Atnaujintas 2006 gruodžio 29 d.
Nr.97
(1497)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai

Kremlius nekeičia įpročių

Kaip praneša britų žiniasklaida, Skotland Jardo tyrėjų grupė, atvykusi į Maskvą apklausti liudytojų dėl buvusio rusų žvalgybos karininko A.Litvinenkos nunuodijimo, labai nusivylusi tuo, kad Rusijos prokurorai net neleido jiems užduoti klausimų liudytojams. Pasak Londono laikraščių, Didžiosios Britanijos žvalgyba nė kiek neabejoja, kad A.Litvinenką nužudė FST žmonės. Konkrečiai, iš paties prezidento V.Putino globojamo specialios paskirties FST būrio „Vympel“. Kaip teigia britų žiniasklaida, nuodus į A.Litvinenkos arbatą įpylė „Vympel“ atsiųsti specialistai, turintys didelį patyrimą dirbti su radioaktyviais izotopais. O buvęs KGB rezidentas Didžiojoje Britanijoje Olegas Gordijevskis sakė, kad ir Anglijos vyriausybė puikiai žino, kas nunuodijo A.Litvinenką, bet nedrįsta viešai protestuoti.

Savo ruožtu Rusijos gynybos ministras, vienas artimiausių prezidento V.Putino žmonių ir galimas jo įpėdinis 2008 metų prezidento rinkimuose, Sergejus Ivanovas tiesiog prapliupo niekindamas velionį buvusį FST karininką A.Litvinenką. Pasak S.Ivanovo, A.Litvinenka nebuvo tikras šnipas ir nieko svarbaus niekada nežinojo apie FST rengiamas operacijas bei planus. S.Ivanovas teigia, jog jis tai puikiai žinąs, nes pats SSRS ir Rusijos žvalgyboje išdirbo 25 metus ir tik 2001 metais V.Putino buvo paskirtas gynybos ministru. Rusijos gynybos ministras pareiškė, kad šalies saugumo struktūroms A.Litvinenka visiškai nerūpėjo, nes Londone yra kur kas svarbesnių iš Rusijos pabėgusių KGB ir FST šnipų. S.Ivanovas nedviprasmiškai užsiminė apie buvusį aukšto rango KGB šnipą Olegą Gordijevskį, kuris pabėgo į Vakarus dar 1985 metais ir perdavė Vakarų žvalgyboms ypač daug svarbių duomenų. Paklaustas, kodėl FST priėmė dirbti į savo struktūras tokį „niekam tikusį“ ir nekompetentingą A.Litvinenką, S.Ivanovas sakė, kad tada nebuvo kitos išeities, nes labai daug patyrusių KGB šnipų bei agentų perėjo dirbti į privačias struktūras ir todėl labai trūko kadrų FST…

Į JAV pabėgęs dar vienas KGB šnipas Švecas pareiškė žinąs, kad A.Litvinenka buvo surinkęs daug duomenų apie vieną labai aukštą postą V.Putino administracijoje užimantį asmenį, kuris rengė stambų verslo sandorį su viena britų kompanija. Ji už tai buvo pažadėjusi V.Putino bičiuliui kelias dešimtis milijonų dolerių, bet kai A.Litvinenka britų kompanijos vadovams atskleidė, koks žmogus yra šis asmuo, su kuriuo ji ketina sudaryti sandorį, britų kompanija nutraukė derybas. Todėl, pasak buvusio KGB šnipo Šveco, šis Rusijos prezidento bičiulis ir davė nurodymą nužudyti A.Litvinenką.

Petras KATINAS

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija