Atnaujintas 2006 gruodžio 22 d.
Nr.96
(1496)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai

Aukštas įvertinimas

Gruodžio 14-15 dienomis Vilniuje vyko konferencija „Tarptautinis bendradarbiavimas kovojant su prekyba žmonėmis“. Konferencijoje dalyvavo Lietuvos, Suomijos, Švedijos, Norvegijos, Jungtinės Karalystės, Vokietijos teisėsaugos, prokuratūros, Europolo, ESBO, nevyriausybinių organizacijų atstovai.

Renginio dalyvius pasveikinęs Lietuvos vidaus reikalų ministras Raimondas Šukys aukštai įvertino „Lietuvos Caritas“ įnašą, padedant prekybos žmonėmis aukomis tapusioms, į prostituciją įtrauktoms moterims. „Už aktyvų talkinimą policijos ir kitoms vidaus reikalų įstaigoms užkertant kelią nusikaltimams“ antrojo laipsnio VRM atminimo ženklu Tėvynės labui buvo apdovanoti konferencijoje dalyvavę „Lietuvos Caritas“ generalinis direktorius kun. Robertas Grigas ir „Caritas“ projekto „Pagalba prekybos moterimis ir prostitucijos aukoms“ vadovė Kristina Mišinienė.

„Lietuvos Caritas“ projektas, kuriame dvasinė, teisinė, socialinė ir medžiaginė parama suteikiama nuo prekeivių žmonėmis užsienyje ir Lietuvoje nukentėjusioms moterims, vykdomas nuo 2001 metų. Jį remia Vokietijos katalikų solidarumo akcija „Renovabis“, Olandijos katalikų fondas „Communicantes“, o pastaruosius keletą metų vis ženkliau padeda ir Socialinės apsaugos ir darbo, Vidaus reikalų ministerijos, savivaldybės. Projekto skyriai veikia prie „Caritas“ organizacijų Kaune, Klaipėdoje, Marijampolėje, Panevėžyje ir Šiauliuose. Šiemet JAV Valstybės departamento metiniame pranešime, parengtame Kovos su prekyba žmonėmis ir stebėsenos biuro, šis „Lietuvos Caritas“ projektas buvo pripažintas vienu iš dešimties, pasaulyje ženkliausiai prisidėjusių prie kovos su „moderniąja vergija“ – taip JAV valdžia įvardijo prekybą žmonėmis ir priverstinę prostituciją.

Per „Caritas“ projekto egzistavimo laiką buvo suteikta pagalba apie 350 nukentėjusiųjų moterų.

Atsakydamas į ministro R.Šukio padėkos žodį, „Lietuvos Caritas“ vadovas kun. R.Grigas teigė, kad darbo sėkmę lėmė krikščioniškosios visuomenės dalies parama ir geranoriškas bendradarbiavimas tarp Bažnyčios, valstybės, kitų teisėtumo gynimu suinteresuotų institucijų. „Katalikų Bažnyčios nariai, visi žmogų kaip didžiausią vertybę suvokiantys piliečiai yra įsitikinę, kad žmogiškasis asmuo, jo lytiškumas negali būti apibrėžiamas vien ekonominių santykių, paklausos-pasiūlos rėmais, – kalbėjo kun. R.Grigas. – Žmogus visada yra daug daugiau, negu mėgina įtaigoti toji vulgaraus ekonominio determinizmo pažiūra – jam būdingas orumas, garbė, neatimamos teisės. Tai mums pavyko konkrečiu „Caritas“ darbu pasakyti 350 kartų. Gaila, kad tik tiek, nes skaudi statistika kalba apie tūkstančius seksualinio išnaudojimo industrijai parduotų Lietuvos moterų, tačiau, bendradarbiaudami su sąžiningai dirbančiomis valstybės įstaigomis, tikimės apginti didesnį skaičių prekybos žmonėmis aukų“, – sakė „Lietuvos Caritas“ vadovas.

„Lietuvos Caritas“ informacija

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija