Atnaujintas 2006 gruodžio 22 d.
Nr.96
(1496)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai

Lietuvoje – Betliejaus taikos ugnis

Skautai skleidžia Betliejaus taikos ugnelę

Šūkiu „Taika – didžiausia vertybė“ šiemet vyko dvidešimtoji Betliejaus taikos ugnies akcija, kviečianti žmones skleisti ramybę ir taiką.

Akcijos metu iš rankų į rankas perduodama ugnis išplinta po visą pasaulį. Ugnį Betliejuje, Kristaus gimino grotoje, tradiciškai įžiebia Austrijos skautai. Jie Ugnį parskraidina į Vieną, iš kur ji pasklinda visoje Austrijoje ir kitose valstybėse.

Akcijos tikslas – pasiekti kuo daugiau žmonių ir paskatinti kiekvieną aktyviai kurti taiką savo aplinkoje, siekti tolerancijos visoms etninėms, kultūrinėms, politinėms ar religinėms grupėms.

Tradiciškai Ugnį gabena skautai – viena populiariausių jaunimo organizacijų pasaulyje, vienijanti daugiau nei 218 mln. narių iš 216 šalių ir vietovių. Tai akcija, vienijanti skirtingos tautybės, rasės ir religijos skautus. 2007 metais skautai švęs savo 100 metų jubiliejų, todėl Betliejaus taikos ugnis – ypatingas brolybės simbolis.

Betliejaus taikos ugnies istorija

Betliejaus taikos ugnies idėja kilo iš 1986 metais Austrijos radijo inicijuotos socialinės paramos akcijos „Šviesa tamsoje“. Tada vienas ypač pasižymėjęs Austrijos vaikas skrido į Palestiną ir Betliejuje uždegė Taikos ugnį, kurią parskraidino į Vieną.

Labai greitai ši tradicija išpopuliarėjo už Austrijos ribų. Dabar kasmet valstybių atstovai keliauja į Vieną parsigabenti Betliejaus taikos ugnies. Pernai akcijoje dalyvavo 26 Europos ir 14 Amerikos valstybių.

Taikos ugnis Lietuvoje

Prieš vienuoliką metų į akciją įsitraukė ir Lietuva. Lietuvos – Lenkijos pasienyje iš lenkų skautų Ugnį perėmė Lietuvos lenkų harcerių sąjunga.

Visų Lietuvos skautiškų organizacijų skautai ne tik skleidžia ugnelę Lietuvoje, bet ir perduoda ją kaimynams latviams, o šie – estams.

Akcijos renginiai

Šiemet tradiciškai Betliejaus ugnį iš lenkų perėmė Lietuvos skautai, kurie ją vežė į Vilnių ir Kauną. Ugnelę šį kartą perdavė ne tik Lenkijos harceriai, bet ir Punsko lietuviai skautai.

Pagrindinės iškilmės vyko gruodžio 19 dieną Vilniaus Arkikatedroje. Per šv. Mišias 18 val. nuo ugnies, parsigabentos iš Betliejaus, buvo uždegta Kalėdų žvakė. Po šv. Mišių buvo galima įsigyti žvakutę su akcijos simboliu ir parsinešti Taikos ugnį į savo namus. Ugnelę skautai nunešė kardinolui, Prezidentui, Seimo ir Vyriausybės nariams.

Gruodžio 20 dieną liepsnelė traukiniu Vilnius – Klaipėda buvo vežama per visą Lietuvą ir dalijama sustojimuose. Kiekvienoje stotelėje laukė skautai, kurie toliau skleidė Ugnį savo miesteliuose. Iki šv. Kalėdų taikos ugnis pasieks vaikų ir senelių globos namus, ligonines, kalėjimus, universitetus, kitas institucijas.

Betliejaus taikos ugnis degs daugelyje Vilniaus ir visos Lietuvos bažnyčių, o gruodžio 23 dieną ji bus dalijama Vilniaus Katedros aikštėje, prie Prakartėlės.

Kūčių vakarą Lietuvoje ir visame pasaulyje daugybė šeimų melsis prie Betliejaus taikos ugnies.

Betliejaus taikos ugnis – žmonijos vienybės, draugystės ir taikos simbolis. Ugnis, perduodama iš rankų į rankas, ne sumažėja, o sklinda, sušildydama tuos, kuriems labiausiai to reikia.

Parengė
Giedrė OLSEVIČIŪTĖ
ir Betliejaus taikos ugnies akcijos koordinatorė Dalia Tarailienė

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija