Atnaujintas 2006 gruodžio 8 d.
Nr.92
(1492)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai

Geri jėzuitų darbai

Benjaminas ŽULYS

2006-ieji yra jubiliejiniai Jėzuitų ordino metai. Kaip teigia rašytiniai šaltiniai, jį 1534 metais įsteigė Ignacas Lojola, po kurio laiko – paskelbtas šventuoju. Vėliau šį ordiną patvirtino popiežius Paulius III. Vienuolių jėzuitų požiūris – „Didesnei Dievo garbei“. Jie rūpinosi ir tebesirūpina ligoniais, varguoliais, steigė vaistines, patys gamino vaistus, statė bažnyčias, dabar dar rūpinasi įvairių šalių pabėgėliais, dirba kitą labdaros darbą. 1930 metais buvo įsteigta Ordino Lietuvos provincija viceprovincijos teisėmis, o nuo 1936 metų yra savarankiška provincija. Nuo 1992-ųjų ji jau Lietuvos ir Latvijos jėzuitų provincija. Joje yra 40 lietuvių ir keturi latviai. Lietuvoje gyvuoja Vilniaus, Kauno ir Šiaulių namai ir bažnyčios, veikia Kauno ir Vilniaus jėzuitų gimnazijos.

Pakalbėti apie Jėzuitų ordino istoriją, jo įvairiapusę dvasinę, labdaringą pasiaukojamą veiklą į Kauno jėzuitų gimnaziją, vienuolyno salę, susirinko gausus būrys jaunimo, pedagogų. Gimnazijos kuratorė už papildomą ugdymą Audronė Remeikienė papasakojo, kad šiuos metus mokyklos bendruomenė pažymi įvairiais renginiais, skirtais jubiliejiniams Jėzuitų ordino metams. Tą minėjimo dieną Kauno jėzuitų bažnyčioje vyko liturgija šv.Pranciškui Ksaverui, kurio vardu pavadinta bažnyčia, atminti. Šią liturgiją parengė pedagogės Eglė Šiliūnienė ir Erika Lukšienė. Dar rugsėjį liturgijoje buvo minimas jėzuitas palaimintasis Petras Faberis, spalio mėnesį – šv. Ignacas Lojala, dar vėliau – šv.Pranciškus Ksaveras.

Minėjime buvo prisimintas Ignaco Lojolos kreipimasis į Dievą: „Viešpatie, įdėk į mano širdį meilę ir malonę, kad save paskirčiau Tau…“

Lietuvos jėzuitų provincijos provincijolas kun. Aldonas Gudaitis, SJ, kalbėjo apie I.Lojolą, kuris, atpažinęs Dievo veikimą, ėmė aktyviai, geranoriškai ir nesavanaudiškai veikti žmonių gerovei, ypač tų, kuriems reikalinga vienokia ar kitokia pagalba. Kaip tik per Dievą jis suradęs draugų, bendraminčių, su kuriais tą veiklą išplėtojęs. Dabar pasaulyje yra apie 22 tūkst. jėzuitų. Nuo 1980 metų, greta kitų pagalbos priemonių ir būdų, ėmė veikti pagalba pabėgėliams. Jėzuitai įkūrė pagalbos centrą sergantiesiems AIDS liga. Jėzuitai misijos darbą atlieka ten, kur labiausiai reikia, nes „Dievą galima visur sutikti“.

Apie jėzuitų misiją pasaulyje ir Lietuvoje, Ordino įsikūrimą mūsų šalyje, jėzuitų švietėjišką veiklą, mokyklas daug minčių pasakė Kauno jėzuitų gimnazijos gimnazistai Linas Minelga, Laima Klimčiauskaitė, Rokas Vereščiaginas, Paulina Drėgvaitė, Marija Kučikaitė, kiti gimnazijos auklėtiniai. Jie įvairiomis temomis parengė darbus. Buvo įdomu sužinoti, kad jėzuitai Gerąją Naujieną pagonims skelbė Indijoje, Portugalijoje, kitose šalyse, dabar Kristaus mokymą skelbia Konge, kitur. Jėzuitai labai rūpinosi ir dabar tebesirūpina žmonių švietimu. Tėvai jėzuitai sukūrė kolegijas, lavino žmones krikščioniškoje šviesoje, nepaisant jų turto ir užimamos vietos visuomenėje, per meno pažinimą, net per baletą siejo religiją su kultūra. Jėzuitai ieškojo, ieško ir randa, ką gera padaryti savo aplinkoje ar toliau esantiems, nes jie yra bičiuliai Viešpatyje.

Verta pastebėti, kad dabartinė Kauno jėzuitų gimnazija, buvusioji kolegija, yra viena seniausių Europoje. Tuo galima džiaugtis, drauge būti vertais tokios garbingos mokyklos auklėtiniais. Apie tai gimnazijoje surengtoje parodoje–refleksijoje savo mintimis dalijosi patys gimnazistai. Štai gimnazistė Teresė rašo: „Užaugusi norėčiau dirbti tokį darbą, kuriuo padėčiau vargstantiesiems“. Tomas samprotauja, kad „Jėzuitų gimnazijos narys turėtų būti labai geras žmogus. Jis turi suprasti, ką reiškia tikėjimas, draugiškumas, ištikimybė, mokslas. Turėtų žinoti savo mokyklos istoriją – kas joje vyko anksčiau“. Vytautas teigia: „Čia yra daug taisyklių, bet čia man patinka“, o Benita džiaugiasi: „Aš šioje gimnazijoje kiekvienam svarbi. Čia niekas manęs nežemina, nemenkina. Nesigailiu, kad čia mokausi“.

Popieriaus lakštuose – taip pat gimnazistų mintys, išsakytos dailininko teptuku. Savo kūrybos darbelius parodoje pateikė Emilija Sluškonytė, Kornelija Vitkutė, Goda Misevičiūtė, kitos gimnazistės, jų bendraamžiai.

Gimnazijoje mokosi, gerais įvairių sričių specialistais ateityje ketina tapti apie 700 gimnazistų. Yra tikros vilties, kad jie bus ir geri katalikai.

Kaunas

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija