Atnaujintas 2007 vasario 7 d.
Nr.10
(1507)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai

Šių dienų aktualijos

Andrius KUBILIUS,

Tėvynės sąjungos pirmininkas

Apie liustraciją

Praėjusią savaitę grįžęs iš Strasbūro Julius Sabatauskas neslėpdamas džiaugsmo nupiešė vos ne apokaliptinį vaizdą, kad Lietuva Europos teismų ir ministrų bus apkaltinta, jog skriaudžia vargšus buvusius kagėbistus. Reikalas, atrodytų, visiškai paprastas ir aiškus – įstatymo pataisai, kurią nurodė padaryti Strasbūro teismas, priimti užtektų trijų minučių išbraukiant ribojimus privačiai veiklai, bet tai jau tęsiasi trečius metus.

Akivaizdu, jog po tokiu vilkinimu slypi paprastas noras diskredituoti patį liustracijos procesą, kad būtų galima tyliai džiaugtis, jog dėl liustracijos turime problemų su Europos vadovaujančiomis institucijomis. Apsileidimą priimti paprastą pataisą bandoma paversti tariamu Europos institucijų prieštaravimu lietuviškai liustracijai. Bandymai išgelbėti rezervininkus nuo Seimo pastangų jiems taikyti liustracijos procesą ir jame numatytus tarnybos apribojimus pasižymi didele fantazija. Bandoma surasti vis naujų pasipriešinimo būdų, nevengiant savo apsileidimu kompromituoti tarptautinį Lietuvos įvaizdį.

Atsakomybė už tokią situaciją tenka buvusiam ir esamam Seimo vadovams, nesugebėjusiems taip organizuoti įstatymų leidybos proceso, kad minėtos pataisos būtų jau seniai priimtos. Bandymai aiškinti, kad tokioms pataisoms priimti trukdo siūlymai įvesti apribojimus ir rezervininkams, yra niekuo nepagrįsti, nes tai tarpusavyje nesusiję dalykai. Socialdemokratai turėtų suvokti, kad dauguma Seimo narių yra už tai, kad liustracijos procesas apimtų ir rezervininkus bei turėtų nustoti kliudyti tokiai Seimo narių daugumos valiai įgyvendinti.

Rinkimai ir propaganda

Atskiriems piliečiams ar jų grupėms ginčijant Konstituciniame Teisme savivaldos rinkimų įstatymo atitikimą Konstitucijai, pasigirdo gąsdinimų, kad Konstitucinis Teismas gali nukelti rinkimų datą. Keista skaityti VRK pirmininko samprotavimus, iš kurių galima spėti, kad ir VRK pirmininkas tokios galimybės neatmeta. Tokie svarstymai yra absurdiški, nes rinkimai yra organizuojami pagal galiojantį įstatymą, ir pagal šį įstatymą kandidatų registracija jau yra pasibaigusi. Taigi Konstitucinio Teismo išaiškinimas galės būti taikomas tik tokiai kandidatų registracijos procedūrai, kuri bus vykdoma kada nors ateityje.

Kitas dalykas – rinkimų tvarka ir aiškinimai, kad dabartinė proporcinė rinkimų tvarka pažeidžia žmogaus teises ir Konstituciją. Čia reikia pažymėti, kad demokratiniame pasaulyje, besitvarkančiame pagal standartinius konstitucinės demokratijos principus, rinkimų sistemos pasirinkimas yra politinio, o ne teisinio apsisprendimo reikalas. Demokratiniais ir žmogaus teisių standartus atitinkančiais rinkimais yra laikomi ir vienmandatiniai, ir proporciniai rinkimai pagal partijų sąrašus. Jeigu būtų bandoma pripažinti, kad mūsų savivaldos rinkimų sistema pažeidžia žmogaus teisių reikalavimus, tada tektų pripažinti, kad ir daugumoje Skandinavijos šalių žmogaus teisės yra pažeidžiamos, nes ten rinkimai vykdomi tik partinių sąrašų pagrindu. Taigi problemos, kurias bandoma svarstyti, yra svarbios, bet ne konstitucinės, o politinės, ir turi būti sprendžiamos Seime, o ne kur nors kitur.

Su žmogaus teisėmis mūsų rinkimuose yra akivaizdžių ir labai paprastų problemų, kurias turi spręsti teisininkai. Teisės į informaciją reikalai – Kupiškis, valstiečių kandidatas Žilvinas Aukštikalnis. Teistas, bet už ką, sužinoti neįmanoma.

Rinkimų vajaus metu nenustoja stebinti tiesmuko propagandinio puolimo prieš Tėvynės sąjungą atkaklumas ir beviltiškumas. Jau nebestebina tai, kad Tėvynės sąjunga yra teroristų partija, kad valdome ir VSD, ir prokuratūrą. Tiesiog sužavėjo 5-ojo televizijos kanalo, tautoje vadinamo „Rubikono“ kanalu, žurnalistas, sausio 29 dieną laidoje „Namai, mašinos, valdininkai“ sugebėjęs imtis aiškinti, kad Šnipiškių gaisrai yra prieš merą Zuoką kovojančių konservatorių priešrinkiminis triukas, nes taip konservatoriai siekia sukompromituoti tariamai gerai dirbantį merą.

Keista, kad dar Šiaulių gatvės namo griuvimas nėra priskiriamas viską galintiems konservatoriams.

Nestebina ir tai, kad spaudoje pasigirsta gąsdinimų, kad konservatorių pergalė savivaldos rinkimuose automatiškai reikš tai, jog konservatoriai nedelsiant sieks neeilinių Seimo rinkimų ir todėl iš karto griaus Vyriausybę. Skaitai ir stebiesi tokiomis fantazijomis, bet pagaliau nustoji stebėtis, nes tokia tiesmuka propaganda tik rodo, kad mūsų nuosekli pozicija kažką vis labiau gąsdina.

Todėl nenustebino „Lietuvos ryto“ žurnalisto M.Laurinavičiaus pastangos apkaltinti konservatorius, kad mes norime sugriauti URM ir tariamus A.Januškos įtakos klanus šioje ministerijoje. Iš tiesų Europos reikalų komitete vyksta dalykiški svarstymai, kaip pagerinti Europos reikalų tvarkymą ir atstovavimą, Komitetas ruošiasi priimti nutarimą, kuriuo Vyriausybė būtų prašoma įvertinti patirtį ir atsakyti į keletą klausimų, ieškome kaip spręsti tikrai aktualias atstovybės Briuselyje darbo problemas, įskaitant ir tinkamų patalpų bei personalo organizavimo klausimus. Tuo tarpu „Lietuvos rytas“ įžiūri tik konservatorių pastangas tariamai pakenkti URM ir su dienraščiui pastaruoju metu būdingu propagandistiniu įkarščiu juos bando sutriuškinti. Per tą įkarštį pameta net elementarią logiką, nes, pasirodo, mes kovojame ne prieš Januškos klanus URM, bet Europos reikalus siūlome perduoti Vyriausybės kanceliarijai, taigi ten, kur dabar ir darbuojasi Januška.

Nemanau, kad klausimų Vyriausybei uždavimas yra kuo nors pavojingas, arba kad Europos reikalų tvarkymas Lietuvoje yra draudžiama svarstyti tema. Pavojingas yra ne pats svarstymas, pavojinga yra jeigu kokios nors struktūros tokių svarstymų nori išvengti tuščiu propagandiniu pasipriešinimu.

Tuščios propagandos laikai Lietuvoje yra pasibaigę, tą geriausiai įrodė VSD reikalų svarstymas. Tai jau galėtų suvokti ir save gerbianti žiniasklaida, ir, tuo labiau, valstybės institucijos ar jų vadovai.

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija