Atnaujintas 2007 gruodžio 15 d.
Nr.94
(1494)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai

Kada ateis atgimimas?

Ilgais vakarais apima ilgesys, liūdesys ir pradedi galvoti, kad seniau žmonės buvo laimingesni, draugiškesni, artimiau bendravo, nes nebuvo televizoriaus. Žinoma, tada tekdavo pasukti galvą, kaip praleisti tą niūrų laikotarpį. Kai nusibosdavo austi, verpti, tai susibėgdavo plunksnų plėšyti, aptarti naujienų. O kur moterys, ten ir vyrai iš paskos: gal pančius vyti, o gal šiaip pasišnekučiuoti. Užtraukdavo dainą, o jeigu muzikantas atsirasdavo, tai ir šokiai prasidėdavo. Šitai žinau iš pasakojimų, ir tarsi matau tuos žmones – laimingus, besišypsančius, nors gyvenimas buvo daug sunkesnis. Daugiau fizinio darbo, daugiau rūpesčių, kaip išlaikyti šeimą. Nežinau, kaip gyveno miestiečiai, bet kaimo žmonės dirbo nuo ryto iki vakaro. Bet sekmadienis buvo švenčiamas, iš tikrųjų švenčiamas. Juk gražesnis drabužis buvo skirtas sekmadieniui. Moterys pasipuošdavo gražesne skarele, apsiaudavo batelius eidamos į bažnyčią. Kur kitur dar gali pasipuošti, na, gal išsiruošęs į vestuves ar krikštynas.

Banalu būtų kalbėti apie šių dienų gyvenimą. Visi skundžiasi laiko stoka. Visi pasipuošę, kiekvienoje gyvenvietėje veikia turgelis (skudurynas). Parduotuvėje akys raibsta, gali kasdien valgyti dešrą ar tortą, jeigu pensijos užteks. Sako, darbo kaime nėra. Mažai kas laiko ir gyvulių, žodžiu, priartėjome prie miesto. O kiek pagalbininkų – skalbyklė, dulkių siurblys, mikrobangų krosnelė, telefonas, visi aplink sustoję tik laukia komandos. Bet džiaugsmo nėra, kažko trūksta.

Sekmadienio šventimas, bendravimas su Dievu stiprina žmogų. Paminėsiu du didžiausius „priešus“ – tai televizorius ir kompiuteris. Gal ne visuose namuose yra kompiuteris, bet televizorius tikrai yra, ir ne vienas. Ištisą dieną rėkauja ir nuodija žmogaus gyvenimą be gėdos ir sąžinės. (Kokias laidas mato vaikai?) Reikia kelti dvasingumą, reikia atgimimo. Prieš 16 metų šaukėme „Atgimimas, atgimimas!“, o išėjo išsigimimas. Kaimas ne prasigėręs, bet turi priklausomybę nuo televizoriaus, o pasekmės jau aiškiai jaučiamos.

R.MARTINAITIENĖ

Garliava, Kauno rajonas

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija