Atnaujintas 2006 gruodžio 20 d.
Nr.95
(1495)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai

14-oji muziejininkės knyga

Knygos autorę Joaną
Vigą Čiplytę (kairėje) sveikina
Panevėžio miesto bendruomenės
„Senamiestietis“ pirmininkė
Marija Paraščiakienė
Autoriaus nuotrauka

Panevėžio kraštotyros muziejuje gruodžio 15-ąją buvo pristatyta Joanos Vigos Čiplytės knyga „Dr. Andrius Domaševičius. 1865-1935”. Tai keturioliktasis jos kūrinys. Visi jie yra istorinio ar menotyrinio pobūdžio, parašyti remiantis muziejų medžiaga ir archyvais.

Surinkti medžiagą apie A.Domaševičių padėjo kraštotyros muziejaus, kuriame dirba autorė, kolektyvas. Pirmasis ją įvertino vilnietis docentas Dobilas Kirvelis, o pačią knygą išleido viena Vilniaus leidykla.

Kūrinio herojus A.Domaševičius, baigęs Kijevo universitetą, ne tik gydė žmones, bet ir buvo vienas Lietuvos socialdemokratų partijos kūrėjų. 1921-1924 metais jis buvo Panevėžio miesto Tarybos narys, be to, steigė kooperatyvus, aktyviai dalyvavo draugijų, kovojančių su įvairiomis ligomis, vadovas ar narys. A.Domaševičius artimai bendravo su dailininku ir kompozitoriumi Mikalojumi Konstantinu Čiurlioniu, juos siejo Vilniaus inteligentų klubo „Rūta“ veikla. Mirus M.K.Čiurlioniui, A.Domaševičius nešė jo karstą į Vilniaus Rasų kapines. Knygos pristatyme skambėjo šio kompozitoriaus kūriniai, kuriuos violončele atliko Panevėžio muzikos mokyklos mokytoja Kornelija Petkutė ir šios mokyklos mokinė Renata Pilikinaitė.

Knygos autorę J.V.Čiplytę sveikino Panevėžio bendruomenės „Senamiestietis“, miesto žydų bendruomenės, draugijos „Tėviškė“ atstovai, muziejaus direktorius Arūnas Astramskas ir kiti.

Bronius VERTELKA

Panevėžys

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija