Atnaujintas 2006 spalio 13 d.
Nr.77
(1477)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai

Lietuvos televizijoje – smuklės papročiai

Lietuvos televizijoje pradėdamas sezono kultūrinę programą (2006 09 08), „Gero ūpo“ laidos vadovas pakvietė: „Pradėkim nuo alaus“. Kilnojami alaus bokalai ir ąsočiai. Tas pats vyko ir praėjusį sezoną. Programose, pasirodo, taip pat prie stalų sėdi vaikai ir paaugliai. Taip grubiai pažeidžiami Alkoholio kontrolės įstatymo (AKĮ) 29 straipsnio 1 dalies 3 punkto reikalavimai: „Alkoholio reklama draudžiama laidoje, kurioje dalyvauja asmenys iki 18 metų“, bei 28 straipsnio 2 dalies reikalavimas: „Draudžiama skatinimo veiklai pasitelkti asmenis iki 18 metų“.

Už tai Lietuvos televiziją turėtų nubausti Nacionalinė vartotojų teisių apsaugos taryba (NVTAT), kaip reikalauja įstatymas, bei svarstyti ir įvertinti Vaiko teisių apsaugos kontrolieriaus įstaiga (kontrolierė R.Šalaševičiūtė). Juk ši televizija ne tik reklamuoja alkoholį, bet ir organizuoja bei demonstruoja išgertuves pačioje studijoje.

Nacionalinė televizija alkoholio reklamoje peržengia elementaraus padorumo ribas. Periodiškai reklamuoja vadinamąją „Originalią lietuvišką degtinę“. Rodomi nuostabūs vaizdai ir žmonės iš Lietuvos istorijos. Pasakojama apie karių žygdarbius. Aiškinama, kaip daug dirbta ir kurta. O kūrybos rezultatas – nuostabi lietuviška degtinė. Tai vėl AKĮ 29 straipsnio 1 dalies 3 punkto pažeidimas. Ir tuo pačiu – tikrųjų tautinių vertybių paniekinimas.

Visi matome, jog dabar Lietuvoje nepaprastai išaugęs girtavimas ir jo skaudžios pasekmės (ypač jaunimui). Ir dar rodoma alkoholio reklama nacionalinėje televizijoje. Ši televizija gauna milijonus iš valstybės biudžeto, todėl tokį poelgį turėtų svarstyti ir įvertinti Seimas. Nacionalinė televizija turi uždarbiauti tik iš padorios ir žalos nedarančios reklamos. Dabar už trupinį aukso, gardaus valgio šaukštą vilioja žmones į alkoholio vergiją.

Juozas Tonkūnas,
Tarptautinės veiklių žmonių bendrijos narys

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija