Atnaujintas 2006 gruodžio 6 d.
Nr.91
(1491)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai

Kremliaus statytinis įsisiautėjo

Ramzanas Kadyrovas pozuoja
žurnalistams savo darbo kabinete

Spalio 5 dieną Čečėnijos ministrui pirmininkui Ramzanui Kadyrovui sukako 30 metų. Tad, pagal Čečėnijos konstituciją, jis gali tapti Čečėnijos prezidentu. Šį postą dabar užima A.Alchanovas. Tiesa sakant, jis tėra „popierinis“ prezidentas. Visi ir Čečėnijoje, ir Rusijoje R.Kadyrovą jau seniai laiko tikruoju Čečėnijos valdytoju, o jo santykiai su A.Alchanovu daugiau nei įtempti. Pats R.Kadyrovas pareiškė: „Ką gi, jeigu liaudis paprašys ir nuspręs – būsiu prezidentas“. Tačiau kukliai pridūrė, jog dar nepasirengęs užimti tokį atsakingą postą. „Tai primityvus koketavimas. R.Kadyrovas jau seniai nusprendęs užimti šį postą“, – įsitikinęs Rusijos politinės informacijos centro generalinis direktorius Aleksejus Muchinas. Aišku, pakeisti A.Alchanovą nelaukiant jo kadencijos pabaigos – juokų darbas. Rusijos žurnalistai, nužudytos žurnalistės Anos Politkovskajos kolegos, skelbia, kad jau parengti keli tokios „rokiruotės“ variantai. Pavyzdžiui, A.Alchanovas pakviečiamas dirbti į Rusijos vidaus reikalų ministeriją, ir R.Kadyrovas užima jo vietą. Dar vienas variantas – iniciatyvą apie pirmalaikius Čečėnijos prezidento rinkimus iškelia R.Kadyrovo kontroliuojamas Čečėnijos „parlamentas“ ir ją patvirtina. Bet lieka du dalykai. Ar palaikys R.Kadyrovą Čečėnijos gyventojai, o svarbiausia – įvairūs klanai? Ir antra – ar sutiks Kremlius dar labiau sustiprinti atviru stalinistu vadinamo R.Kadyrovo valdžią?

Aišku, R.Kadyrovas dėjo ir deda daug pastangų, kad užkariautų karo iškankintų paprastų čečėnų simpatijas. Kaip teigia žinomas Rusijos politologas Dmitrijus Oreškinas, R.Kadyrovas puikiai moka išpešti iš Rusijos biudžeto didelius pinigus ir negailestingai susidoroti su savo priešininkais. Jis gana populiarus tarp Čečėnijos jaunimo. Pavyzdžiui, pažadėjo, kad stojant į Grozno universitetą nebereikės duoti kyšių, ir savo pažadą įvykdė. Ir įvykdė labai paprastai. Nugalabijo du universiteto profesorius, o kiti išsigandę kyšių nebeima. Valdančiajai klikai jis irgi patinka. Aukščiausius valdininkus nuolat pamalonina didelėmis piniginėmis išmokomis.

O kaipgi Kremlius? Iš vienos pusės, R.Kadyrovas kasdien pabrėžia savo lojalumą prezidentui V.Putinui. Vien tiktai jo iniciatyva pripažintas Čečėnijos „parlamento“ prašymas V.Putinui kandidatuoti į prezidentus trečiajai kadencijai ką reiškia. Tačiau Kremliui nuo to nė kiek ne lengviau. Kaip teigia politologas A.Muchinas, V.Putino administracija gerokai susinervinusi, kad R.Kadyrovas jau sukūrė Čečėnijoje politinį ir ekonominį ofšorą. Kitaip tariant, legaliai vykdo beveik tą patį, ko siekė neseniai žuvęs Čečėnijos karo lauko vadas Šamilis Basajevas. To pavyzdžiu gali būti R.Kadyrovo ir jo bičiulių Rusijos Dūmoje pateiktas įstatymo projektas „Apie ypatingas verslo sąlygas Čečėnijos Respublikos teritorijoje“. Jeigu tas įstatymas bus priimtas, o pagal prognozes taip ir įvyks, tai Čečėnija gaus tokias privilegijas, apie kokias negali svajoti nė vienas Rusijos regionas ar autonominė respublika. Taigi suteikus R.Kadyrovui visišką vienvaldystę Čečėnijoje, Kremliui gali labai atsirūgti. Tuo labiau kad R.Kadyrovo žinioje mažiausiai penki tūkstančiai iki dantų ginkluotų ir gerai mokamų smogikų, kurių daugelis – užkietėję kriminaliniai banditai, pasirengę įvykdyti kiekvieną savo šeimininko įsakymą. Be to, R.Kadyrovo elgesys neprognozuojamas. Kol kas jis pripažįsta tiktai V.Putiną. O jeigu vietoje V.Putino ateis kitas prezidentas, niekas negarantuotas, kad R.Kadyrovas prisieks jam savo ištikimybę. Todėl V.Putinui iš tiesų iškilo didelis galvosūkis, ką daryti su tapusiu beveik nevaldomu savo statytiniu. Nesvarbu, kad Kremlius jį apipila apdovanojimais. Juk R.Kadyrovas paskelbtas ne tik Rusijos Federacijos didvyriu. Jis apdovanotas ordinu „Už nuopelnus tėvynei“, ordinu „Už narsumą“, daugybe medalių. Be to, yra paskelbtas Rusijos mokslų akademijos garbės nariu, Čečėnijos mokslų akademijos akademiku, nusipelniusiu sporto veikėju ir t.t. Jis taip pat užima valdančiosios „Jedinnaja Rossija“ partijos regiono lyderio postą.

Tarp žymiausių R.Kadyrovo nuopelnų reikėtų paminėti didžiulį Gudermeso didžiulį vandens pramogų parką. Į tą savo pramogų centrą R.Kadyrovas kviečiasi koncertuoti garsiausius ne tik Rusijos, bet ir užsienio estrados atlikėjus. Pasikvietė į svečius ir apipylė dovanomis skandalingąjį JAV boksininką M.Taisoną. Pasiūlė įteisinti Čečėnijoje daugpatystę. Surengė ginkluotą išpuolį į Dagestaną, kai vietos milicija areštavo jo seserį.

Po įvykių Karelijos mieste Kondopogoje, kai vietiniai rusų „patriotai“ sumušė čečėnų verslininkus, pažadėjo pasiųst į Kondopogą batalioną savo asmeninės gvardijos, kad apgintų vietos čečėnus.

Taigi V.Putinui su šiuo nuo grandinės nutrūkusiu savo statytiniu, daugelio apžvalgininkų nuomone, bus bėdos daugiau nei su neseniai žuvusiu Š.Basajevu. Nes šis statytinis nepripažįsta jokių moralės ar sąžinės normų. Tuo labiau kad, dosniai gaudamas milijardus rublių Čečėnijai „atstatyti“, R.Kadyrovas jau seniai nupirko aukščiausius okupacinės rusų armijos Čečėnijoje generolus ir pulkininkus, kurie užmerkia akis prieš bet kokias R.Kadyrovo piktadarybes.

Petras Katinas

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija