Atnaujintas 2007 sausio 10 d.
Nr.3
(1500)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai

Prezidentas – Metų žmogus. Pagerbimas ar išjuokimas ir panieka?

Kaip skelbia BNS, 2006 metų populiariausiu žmogumi, remiantis Lietuvos ir Didžiosios Britanijos rinkos ir viešosios nuomonės tyrimų kompanijos „Baltijos tyrimai“ atlikta apklausa, kurioje dalyvavo daugiau kaip tūkstantis šalies gyventojų, išrinktas prezidentas Valdas Adamkus. Jį Metų žmogumi laiko 22,6 proc. respondentų, antrasis sąraše – olimpinis čempionas, disko metikas Virgilijus Alekna (8,2 proc.), trečiasis – Rusijoje nuo Lietuvos teisėsaugos besislapstantis buvęs Darbo partijos lyderis Viktoras Uspaskichas (7,5 proc.). Dešimtuke dar yra televizijos laidos vedėja Nomeda Marčėnaitė, buvęs premjeras Algirdas Brazauskas, Europos Komisijos narė Dalia Grybauskaitė, televizijos laidų vedėja Edita Mildažytė, pirmoji šalies ponia Alma Adamkienė, galiūnas Žydrūnas Savickas, naujasis premjeras Gediminas Kirkilas.


Ar visada mūsų istorikai teisūs?

Mėgstu politinio ir kultūrinio pobūdžio radijo laidas. Klausausi ir naktinio radijo, nes pati įdomiausia kultūrinė radijo laida kažkodėl transliuojama nakties metu, kai dauguma žmonių miega. Be lietuviškų radijo laidų, klausau ir muzikos, radijo stoties „Svoboda“ programą. Ta radijo stotis pateikia platų spektrą laidų įvairia tematika. Daugeliui Rusijos radijo klausytojų vis dar atrodo, kad tai priešiška dabartinei Rusijai radijo stotis, nors man atrodo atvirkščiai: pastaruoju metu tos stoties laidų kryptis atrodo grynai prorusiška, o kartais net visai prosovietinė. Tos radijo stoties laidose, be pažangių demokratinio mąstymo žmonių, nevengiama bendrauti su įvairaus plauko Rusijos nacionalistais ar net atvirais šovinistais. Priešingai, nei nedrąsūs, kuklūs lietuvių veikėjai, Rusijos „deržavnikai“ visai nesikuklindami ir visu balsu dėsto atviras demagogijas, šmeižtą ir istorijos klastojimą.


Tarpušvenčio ironijos

Baigėsi 2006-ieji – eiliniai metai, kupini neeilinių įvykių, įdomių faktų ir detalių.

Buvo bandymų labiau sumoralinti valstybės politiką bei susimoralizuoti patiems politikams. Tiksliau – buvo galimybių, tačiau viskas grįžo į senas vėžes; visi politikos elite susėdo taip ir ten, kaip buvo sutarę, ir visiškai ne pagal tyrumą, o pagal reikalą, kaip prie lovio. Morali politika – vis dar tik miražas, lūkestis, žydra paršiuko svajonė.


Kas yra mūsų priešai?

Labai dažnai girdime kai kuriuos valdžios vyrus klausiant: „Kur jūs matote Lietuvos priešus?“

Manau, nors truputį sveikai mąstantis Lietuvos pilietis iš karto gali suprasti (klausydamasis radijo, stebėdamas televizijos laidas, skaitydamas spaudą ir t.t.), kas yra mūsų tautos priešai, o kas – draugai. Ir labai liūdna, kad tų, nemylinčių laisvos Lietuvos, tiesos, pas mus dar yra daug. Juos gali sutikti visur...

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija