotojo Alvydo Valeišos, nors šiemet buvo leista rinkti aštuonių rūšių grybus: pušyninius, tikrinius, geltonuosius ir rudagalvius baravykus, raudonikius, voveraites, lepšius ir žaliuokes, kai kas teisėjams bandė įpiršti ir šokoladu bei vanile kvepiančių. Bet, rodos, akylų teisėjų prigauti nepavyko.

Linksmoji Grybų šventės dalis tęsėsi miesto parke, tądien virtusiame Grybų kaimu su Baravykų, Makavykų, Voveraičių ir kitokiais „grybiškais“ pavadinimais. Iš pat ryto nusiteikti šventiškai ragino ir giedras „bobų vasaros“ oras...

Į miesto parką plūste plūdo varėniškiai ir svečiai. Didžiausia Varėnos krašto švente buvo sužavėti JAV, Danijos Karalystės, Austrijos Respublikos, Latvijos ambasadoriai, atvykę su antrosiomis pusėmis, svečiai iš miestų-partnerių Mikolaikų, Gižycko, Šemudo (Lenkija), Prenclau ir Trebino (Vokietija), kuriuos su varėniškiais sieja ne vienerių metų draugystė, kiti garbūs svečiai iš Švedijos, Šveicarijos, Latvijos.

Aštuonių rajono seniūnijų, Alytaus apskrities savivaldybių, Varėnos technologijos ir verslo mokyklos ir kituose kiemeliuose vyko nuotaikingi koncertai, kiemelių šeimininkai demonstravo krašto tradicijas, papročius, o į jų kiemelius užklydusius vaišino tradiciniais dzūkiškais skanėstais: grikine „babka“, sūriu, namine duona, kitais gardumynais.

Varėnos moksleivių kūrybos centro kiemelyje tądien buvo įsikūręs „Meistrų miestas“. Kiekvienas šventės dalyvis turėjo gerą progą pamatyti ir pats išbandyti, kaip dirbama iš medžio, molio, piešiama, kuriamos žolynų kompozicijos. Varėnos dailės studijos „Kadagys“ kiemelyje buvo galima ne tik įsigyti moksleivių sukurtų medžio dirbinių, bet ir pačiam ant lentos išdegti norimą dalyką.

Grybininkų kiemeliuose buvo galima ne tik paragauti, bet ir nusipirkti grybų ir uogų, Druskininkų, Valkininkų, Varėnos urėdijų kiemeliuose – susipažinti su turistiniais ir rekreaciniais objektais.

Pagrindinėje scenoje šventės dalyvius linksmino grupė „Kitava“, Dzūkijos ir Suvalkijos kaimo kapelų varžytuvės „Linksmasis baravykas“, kurias vedė LTV laidos „Gero ūpo“ vedėjai Loreta Mukaitė-Sungailienė ir Stanislovas Kavaliauskas.

Nuo pat ankstyvo ryto medžio drožėjų varžytuvėse „Dzūkelis“ dalyvavę penki profesionalūs Lietuvos skulptoriai savo dirbinius sėkmingai pardavė vakare vykusiame aukcione. Dėl jų varžėsi ir politikai, ir vietiniai verslininkai. Pirmasis skulptūrą „Dzūkė myli gėles“ nupirko rajono savivaldybės meras Vidas Mikalauskas. Už skulptoriaus iš Garliavos Adolfo Teresiaus sukurtą skulptūrą „Pulkaunykas“ gauti 1750 litai buvo skirti dviem neįgaliems Varėnos krašto menininkams – nereginčiai poetei Laimutei Navickaitei ir negalinčiam vaikščioti dailininkui Albertui Lisovskiui paremti. Šią skulptūrą įsigijusi varėniškių Rimkų šeima sakė esą laimingi, kad galėjo paremti neįgalius rajono menininkus.

Visą dieną trukusias linksmybes vainikavo ilgiau nei dvi valandas trukęs „Kelio į žvaigždes“ dalyvių koncertas, kuriame iki sutemų miesto parke linksminosi maži ir dideli.Autorės nuotraukos

Varėna

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija