Atnaujintas 2007 vasario 28 d.
Nr.16
(1513)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai

Senamiesčio kapinių kryžiai

Bronius VERTELKA

S. Leonora (kairėje) ir parodos
autorė Irena Giedraitienė

Per Užgavėnes Panevėžio apskrities Gabrielės Petkevičaitės-Bitės viešosios bibliotekos galerijoje „Antrasis aukštas“ atidaryta Irenos Giedraitienės fotografijų paroda „Kryžių tylėjimas“.

Mintis surengti tokią parodą kilo miesto bendruomenės „Senamiestietis“ pirmininkei Marijai Paraščiakienei. Ji prikalbino savo vaikystės ir jaunystės draugę Ireną Giedraitienę, kad ši savo fotografijose įamžintų Panevėžio senamiesčio kapinių paminklus. Toks pasirinkimas krito neatsitiktinai. Panevėžietė fotomenininkė – tarptautinių, pasaulinių parodų, konkursų dalyvė, turinti 38 apdovanojimus. Svarbiausias jų – „World Press photo-75“ pirmasis prizas „Aukso akis“.

Dar 1960-aisiais senamiesčio kapinėse buvo uždrausta laidoti. Jose ilsisi Panevėžio šviesuolių – mokytojos Zofijos Žemaitienės ir jos vyro, Moigių šeimos narių, knygnešių palaikai. Čia yra skulptorių Bernardo Bučo, Gedimino Jokūbonio kūrinių. Kun. Roberto Pukenio organizuojamų talkų metu kapinės buvo išvaduotos nuo brūzgynų, jose nupjauti seni medžiai.

Fotografuodama I.Giedraitienė pastebėjo, kad kapinėse yra daug kaltinių, lietų iš metalo, darytų iš akmens ir betono kryžių, antkapinių paminklų, geležinių tvorelių. Išliko net medinių kryžių, koplytstulpių. Visa tai fotomenininkė jautriai sugebėjo perkelti į savo darbus. Taip gimė jos paroda „Kryžių tylėjimas“.

Parodos atidaryme kalbėjo bendruomenės „Senamiestietis“ pirmininkė M.Paraščiakienė, miesto Kraštotyros muziejaus darbuotoja archeologė Alfreda Petrulienė, parodos autorė I.Giedraitienė. Fotomenininkę sveikino ir geros kloties kūryboje jai linkėjo miesto vicemeras Petras Luomanas, savivaldybės Kultūros ir meno skyriaus vedėja Loreta Krasauskienė. Galerijos „Antrasis aukštas“ erdvę virpino kanklių muzika, kurią atliko vyriausia Panevėžio kanklininkė Regina Daniūnienė. Keletą giesmių atliko solistė Elena Grumbinienė. Paskui giedoti kartu ji pakvietė ir galerijoje buvusias s. Leonorą bei Šv. apaštalų Petro ir Povilo bažnyčios choro narę Eleną Steponavičienę.

Panevėžys

Autoriaus nuotrauka

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija