Atnaujintas 2006 gruodžio 8 d.
Nr.92
(1492)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai

Kad ir neįgalieji suvoktų gyvenimo ir mirties prasmę

Po pamaldų su kun. Virginijumi
Palioniu, tikybos mokytoja Irute
Trečiokiene (kairėje apkabinusi
mokinį) ir vargonininke
(dešinėje, priekyje su balta striuke)
Aušra Šliažienė

Maždaug prieš šimtą metų Rusnėje (Šilutės dekanatas) yra buvusi katalikų bažnyčia. Kai ji baigė savo amželį – ilgą laiką rusniškiai buvo be bažnyčios. Ją turėjo tik evangelikai, kurių Rusnėje gyveno nedaug, o katalikų – didžioji dauguma. Tad jiems sekmadieniais tekdavo važiuoti melstis į Šilutėje esančią vienintelę katalikų Šv. Kryžiaus bažnyčią. Tai būdavo nepatogu, o pagyvenę žmonės nebepajėgdavo pasiekti Šilutės. Statyti naują, kad ir nedidelę bažnytėlę Rusnėje neleido sovietų valdžia.

Atkūrus Lietuvos nepriklausomybę buvo rasta išeitis: pačių rusniškių iniciatyva bei labai daug padedant dabar Šilutėje dirbančiam kun. Jonui Bučinskui, 1993 metais įkurta koplyčia laikinai vietos valdžios paskirtose patalpose. Tačiau neilgai melstasi toje koplyčioje, nes pastatas buvo „išparceliuotas“ kitiems reikalams. Tad vėl teko kraustytis į naują vietą. Dabartinės Rusnės valdžios dėka tikintieji, padedant Rusnės parapiją aptarnaujančiam kun. V.Palioniui, labai rūpestingam zakristijonui Juozui Dimšai, koplyčią įkūrė naujose, t.y. seniūnijos pastato patalpose. Kadangi pastatas nemažas, čia daug vietos ne tik pagrindinei koplyčios daliai – salei su altoriumi, bet yra ir atskira patalpa zakristijai, patalpėlė įvairiems daiktams susidėti.

Koplyčioje įrengti elektriniai vargonai. Rusniškių koplyčios chorui vadovauja Aušra Šliažienė.

Jau ketvirtus metus rusniškių sielovada rūpinasi iš Šilutės atvažiuojantis kun. V.Palionis, kurį tikintieji labai gerbia ir myli, mat jis nuoširdžiai bendrauja su Rusnės katalikais, išklauso jų džiaugsmus, bėdas. Be to, daug dirba su vaikais ir jaunimu. Kun. V.Palionis apsilanko Rusnės mokyklose, pasikalba su mokiniais, teikia metodinę paramą tikybos mokytojams. Ypač glaudžiai bendradarbiauja su Rusnės specialiąja internatine mokykla. Šioje mokykloje mokosi vaikai su sutrikusiu intelektu. Bendradarbiaudamas su šios mokyklos tikybos mokytoja Irute Trečiokiene, kun. V.Palionis stengiasi, kad ir likimo nuskriausti vaikai galėtų prisiliesti prie Dievo artumo, Jo meilės. Juolab kad daugelis tokių likimo nuskriaustų vaikų šeimose nieko nėra girdėję apie Dievą. Tad stengiamasi, kad nors sekmadieniais jie dalyvautų šv. Mišiose, išmoktų įsitraukti į bendras maldas ir žinotų, kaip elgtis bažnyčioje.

Didelį įspūdį Rusnės specialiosios internatinės mokyklos mokiniams paliko suorganizuotas renginys prieš pat Visus Šventuosius. Tikybos mokytoja I.Trečiokienė, pasitarusi su kun. V.Palioniu, vieną dieną paskyrė temai: „Kad ir neįgalieji suvoktų gyvenimo ir mirties prasmę“. Paprastą savaitės dieną kun. V.Palionis minėtoje koplyčioje neįgaliesiems vaikams aukojo šv. Mišias, su jais meldėsi už jų mirusius artimuosius, pasakė specialų ir įtaigų pamokslą, kad ir neįgalieji suprastų jo prasmę. Po šv. Mišių visi ėjo į Rusnės kapines pagerbti mirusiųjų, uždegti ant jų kapų žvakutes, drauge pasimelsti.

Kun. V.Palionis ne tik jo aptarnaujamoje Rusnėje daug dirba su vaikais ir jaunimu, bet ir yra aktyvus Šilutės Šv. Kryžiaus parapijos klebono kan. vicedekano Juozo Vaičio pagalbininkas, padeda jauniesiems Šilutės parapijos ateitininkams, buria jaunimą sekmadieniais dalyvauti šv. Mišiose, rengia vaikus Pirmajai Komunijai ir Sutvirtinimo sakramentui. Jis taip pat rūpinasi ir ministrantais, kad kuo daugiau jų dalyvautų bent jau sekmadieninėse pamaldose. Aktyviai propaguoja „Kregždutę“, o suaugusiems pataria skaityti „XXI amžių“ ir „Artumą“.

Antanas STANKEVIČIUS

Rusnė

Autoriaus nuotrauka

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija