Atnaujintas 2006 gruodžio 22 d.
Nr.96
(1496)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai

Lietuvos Vyskupų Konferencijos posėdyje

Gruodžio 12 d. Vilniuje vykusiame Lietuvos Vyskupų Konferencijos plenariniame posėdyje dalyvavo visi Lietuvos vyskupai ordinarai ir augziliarai, taip pat apaštališkasis nuncijus arkiv. Peteris Stephanas Zurbrigenas.

Prieš plenarinį posėdį vykusioje spaudos konferencijoje kardinolas Audrys Juozas Bačkis ir arkivyskupas Sigitas Tamkevičius pristatė Lietuvos vyskupų laišką „Dievo žodis mūsų gyvenime“ bei naujai išėjusį Naujojo Testamento leidimą su plačiais prel. Antano Rubšio komentarais ir iš „Jeruzalės Biblijos“ perimtomis tekstinėmis sąsajomis. Apie šį Naujojo Testamento leidimą taip pat kalbėjo vysk. Jonas Ivanauskas, Lietuvos Biblijos draugijos prezidentas kun. Vaclovas Aliulis, MIC, ir leidinį redagavusi biblistė Ingrida Gudauskienė.


Lietuvoje – Betliejaus taikos ugnis

Skautai skleidžia Betliejaus taikos ugnelę

Šūkiu „Taika – didžiausia vertybė“ šiemet vyko dvidešimtoji Betliejaus taikos ugnies akcija, kviečianti žmones skleisti ramybę ir taiką.

Akcijos metu iš rankų į rankas perduodama ugnis išplinta po visą pasaulį. Ugnį Betliejuje, Kristaus gimino grotoje, tradiciškai įžiebia Austrijos skautai. Jie Ugnį parskraidina į Vieną, iš kur ji pasklinda visoje Austrijoje ir kitose valstybėse.


Vyskupas susitiko su mokytojais ir katechetais

Kazimiera SIPIENĖ

Po šv Mišių (iš dešinės):
kan. Vygintas Gudeliūnas,
kan. Rimantas Gudlinkis,
generalvikaras prel.
bažn. t. dr. Juozas Šiurys, centre –
vysk. Jonas Boruta, Gargždų vikaras
kun. Aloyzas Žygaitis, Endriejavo
klebonas kun. Rimas Lingevičius,
Gargždų klebonas kan. Jonas Paulauskas

Kasmet, Advento metu, Telšių vyskupas Jonas Boruta, SJ, susitinka su vyskupijos dekanatų tikybos mokytojais, katechetais. Gruodžio 16 dieną toks susitikimas su Klaipėdos rajono tikybos mokytojais, katechetais, Šeimos centro atstovais vyko Gargždų parapijos salėje. Susirinkusieji išklausė išsamią vyskupo kalbą apie tikybos mokymo svarbą, keliamus uždavinius, reikalavimus. Susirūpinęs vyskupas kalbėjo apie kritinę situaciją šeimose, apie nepatvarias, irstančias šeimas. Po vyskupo tikybos mokytojams kalbėjo Lietuvos ir vyskupijos katechetikos centro vadovas vyskupijos Jaunimo centro direktorius kan. Rimantas Gudlinkis.


Adventinė savaitė kunigų seminarijoje

Klierikai susikaupę dalijo
žvakeles tikintiesiems

Jau tapo tradicija, kad Kauno kunigų seminarijos bendruomenė pakviestų miesto tikinčiuosius į Advento meditaciją Švč. Trejybės (seminarijos) bažnyčioje. Maldos ir susikaupimo vakare dalyvavo Kauno arkivyskupas Sigitas Tamkevičius, Kauno kunigų seminarijos rektorius kun. Aurelijus Žukauskas. Meditacijai vadovavo kunigas Artūras Kazlauskas, giedojo seminarijos klierikų choras.


Konsekruos naująjį Arkikatedros altorių

Gruodžio 24 dieną, 10 val., Vilniaus arkivyskupas metropolitas kardinolas Audrys Juozas Bačkis konsekruos naująjį Vilniaus Arkikatedros altorių.

Įgyvendinant II Vatikano Susirinkimo Konstituciją apie šventąją liturgiją „Sacrosanctum concilium“ daugumoje Lietuvos bažnyčių presbiterijos (dvasininkams skirtos šventovės dalies su altoriumi) erdvė buvo pamažu pertvarkyta XX a. aštuntajame ir devintajame dešimtmečiais. Tikintiesiems susigrąžinus Vilniaus Katedrą, joje buvo įrengtas laikinas, tik iš dalies naujuosius liturginius reikalavimus atitinkantis altorius. Jam pritaikytas ir iki šiol altoriaus priekį puošęs senovinis antipedijus (skydas su kaldintu reljefu), pagal dabartines liturgines nuorodas, yra nebevartotinas.


Gerumas išlieka

Benjaminas ŽULYS

Kazio Griniaus slaugos
ir palaikomojo gydymo ligoninėje:
antras iš dešinės – Panemunės
parapijos klebonas kan. Deimantas
Brogys, antroje eilėje iš dešinės –
ligoninės vyr. gydytojas Česlovas
Zvicevičius, Kauno miesto tarybos
komiteto pirmininkė Loreta Kudarienė

Kaune, Panemunėje, žaliuojančiame, o rudenį ir žiemą šiek tiek priblėsusiame nuo žalumos, bet vis tiek jaukiame gamtos kampelyje gyvuoja Kazio Griniaus slaugos ir palaikomojo gydymo ligoninė. Čia į gyvenimą kabinasi daugiau nei šimtas žmonių. Vieni vaikščioja, bendrauja tarpusavyje, kitiems kiek sunkiau. Tai – gyvenimas, kurį, nori nenori, reikia pripažinti ir priimti.


Aukštas įvertinimas

Gruodžio 14-15 dienomis Vilniuje vyko konferencija „Tarptautinis bendradarbiavimas kovojant su prekyba žmonėmis“. Konferencijoje dalyvavo Lietuvos, Suomijos, Švedijos, Norvegijos, Jungtinės Karalystės, Vokietijos teisėsaugos, prokuratūros, Europolo, ESBO, nevyriausybinių organizacijų atstovai.

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija