Atnaujintas 2006 gruodžio 29 d.
Nr.97
(1497)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai

„Atsargiai – Kalėdos“

Vilkaviškio vyskupo kalėdinis laiškas

Mieli broliai ir seserys Kristuje,

Kūčių vakarą, per Bernelių šv. Mišias, ir vėl išgirstame mums skelbiamą džiugią žinią: Šiandien Dovydo mieste jums gimė Išganytojas (Lk 2, 11). Ši žinia pasaulyje girdima jau daugiau nei du tūkstantmečius. Ištisus amžius ji teikė džiaugsmo ir vilties milijonams geros valios žmonių. Šiandien ji pasiekia ir mus.

Praėjusiais metais Advento metu Vokietijoje, Hamburgo centre, dėmesį patraukė skelbimas: „Atsargiai – Kalėdos!“. Judriame, ypatingai sekuliariame mieste kažkas norėjo atkreipti dėmesį į tai, jog mūsų dienomis daug kam Kristaus gimimas tampa per mažai reikšmingu dalyku. Daug žmonių, pasinėrę į kasdieninio bėgimo, rūpesčių šurmulį, nepajėgia pakelti galvos ir pastebėti, jog žmogus turi nepalyginti kilnesnį pašaukimą nei vien tik suktis kasdienybės reikaluose, lyg kokiame užburtame rate.

Šiais žodžiais drįstu kreiptis ir į Jus šiandien: mielieji, „atsargiai – Kalėdos!“. Jos jau čia, jos jau visiškai prisiartino. Be abejo, ne Kalėdos yra pavojingos. Būkime atsargūs, kad netaptume pagauti, tiesiog pagrobti daugybės šventinių pasiūlymų, pirkimo manijos, reklamų skverbimosi į jautriausias mūsų asmenybės sritis. Juk tada rizikuotume per vėlai suprasti arba visai nepastebėti, jog visa tai, ką išgyvename, nėra Kalėdų esmė, o tik išorinis jų apvalkalas, tarsi baltai puoštas raudonas šv. Mikalojaus apsiaustas, dengiantis ir slepiantis daug daugiau – šventą ir garbingą asmenybę.

Taigi norisi tarti – „atsargiai!“, nes taip ir nepastebėsime, kad Kalėdos jau praėjo, jei visa širdimi ir siela nesutiksime To, kuris yra tikroji Kalėdų priežastis, centras, esmė – tai yra, Jėzaus Kristaus.

Taip pat norisi dar kartą priminti – „atsargiai!“, žiūrėkite, kad Jūsų nesuviliotų ir nesuklaidintų įvairūs pasakojimai apie mūsų senolių pagoniškus papročius, magijos, burtų ar okultizmo klystkeliai, atitraukiantys dėmesį nuo tikrosios Kalėdų tiesos, skelbiamos Evangelijoje: „Šiandien Dovydo mieste jums gimė Išganytojas. Jis yra Viešpats Mesijas“ (Lk 2, 11).

Tebūna mums Kalėdose svarbiausiu dalyku įsikūnijęs Žodis, Visatos Valdovas, mūsų Atpirkėjas ir Gelbėtojas Jėzus Kristus. Jo atėjimas pas mus yra pati didžiausia dovana, brangesnė už visas pasaulio dovanas kartu paėmus. Todėl nepaprastai svarbu Jį pripažinti kaip mums svarbiausią asmenį, parodyti Jam dėmesį, išreikšti dėkingumą, nes būtent tai padeda labiausiai suprasti Kalėdų paslaptį.

Mūsų dėmesys ir dėkingumas Kristui pasireiškia įvairiai. Pirmiausia – tikėjimu įprasmintoje maldoje, asmeniniame bendravime su Dievu ir bendruomeninėje liturgijoje. Tai būtina, be to, niekada Jėzaus užgimimas nebus atrastas ir pakankamai suprastas.

Per šias šv. Kalėdas, kurių išvakarėse pasirodė ką tik parengtas Naujojo Testamento leidimas su Lietuvos Bažnyčiai daug pasitarnavusio uolaus Šventojo Rašto tyrinėtojo prel. Antano Rubšio komentarais, norėčiau visus ypatingai paraginti dažnai skaityti Dievo žodį. Skirkime tam kasdien nors kelias minutes. Leiskime Viešpačiui kiekvieną dieną užkalbinti mus trumpa Evangelijos ištrauka. Įsiklausykime ir atsiliepkime dėkodami, prašydami pagalbos šį žodį suprasti ir pagal jį gyventi.

Prašykime Jėzų Kristų – Amžinąjį Tėvo Žodį, per šv. Kalėdas tapusį kūnu, kad padėtų mums Šventojo Rašto puslapiuose esantį Dievo žodį įkūnyti mūsų troškimuose ir žodžiuose, pasirinkimuose, sprendimuose ir darbuose.

Kad iš tiesų išgyventume Kalėdų šviesą ir viltį, mums taip pat svarbus ir dėkingumas bei džiaugsmas, pasireiškiantys šeimos bendrystėje, mūsų geranoriškame dėmesingume kitam žmogui, ypač jei to dėmesio jam reikia negalioje, ligoje, senatvėje, vienatvėje. Tokios pasidalijimo Kalėdų džiaugsmu progos mus pačius praturtina ir augina.

Mielieji, per šv. Kalėdas pats Viešpats aplanko mus. Pastebėkime šį svarbiausią ir brangiausią mums Asmenį, susitikime su Juo. Tegul Betliejaus šviesa sušvinta mumyse ir aplink mus.

Vilkaviškio vyskupas Rimantas Norvila

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija