Atnaujintas 2006 gruodžio 8 d.
Nr.92
(1492)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai

Šačių vargonai

Rūta RONKAUSKIENĖ

Vargonų 102 metų amžių
byloja išlikęs užrašas

Taip atrodo Šačių Šv. Jono
Krikštytojo bažnyčios vargonai

Sunku įsivaizduoti bažnyčią, kurioje nebūtų vargonų. Tiek bažnyčia, tiek ir joje esantys vargonai turi savo istoriją.

Šačių (Skuodo r.) Šv. Jono Krikštytojo bažnyčioje esantiems vargonams – jau 102 metai. Apie tai bylojantį užrašą parodė parapijos klebonas kun. Raimondas Danupas. Vargonų meistras – M.Masalskis. Pasak kunigo, vargonai gerai išsilaikę, tik juos reikėtų derinti. Kai nėra elektros, vargonais irgi galima groti, tik, žinoma, kažkas turi minti dumples. Šačių vargonai – 32 registrų, dviejų manualų. Daugelį metų bažnyčioje vargonavo jau į amžinybę išėjęs maestro Jonas Statkus, dabar vargonuoja Jurgita Palubinskaitė.

1660 metais Jonas Volskis Šatėse pastatė medinę bažnyčią, kuri veikė kaip Mosėdžio parapijos filija. Po šimto metų, medinei bažnytėlei sunykus, Aleksandras Sapiega pastatė naują Šv. Jono Krikštytojo bažnyčią. 1778 metais tas pats A.Sapiega prie Šačių bažnyčios įsteigė altariją. 1806 metais prie šios bažnyčios veikė parapinė mokykla. Kaip žinoma, Šačių mokykla lapkričio mėnesį minėjo 200 metų sukaktį.

Daug žinių apie maldos namus yra surinkusi Šačių pagrindinės mokyklos mokytoja M.Taurinskienė. Pasak jos, daugiau kaip po šimto metų, matyt, sunykus A.Sapiegos statytai medinei bažnyčiai, parapijiečiai kartu su kunigu sugalvojo statyti naują mūrinę bažnyčią. Bet leidimas gautas tik 1880 metais. Po dvejų metų prasidėjo mūrinės bažnyčios statyba. Šačių bažnyčia pastatyta iš Pagramontės kaimo molio. Pagramontėje darytos plytos, degtos ir vežimais vežtos į statybos vietą. 1892 metais bažnyčią konsekravo vyskupas M.Paliulionis.

Varpinėje yra trys dideli varpai ir vienas mažas. Ant didžiųjų varpų užrašyta: „Ant garbės S. Iona Kryk. 1860“, „In Honorum Sancta Trinitatis. 1713“, „Gloria in excellsis Deo. 1701“.

Įdomiai apie Šačių bažnyčios statybą yra pasakojusi Stefa Pučinskaitė-Pladukienė iš Geidušių: „Ilgą laiką Šatėse bažnyčios nebuvo – tik koplyčia. Nutarė jos ir nestatyti, o prijungti Šates prie Mosėdžio parapijos. Kas vertingesnio buvo koplyčioje, sudėjo į ratus ir veš į Mosėdį. Išvažiavo vyrai iš Šačių, gal jau netoli Prialgavos buvo. Sustojo arkliai – ir nė iš vietos. Kad ir kaip vyrai ragino arklius, jie stovi, ir tiek. Teko apsukti vežimus aplink. Arkliai patys, niekieno neraginami, pasileido Šačių link...“

Šačių bažnyčia ir joje esantys vargonai pergyveno įvairius laikus. Daugiau kaip prieš šimtą metų meistro M.Masalskio pagaminti vargonai atkeliavo į Šates. Jais vargonavo ne vienas vargonininkas. Kokia išsamesnė jų istorija, anot kun. R.Danupo, nedaug žinoma, nes mažai kas fiksuodavo tuos faktus. Kadangi šie vargonai – istorinė vertybė, juos restauruoti būtų galima tik gavus Kultūros vertybių apsaugos departamento prie Kultūros ministerijos leidimą.

Šatės, Skuodo rajonas

Alfonso BAUŽIO nuotraukos

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija