Atnaujintas 2007 kovo 2 d.
Nr.17
(1514)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai

„Lietuvos Caritas“ tieks maisto produktus nepasiturintiesiems

Vasario 9 dieną Vilniuje, Lietuvos žemės ūkio maisto produktų rinkos reguliavimo agentūroje, jos direktorius Aristydas Kulvinskas ir „Lietuvos Caritas“ generalinis direktorius kun. Robertas Grigas pasirašė sutartį dėl Maisto iš intervencinių atsargų tiekimo labiausiai nepasiturintiems asmenims (MIATLNA) programos vykdymo 2007 metais.

Kaip ir pernai, šią programą iš valstybės pusės koordinuoja Žemės ūkio, Vidaus reikalų ir Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos. Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos skelbtą konkursą laimėjo ir pripažintos galinčiomis dalyti maisto paramą nepasiturintiesiems trys šalpos organizacijos – tradicinė religinė bendrija „Lietuvos Caritas“, Lietuvos Raudonojo Kryžiaus draugija ir labdaros ir paramos fondas „Lietuvos ir JAV iniciatyvos“ („Maisto bankas“).

Minimai paramos programai Lietuvoje Europos Sąjunga šiemet skyrė 11,3 mln. litų, už kuriuos nupirkta 19 tūkst. tonų maisto produktų žaliavų (juos perdirbus bus gauta apie 4000 tonų maisto produktų). Atsižvelgiant į pernai vykusios akcijos patirtį, į paramos dalytojų įžvalgas bei gavėjų lūkesčius, šiemet produktai bus įvairesni – numatoma tiekti kvietinius miltus, miltų mišinį blynams ir keksams, makaronus, perlinių kruopų su kiauliena ir ryžių kruopų su vištiena košių konservus, ryžių kruopas, sausų pusryčių pakuotes ir cukrų. Paramos programos maisto produktų tiekėjai yra lietuvių firmos: pagal konkursą atrinktos AB „Malsena“, UAB „Naujasis Nevėžis“, Sigito Krivicko įmonė „Fasma“, tiktai cukrų tieks Lenkijos firma „Handlowo-Uslugowa“. Maisto produktai nepasiturintiesiems bus dalijami penkis kartus per metus – kovo, gegužės, liepos, rugsėjo ir lapkričio mėnesiais. Paramą turės teisę gauti nepasiturintieji pagal SADM nustatytus kriterijus, tai yra asmenys, kurių mėnesio pajamos neviršija 307 litų. Šiemet į MIATLNA programos remtinųjų sąrašus pateks apie 250-300 tūkst. asmenų.

Labdaros organizacijos šiai ilgalaikei visą Lietuvos teritoriją apimančiai paramos akcijai gali pasiūlyti tiktai savanoriškai dirbančių geros valios žmonių darbą, o akcijos administravimas, produktų sandėliavimas ir pristatymas gavėjams yra susiję su didelėmis finansinėmis išlaidomis. Todėl „Lietuvos Caritas“, Raudonasis Kryžius ir „Maisto bankas“ jau kreipėsi į LR Vyriausybę, prašydami skirti valstybės rezervo lėšų MIATLNA programos vykdymo išlaidoms padengti. Taip pat akivaizdu, kad tokio masto akcija negalėtų sklandžiai vykti be geranoriško vietos savivaldos bendradarbiavimo. Malonu pažymėti, kad šiais metais daugelis savivaldybių kur kas noriau talkino labdaros organizacijoms, numatydamos savo biudžete lėšas maisto produktų sandėliavimui, pristatymui iš 41 pagrindinio sandėlio į dalijimo vietas seniūnijose ar parapijose, o socialinės rūpybos skyriai iš anksto parengė remtinųjų sąrašus.

2006 metais pirmą kartą Lietuvoje vykdant MIATLNA programą, „Lietuvos Caritas“ paskirstė beveik 80 proc., Lietuvos Raudonojo Kryžiaus draugija – 17 proc., labdaros ir paramos fondas „Lietuvos ir JAV iniciatyvos“ – 3 proc. maisto produktų už 9 mln. litų. Paramą gavo apie 200 tūkst. nepasiturinčių asmenų. Metų pabaigoje programos vykdymą inspektavę ES kontrolieriai palankiai įvertino Lietuvos nevyriausybinių organizacijų atliktą darbą. Maisto produktų dalijimo pasiskirstymas procentais tarp labdaros organizacijų išliks panašus ir 2007 metais.

„Lietuvos Caritas“ informacija

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija