Atnaujintas 2006 lapkričio 24 d.
Nr.88
(1488)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai

Tiesa ir teisingumo pamoka

Vyčio kryžiaus ordino
kavalierius Vytautas
Kazimieras Jurevičius

Palangos gimnazijos pirmos laidos abiturientas, mokytojas, poetas, Lietuvos laisvės armijos kuopos vadas, 1941 metų birželio sukilimo dalyvis, politinis kalinys ir tremtinys Vytautas Kazimieras Jurevičius Lietuvos karių dienos proga apdovanotas Vyčio kryžiaus ordinu.

Net 60 metų buvo išbraukta iš to žmogaus–legendos gyvenimo: 44 metai Magadano lageriuose ir tremtyje be teisės grįžti į Lietuvą ir 16 metų jau nepriklausomoje Lietuvoje, šlykščiai apšmeižtam, paniekintam.

Džiugu, kad dar kartą pasitvirtino aksioma: anksčiau ar vėliau vis dėlto nugali tiesa. Tačiau vis dar sunku suvokti, kaip tokiuose sveiku protu nesuvokiamuose gyvenimo verpetuose V.K.Jurevičius nepalūžo, išlaikė žmogišką orumą ir tikėjimą žmogumi.

Šiandien, matydamas tiesos pergalę, galiu pasidžiaugti: „Ačiū, Mokytojau, už Tėvynės meilės pamokas, pagrįstas asmeniniu pavyzdžiu. Ačiū už tai, kad teisybę visada branginote labiau už ramybę. Atleiskite mums už tai, kad tiek ilgai tylėjome, kad dėl to šis apdovanojimas labai vėlavo. Ir atleiskite tiems, kurie bandžiusius jus nors ir nedrąsiai apginti vadino donkichotais, tiesos ieškotojais (blogąja prasme), išsišokėliais, galva norinčiais pramušti sieną.

Jūs, Mokytojau, buvote teisus kartodamas: „Už uolą tvirtesnė užuojauta kitiems, kai jie vargsta, ir drąsa pakelti savo nesėkmes“.

Dėkoju jums už gyvenimo pamokas ir už pastaruosius ketverius metus, kai buvau šalia jūsų.

Sigitas ŽALNERAVIČIUS,
Palangos gimnazijos 1953 metų laidos
abiturientas Palanga

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija