Atnaujintas 2006 gruodžio 1 d.
Nr.90
(1490)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai

Problemos išlieka

Gimtadienio tortas Prancūzijos
prezidentui Žakui Širakui. Rygoje
per NATO aukščiausiojo lygio
susitikimą jį sveikina Latvijos
prezidentė Vaira Vykė-Freiberga
ir NATO generalinis sekretorius
Japas de Hopas Scheferis

Kremliui ir jo valdovui V.Putinui teko praryti dar vieną karčią piliulę, kai NATO aukščiausiojo lygio susitikimas įvyko ne kur kitur, o buvusioje sovietinėje „respublikoje“ – Latvijos sostinėje Rygoje. Oficialus Aljanso viršūnių susitikimo darbotvarkės vertinimas – išsiplėtusio NATO požiūris ir veiksmai sparčiai besikeičiančiame pasaulyje. Šiuo metu NATO vienija 26 valstybes. Atrodo, naujų narių priėmimas į Aljansą bus atidėtas neribotam laikui. Nors Narystės veiksmų planas pateiktas vykdyti norinčioms tapti NATO narėmis Albanijai, Kroatijai ir Makedonijai, tačiau, specialistų nuomone, kol kas tiktai Kroatija turi realiausią galimybę tapti 27-ąja Aljanso nare.


Netikėta atomazga

Lenkijoje įvyko antrasis savivaldybių rinkimų ratas. Svarbiausia kova vyko dėl Varšuvos mero posto. Valdančioji brolių Lecho ir Jaroslavo Kačynskių (prezidento ir premjero) „Įstatymo ir teisingumo“ partija dėjo visas pastangas, kad Varšuvos meru taptų laikinasis Varšuvos meras Kazimiežas Marcinkievičius, kuris laikomas ir asmeniniu brolių L. ir J.Kačinskių bičiuliu. Be to, K.Marcinkievičius po praėjusių Seimo rinkimų trumpą laiką buvo Lenkijos premjeru, bet atsisakė šių pareigų dėl Varšuvos mero posto.


Baltarusijos diktatoriaus zigzagai

Atrodo, kad Kremliui ir pačiam Rusijos prezidentui V.Putinui, paskelbusiam Baltarusiją vieninteliu ištikimiausiu Maskvos draugu ir sąjungininku, jau nusibodo nuolatiniai Minsko diktatoriaus išsidirbinėjimai. Šį kartą A.Lukašenka pareiškė, kad jau gruodžio mėnesį planuotas referendumas dėl bendros Rusijos ir Baltarusijos sąjungos sukūrimo neįvyks. Galbūt niekada. Dar daugiau, A.Lukašenka pareiškė, jog Baltarusijai geriausia būtų jungtis su Ukraina, nors Kijevas į tokius pasiūlymus žiūri gana ironiškai ir skeptiškai. A.Lukašenką labai supykdė tai, kad nuo 2007 m. sausio 1 d. Baltarusija už „Gazprom“ tiekiamas dujas mokės maždaug po 200 dolerių už 1000 kubinių metrų.


Teroras prieš disidentus

Lapkričio 15 dieną sukako 40 dienų, kai Maskvoje buvo nužudyta garsi rusų žurnalistė Ana Politkovskaja. Būrys bičiulių paskelbė jos kompiuteryje nužudymo išvakarėse rastą tokį įrašą: „Beveik visa dabartinių Rusijos žurnalistų karta yra „kiliminiai“. Visi kartu – tai tik „kiliminių“ balaganas. Valdžia, pasinaudojanti tokių žmonių paslaugomis, – supuvęs grybas“. O velionės žurnalistės mokslo draugas žurnalistas Olegas Divonas rašė: „Kaip galima pavadinti žmogų, tvirtai įsitikinusį, kad įmanoma kovoti pagal taisykles šalyje, kuri nepripažįsta jokių taisyklių“.

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija