Atnaujintas 2007 vasario 28 d.
Nr.16
(1513)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai

Nauja darbotvarkė Lietuvai

Andrius Kubilius,

Tėvynės sąjungos pirmininkas

Džiaugiamės rinkimų rezultatais. Po ganėtinai ilgo laiko smagu jaustis rinkimų nugalėtojais. Nuoširdžiai dėkojame rinkėjams, partijos nariams, rinkimų štabams – tai visų mūsų triūso bendras rezultatas. Dėkojame ir žiniasklaidai, ypač tai, kuri tikėjosi kitokių rinkimų rezultatų.

Esminis šių rinkimų rezultatas – pralaimėjo populizmas ir nesąžiningi merai. Tik kai kur laimėjo administraciniai mero resursai. Iš tiesų pats svarbiausias šių rinkimų rezultatas tai, kad, palyginti su ankstesniais rinkimais, pralaimėjo populizmas, o tai yra charakteringiausias ne tik pas mus, bet ir kaimyninėse Baltijos valstybėse pastaruoju metu vykstančių rinkimų bruožas.

Noriu priminti, kad 2004 metų Seimo rinkimuose Darbo partija ir liberalai demokratai kartu surinko 470 tūkst. balsų. 2007 metais savivaldos rinkimuose abi partijos surinko tik 200 tūkst. balsų.

Atidžiau pasižiūrėjus į rinkimų skaičius reikia pastebėti, kad R.Pakso liberaldemokratai šiuose rinkimuose per Lietuvą surinko praktiškai tiek pat balsų, kiek ir per Seimo rinkimus 2004 metais. Vilniuje jie perėmė Darbo partijos elektoratą, kuris 2004 metais šią partiją buvo padaręs rinkimų laimėtoja. Kalbant apie Vilnių reikia atsiminti, kad sostinėje gyvena tik 52 proc. lietuvių. Palyginus atskiras apylinkes labai nesunku pastebėti, kad Vilniuje už R.Pakso partiją daugiausia balsuota tose apylinkėse, kuriose tradiciškai gyvena daug nelietuvių.

Esame įsitikinę, kad Vilniuje galima sukurti „švarią koaliciją“, kurios nepurvintų asmenybės, turinčios aiškiai neigiamą reputaciją.

Pažvelkime į visos Lietuvos rezultatus. Tėvynės sąjunga pirmauja dvylikoje savivaldybių. Antri esame dar trylikoje savivaldybių. Daug kur situacija pakankamai aiški, bet dabar vyksta intensyvūs pokalbiai tarp įvairių partijų, nes absoliučioje daugumoje savivaldybių reikia sudaryti koalicijas.

Šie rinkimai parodė, kad Lietuvos politiniame gyvenime ryškėja naujo etapo bruožai. Populizmo erdvė Lietuvos politiniame gyvenime sparčiai siaurėja. Lygiai taip pat kaip visame Centrinės Europos regione, tarp ES naujokių. Buvusi labai stipri populistinė politika ir Lietuvoje, ir regione ryškiai silpsta. Ryškėja europietiškos politinės partinės sistemos bruožai – didžiausią rinkėjų paramą gauna konservatyvioji ir socialdemokratinė srovės.

Daugeliui partijų ryškus signalas turėtų būti ne tik tai, kiek partija turi surinkusi balsų, bet iš tiesų tai, kad populizmo, lengvų pergalių laikai Lietuvos politiniame gyvenime praeina. Tai, kas buvo 2004 m., 2002 m., 2000 m., net turbūt ir 1998 m., kai su vienu šūkiu „nusipelnėme gyventi geriau“ ar „rojus po 11 dienų“ būdavo galima lengvai laimėti, baigėsi. Tiktai nuoseklus darbas, aiškios idėjos, sąžiningumas, atsakingumas, padorumas gali lemti rinkėjų pasitikėjimą viena ar kita partija.

Šis naujas etapas reikalauja naujos darbotvarkės. Mes jau nuo šiandien pradedame rengtis būsimiems Seimo rinkimams, todėl koncentruojamės į naują projektą, kurį taip ir pavadinome – „Nauja darbotvarkė Lietuvai“. Tai naujų idėjų ir žmonių telkimas būsimiems dideliems darbams. Atėjo laikas keistis ne tik savivaldybėms, ateina laikas keistis ir visai Lietuvai. Tam reikia naujos darbotvarkės.

Parengta pagal vasario 26 d. spaudos konferenciją

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija