Atnaujintas 2007 vasario 28 d.
Nr.16
(1513)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai

Buvo įnikęs į knygas

Bronius VERTELKA

Iš kairės: Motiejaus Lukšio dukra
Nijolė Lukšytė, sūnus Saulius
Lukšys, anūkė Eglė Paulauskienė
ir marti Irena Lukšienė

Motiejaus Lukšio romano
„Naujakuriai“ ištraukas skaito
Panevėžio 5-osios vidurinės
mokyklos moksleiviai
Ieva Sargautytė ir Jonas Liutkevičius

Apie Motiejų Lukšį – žmogų
kūrėją pasakojo G.Petkevičaitės-Bitės
viešosios bibliotekos
Rankraščių skyriaus
darbuotoja Stasė Mikeliūnienė

„Augau darnioje šeimoje. Tėvas joje buvo dorovingumo, sąžiningumo garantas. Jis mokė, kaip reikia gyventi, kaip elgtis, ką daryti patekus į bet kokią situaciją. Jis formavo mūsų, vaikų, dvasinį pasaulį. Jis man buvo idealas, nors dvasiškai artėti prie jo pradėjau netekusi mamos. Sulaukusi brandžių metų galiu pasakyti: tėvas buvo vertas tikro vyro vardo“, – kalbėjo Nijolė Lukšytė konferencijoje „Rašytojui, pedagogui Motiejui Lukšiui – 100 metų“, kuri vyko Panevėžio apskrities G. Petkevičaitės-Bitės viešosios bibliotekos galerijoje „Antrasis aukštas“. „Tėvo bibliotekoje aptikęs knygą apie aviaciją ja susidomėjau. Vėliau aviacijai atidaviau visą savo prasmingą gyvenimą“, – sesers mintis pratęsė Saulius Lukšys, M.Lukšio sūnus.

Konferencija vyko vasario 22–ąją, M.Lukšio gimimo dieną. Į ją atėjęs miesto vicemeras Petras Luomanas džiaugėsi, kad panevėžiečiai nepamiršta savo krašto šviesuolių, neleidžia nusėsti laiko dulkėms ant jų atminimo.

Temą „Motiejus Lukšys-žmogus kūrėjas“ gvildeno G.Petkevičaitės-Bitės viešosios bibliotekos Rankraščių skyriaus darbuotoja Stasė Mikeliūnienė. Prelegentė teigė, jog M.Lukšys buvo rimtai atsidėjęs knygų pažinimui, retai kada praeidavo pro J.Masiulio knygyną į jį neužsukęs. Jis pats irgi rašė. Persikėlus į Panevėžį, 1936 metais pasirodė jo knyga „Aukso trupiniai“. Po poros metų M.Lukšys buvo priimtas į Lietuvos rašytojų draugiją. Sovietų laikais jo kūriniai nebuvo spausdinami. Elementoriaus konkurse M.Lukšys sugebėjo laimėti trečią vietą, tačiau leidinys išėjo be jo pavardės. „Apsunko mano stalelis nuo popieriaus“, – kartą prisipažino rašytojas. M.Lukšys buvo kuklus, tolerantiškas, rūpestingas ir sąžiningas žmogus. Nedaug kas iš panevėžiečių žinojo, kad Varnaičių gatvėje gyvenantis vyras užsiima kūryba. Jokioje enciklopedijoje ar literatūros istorijoje nebuvo paminėta jo pavardė. Trilogijos knygos „Naujakuriai“ ir „Duobėti vieškeliai“ pasirodė po autoriaus mirties.

Apie M.Lukšio kūrinius vaikams pasakojo Panevėžio kolegijos lektorė Ramutė Zinytė. Ji apgailestavo, jog vasario 22-ąją, per rašytojo gimtadienį, Vilniuje prasidėjusioje knygų mugėje nebus pristatyta nė viena M.Lukšio knyga vaikams, nors jų buvo parašęs ne vieną. Pranešimą „Etnokultūra ir tautinis ugdymas Motiejaus Lukšio romanuose „Dvaro pagairėje“ ir „Naujakuriai“ skaitė Mykolo Karkos vidurinės mokyklos mokytoja ekspertė Lionė Lapinskienė. Romano „Naujakuriai“ ištraukas skaitė Panevėžio 5-osios vidurinės mokyklos moksleiviai Ieva Sargautytė ir Jonas Liutkevičius. Apie M.Lukšio pedagoginę veiklą Panevėžio pradžios mokykloje (1939-1949 m.) pasakojo Gitana Tidikytė, 5-osios vidurinės mokyklos vyr. mokytoja, muziejaus vedėja.

Vėliau konferencijos dalyviai buvo pakviesti į G.Petkevičaitės-Bitės viešosios bibliotekos naujuosius rūmus, kur vyko šios bibliotekos Kraštotyros ir Rankraščių skyrių darbuotojų parengtos parodos „Laimingas, kad buvau mokytojas“ pristatymas.

Trečioji konferencijos dalis vyko Panevėžio miesto Savivaldybės viešojoje bibliotekoje. Tema „Puoselėjame Motiejaus Lukšio atminimą...“ kalbėjo šios bibliotekos Abonemento vedėja Sandra Voveriūnienė. Kaip buvo rašoma romanų „Dvaro pagairėje“, „Naujakuriai“ ir „Duobėti vieškeliai“ trilogija, pasakojo rašytojo ir pedagogo duktė N.Lukšytė. Su pernai išleistu M.Lukšio romanu „Duobėti vieškeliai“ supažindino Panevėžio rajono savivaldybės Švietimo, kultūros ir sporto skyriaus vyr. specialistė Birutė Goberienė. Jo ištraukas skaitė Mykolo Karkos vidurinės mokyklos moksleiviai maironiečiai Agnė Šeštokaitė ir Donatas Stasytis.

Panevėžys

Autoriaus nuotraukos

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija