Atnaujintas 2006 spalio 18 d.
Nr.78
(1478)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai

Penkioliktieji „Vaižganto skaitymai“ – penktoji Vaižganto premija

Vytautas BAGDONAS

Naująją Vaižganto premijos laureatę –
literatūrologę ir rašytoją prof. Viktoriją
Daujotytę-Pakerienę (dešinėje) sveikina
Rašytojų sąjungos pirmininko
pavaduotoja Birutė Augustinienė
ir Žurnalistų sąjungos
pirmininkas Dainius Radzevičius

Spalio 1-ąją Svėdasuose vyko tradiciniai Šv.Mykolo atlaidai, į kuriuos Svėdasų Šv. arkangelo Mykolo parapijos bažnyčion suplaukė gausybė žmonių. Po „Mykolinių atlaidų” visi buvo pakviesti į prasmingus ir įdomius renginius lietuvių literatūros klasiko kanauninko Juozo Tumo-Vaižganto gimtajame krašte.

Pastaraisiais metais puoselėjama graži tradicija per „Mykolines” susirinkti ir pagarbinti garsųjį Vaižgantą tradicinių „Vaižganto skaitymų” metu. Ilgą laiką tie „vaižgantiški skaitymai” Svėdasų krašte vykdavo vasarą ir būdavo renkamasi miestelyje. Tačiau jau kelinti metai renkamasi būtent auksinio rudens dieną, per „Mykolines“, ir jau ne Svėdasų miestelyje, bet Vaižganto gimtajame Malaišių kaime arba Kunigiškiuose buvusios pradžios mokyklos, kurią lankė ir Tumų Juozukas ir kuri 1930 metais buvo pavadinta kanauninko J.Tumo-Vaižganto pradžios mokykla, kiemelyje.


Muziejuje – kraštiečio meno darbai

Svėdasų krašto muziejuje, veikiančiame Kunigiškių kaime (Anykščių r.) restauruotame buvusios kanauninko Juozo Tumo-Vaižganto vardu pavadintos pradžios mokyklos pastate, viename iš kambarių veikia tragiško likimo kunigiškiečio Karolio Širvinsko (1980-2001) tapybos darbų ekspozicija. Vilniaus šv.Juozapo kunigų seminarijos klierikui K.Širvinskui nebuvo lemta įgyvendinti nuo vaikystės dienų puoselėtą svajonę - tapti kunigu. Pjaudamas žolę elektrine šienapjove prie savo namų Kunigiškiuose, vaikinas 2001-ųjų vasarą žuvo nuo elektros iškrovos. Jis iškeliavo Amžinybėn, palikdamas daugybę savo eilėraščių ir tapybos darbų.


Tautodailė – ir rezistencija, ir laisvė gyventi

Justinas ADOMAITIS

Ramučio Danieliaus Kaunelio darbai

Kauno neįgaliojo jaunimo laisvalaikio užimtumo centre (Danų g. 15a) veikia tautodailininko, žinomo medžio drožėjo Ramučio Danieliaus Kaunelio jo 70-mečio jubiliejui skirtų darbų ir monumentalių kūrinių nuotraukų paroda. „Tautodailė kilo kaip lietuvių rezistencijos forma, XIX amžiuje netekus rašto ir kalbos laisvės, - parodos atidarymo iškilmėse sakė Šančių parapijos klebonas kun. Virginijus Veprauskas. - Pakelės rūpintojėliuose, audimo raštuose lietuviai pasakojo apie savo vargą ir skausmą, meilę ir džiaugsmą“.


Krekenavos deimančiukas

Bronius VERTELKA

Kaunietė poetė Genovaitė
Markauskaitė-Rėgalienė skaitė
savo „Laišką Mokytojui“. Greta jos –
jubiliatas Vincas Steponavičius
ir renginio vedančioji
etnologė Gražina Kadžytė

Ne ordinai ir medaliai puošia žmogų, bet jo dvasinis kilnumas, sąžiningumas ir ištikimybė tėvynei. Tokia mintis atėjo spalio 7-ąją Panevėžio kraštotyros muziejuje, kur buvo švenčiamas pedagogo, poeto, rašytojo, gamtos puoselėtojo Vinco Steponavičiaus 80 metų jubiliejus.

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija