Atnaujintas 2006 gruodžio 22 d.
Nr.96
(1496)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai

Popiežius kviečia apmąstyti didžiąją Viešpaties Įsikūnijimo dovaną žmonijai

Mindaugas BUIKA

Popiežius Benediktas XVI
atvyko konsekruoti naujos
Romos Švč.M.Marijos
parapijinės bažnyčios

Popiežius Benediktas XVI,
atvykęs konsekruoti naujos
Romos Švč.M.Marijos parapijinės
bažnyčios, sveikina
jį pasitikusius tikinčiuosius

Eucharistijoje įprasmintas Kalėdų slėpinys

Dabar jau besibaigiančio Advento liturginiu laikotarpiu vykusiuose gausiuose susitikimuose popiežius Benediktas XVI įvairiais aspektais svarstė artėjančios didžiosios Kristaus Gimimo šventės – Kalėdų – prasmę. Štai gruodžio 14 dieną susitikęs su Romos universitetų studentais ir dėstytojais, Šventasis Tėvas pastebėjo, kad per Kalėdas keičiamasi dovanomis, todėl jos kartais tiesiog vadinamos „dovanų švente“. Tačiau kalėdinių dovanų gaminimas, pirkimas ir teikimas turi tikrąją prasmę tik tuomet, kai tai simbolizuoja Kristaus atėjimą, kuris yra didžiausia dovana, kada nors suteikta žmonijai.

„Kalėdos primena mums tobuliausią dovaną (par excellense), į kurią Dievo Sūnus mums duoda savuoju Įsikūnijimu, – sakė Popiežius. Jis pakvietė jaunus žmones toje didžiojoje šventėje ne tik „nukreipti žvilgsnį į Kūdikį, kuris suvyniotas vystykluose guli prakartėlėje“, bet taip pat ir kontempliuoti jį Eucharistijoje, kuri yra to dovanojimo akto tąsa. „Betliejaus grotoje mes adoruojame tą patį Viešpatį, kuris norėjo padaryti save mūsų dvasiniu maistu Eucharistijos sakramente, kad perkeistų pasaulį, pradėdamas nuo žmogaus širdies“, – aiškino Benediktas XVI. Šitaip jis siūlė klausytojams patekti į Kalėdų slėpinį per Eucharistijos „duris“.

Akademinę bendruomenę Šventasis Tėvas ragino mokytis iš šv. Pranciškaus ir šv. Klaros, kuri per Eucharistiją pažino Dievo meilę, ir ypač iš Švč. Mergelės Marijos, kuri pirmoji kontempliavo įsikūnijusį Žodį, žmogumi virtusią dieviškąją Išmintį. „Kūdikėlį Kristų ji pripažino kaip Dievo žmogišką pavidalą, ir būtent dėl to slėpininga Sūnaus išmintis buvo įspausta Motinos širdyje ir prote“, – sakė Popiežius. Šitaip Švč. Mergelė Marija tapo tikruoju „Išminties sostu“ ir šiuo titulu yra pagerbiama mokslo žmonių ir katalikų intelektualų. Tradiciškai linkėdamas jiems „gerų Kalėdų“, Šventasis Tėvas meldė Dievo Motinos, kad ji padėtų ieškoti tiesos ir gėrio remiantis dieviška Išmintimi.

Kristaus atėjimo žinia ypač skirta tiems, kurie kenčia

Trečiąjį Advento sekmadienį, gruodžio 17 dieną, susitikęs su maldininkais Šv. Petro aikštėje, kad sukalbėtų tradicinę „Viešpaties angelas“ maldą, popiežius Benediktas XVI savo kreipimesi prisiminė tuos kenčiančius žmones, kurie šv. Kalėdas sutiks karų ir konfliktų židiniuose ar būdami vieniši ir nuskurdę. Kalėdos, kada Kristus ateina į pasaulį gelbėti žmonijos, „yra pranašiška žinia, skirta visiems, bet ypač vargingiausiems, šiuo atveju tiems, kurie yra neturtingi, bet vis tiek džiaugiasi“, aiškino Šventasis Tėvas.

Jis pasirėmė to sekmadienio liturgijos skaitiniu, kuriame šv. Paulius ragina tikinčiuosius džiaugtis, nes „Viešpats yra arti“ (plg. Fil 4,4-5). Šis pažadas buvo visiškai įgyvendintas netrukus celebruojamų Kalėdų slėpinyje ir jį būtina atnaujinti mūsų gyvenimo ir istorijos kasdienybėje. Tarp vargstančių, kuriems pirmiausia skirtas Kalėdų džiaugsmo pažadas, popiežius Benediktas XVI paminėjo brolius ir seseris, gyvenančius Artimuosiuose Rytuose ir Afrikoje, nes kaip tik šie regionai dabar išgyvena karo tragediją.

„Kuo jie gali džiaugtis? Į ką bus panašios jų Kalėdos?“ – klausė Šventasis Tėvas. Jis ypač atkreipė dėmesį į Irako karo pabėgėlių padėtį, nes jie buvo priversti pasitraukti į kaimynines šalis ir dabar gyvena apgailėtinomis sąlygomis. Jungtinių Tautų vyriausiojo pabėgėlių komisariato duomenimis, 700 tūkst. irakiečių gyvena Jordanijoje, apie 600 tūkst. – Sirijoje, 100 tūkst. – Egipte, dešimtys tūkstančių – Libane, Irane, Turkijoje. „Aš apeliuoju į privačių asmenų, tarptautinių organizacijų ir vyriausybių jautrumą, kad jos pasirengtų patenkinti būtiniausius pabėgėlių poreikius, – sakė Popiežius. – Keliu maldas į Viešpatį, kad Jis suteiktų paguodą šiems broliams ir seserims ir atvertų daugelio žmonių širdis, kad jos būtų dosnios“.

Jis pakvietė savo klausytojus pagalvoti apie tuos, žmones, ypač jaunus, kurie nebejaučia tikro džiaugsmo arba nesėkmingai ir klaidingai bando jį vėl atrasti tarp tų klaidingų būdų – perdėtas siekimas gerinti savo padėtį visuomenėje, sėkmingos karjeros ir turtų paieška, klaidingas žavėjimasis materialinėmis gėrybėmis ar seksu, kūrimas „dirbtinio rojaus“ su alkoholio ar narkotikų pagalba. Viešpaties Žodis skirtas būtent šiems „džiaugsmo našlaičiams“, tvirtino Benediktas XVI, pabrėždamas, jog tai nėra tik nuskausminimo priemonė, „bet išganymo pranašystė, kvietimas gelbėtis, pradedant nuo vidinio atsinaujinimo“. Baigdamas pokalbį Šventasis Tėvas kvietė krikščionis dėti visas pastangas su reikiamu „nuolankumu ir drąsa, kad pasaulis priimtų Kristų, kuris yra tikrojo džiaugsmo šaltinis“.

Statyti dvasinę buveinę Viešpačiui

Panašus susitikimas su maldininkais vyko ir Vatikano aikštėje Antrojo Advento sekmadienio, gruodžio 10 dienos, vidurdienį. Šventasis Tėvas apie pasirengimą Kalėdoms kalbėjo ateinančio Viešpaties gyvenimo tarp mūsų buveinės – šventovės statymo aspektu. Kaip tik tą šventadienį įvyko naujos parapinės bažnyčios Romoje konsekracija, kuriai vadovavo pats popiežius Benediktas XVI. Tai įvykis, kuris artėjančio Kristaus Gimimo laukimo laikotarpiu įgyja simbolinę reikšmę, nes „šiomis dienomis liturgija nuolat mums primena, kad „Dievas ateina“ aplankyti savo tautos, apsigyventi tarp žmonių ir sukurti su jais meilės ir gyvenimo bendrystę, tai yra šeimą“, aiškino Šventasis Tėvas.

Ypač Evangelija pagal Joną tiksliai apibūdina tą Įsikūnijimo slėpinį: „tas Žodis tapo kūnu ir gyveno tarp mūsų“ (Jn 1,14), kitaip sakant, įsirengė savo buveinę tarp žmonių. Todėl kaip tik bažnyčios pastatymas tarp kitų miesto ir kaimo pastatų yra puikiausia nuoroda į tą didžiąją dovaną ir slėpinį. Bažnyčios pastato, kaip konkretaus Bažnyčios ženklo (tai yra Bažnyčios kaip bendruomenės, sudarytos iš „gyvųjų akmenų“, kurie yra tikintieji), įvaizdį savo raštuose mėgo panaudoti apaštalai. Kaip tik šv. Petras ir šv. Paulius pabrėždavo, kad šios dvasinės šventovės „kertinis akmuo“ yra pats Kristus ir kad visi tikintieji, susibūrę apie Jį, yra pašaukti dalyvauti tos gyvosios šventovės (Bažnyčios) statyboje, pabrėžė Popiežius.

„Taigi, nors būtent pats Dievas yra iniciatyvos apsigyventi tarp žmonių autorius ir Jis visada lieka šio savo plano pagrindinis architektas, tačiau tiesa ir tai, kad Jis nenori jo įgyvendinti be aktyvaus mūsų bendradarbiavimo“, – tvirtino Šventasis Tėvas. Todėl jis nurodė, kad geriausias pasirengimas Kalėdoms yra kiekvieno įsipareigojimas dalyvauti Dievo buveinės tarp žmonių statyboje. Niekas negali nusišalinti nuo šio darbo, kiekvienas gali ir turi prisidėti prie šių „bendrystės namų“ kūrimo, kad jie tikrai būtų „erdvūs ir puikūs“. Tai yra savo malda, atsivertimu ir gerais darbais jie turi „sutikti Jėzų savo gyvenime“ ir kartu su Juo statyti didįjį dvasinį pastatą – Bažnyčią, „kurioje kiekvienas iš mūsų – mūsų šeimos ir mūsų bendruomenės – yra brangūs akmenys“.

Vadovaudamas savo pirmajai parapinės bažnyčios dedikacijai, jis ypač iškėlė parapijos vaidmenį ugdant šiuolaikinės visuomenės dvasingumą. „Esant labai sekuliarizuotai aplinkai, parapija yra tas švyturys, kuris skleidžia tikėjimo šviesą ir atsiliepia į giliausius bei autentiškiausius žmogaus širdies troškimus, suteikdama prasmę ir viltį atskirų žmonių ir šeimų gyvenimui“, – pabrėžė Šventasis Tėvas. Jis kvietė į iškilmes susirinkusias jaunas parapijiečių šeimas ypač atsidėti „sunkiam ir kartu jaudinančiam uždaviniui – auklėti vaikus su tikėjimo džiaugsmu ir gyvybingumu“.

Kalėdų laikotarpio liturgija

Pagal Vatikane paskelbtą Kalėdų laikotarpio liturginių apeigų programą gruodžio 24-osios vidurnaktį Šv. Petro bazilikoje popiežius Benediktas XVI vadovaus Kristaus Gimimo iškilmių (Bernelių) šv. Mišioms. Gruodžio 25 dieną, per Kalėdas, po pamaldų Šv. Petro aikštėje, iš centrinio bazilikos balkono jis perskaitys Kalėdų kreipimąsi į pasaulį ir suteiks apaštalinį palaiminimą „Urbi et orbi“.

Gruodžio 31 dienos pavakarę Šventasis Tėvas Šv. Petro bazilikoje vadovaus Mišparams, po kurių bus sugiedota „Te Deum“ – padėka už praėjusius metus. Sausio 1-ąją, Švč. Mergelės Marijos, Dievo Motinos, šventės dieną, Popiežius vadovaus Eucharistijos celebracijai, kartu paminint 40-ąją Pasaulinę taikos dieną.

Sausio 6 dieną Šv. Petro bazilikoje Benediktas XVI aukos Viešpaties Apsireiškimo (Trijų Karalių) šventės šv. Mišias. Kalėdų liturginis laikas bus užbaigtas sausio 7 dieną, kai švenčiamas Kristaus krikštas. Šventasis Tėvas vadovaus Eucharistijos aukai Siksto koplyčioje, tuo metu čia bus pakrikštyti keletas kūdikių.

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija