Atnaujintas 2007 kovo 2 d.
Nr.17
(1514)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai

Skirtingi čempionų keliai

Tuo metu, kai buvęs pasaulio šachmatų čempionas Haris Kasparovas, negalėdamas toliau kęsti V.Putino autoritarinio režimo įsigalėjimo, vykstančių susidorojimų su kitaminčiais, metė pirštinę Kremliui, jo kolega, buvusio SSKP genseko L.Brežnevo numylėtinis, kitas buvęs pasaulio šachmatų čempionas Anatolijus Karpovas, atrodo, tampa dar vienu oligarchu – Rusijos dujų magnatu. Žinoma, tuo nereikia stebėtis. Juk ir sovietmečiu šį „proletarinės kilmės“ šachmatų didmeistrį Kremlius apipildavo įvairiomis malonėmis. Ne tik ordinais. Tuo tarpu H.Kasparovas iškart buvo paskelbtas „nepatikimu elementu“. Beveik niekas nepasikeitė vertinant abu didmeistrius ir dabartinėje Rusijoje.

Rusijos spauda tarsi didžiulę sensaciją pranešė, kad pasaulio šachmatų eksčempionas A.Karpovas tapo dujų kampanijos, atradusios dujų telkinį su didžiulėmis atsargomis, steigėju, taip pat gal tapo negausios, bet principingos opozicijos lyderiu. Skelbiama, kad atrastas naujas didelis dujų telkinys Irkutsko srityje pavadintas Angaros-Lenos telkiniu. Jis gali tapti didžiausiu Rusijoje, nes, kai kurių specialistų teigimu, šio telkinio galimos dujų atsargos siekia 1,22 trilijonų kubinių metrų! Žinoma, tokias prognozes dar reikia patvirtinti. Tačiau jeigu jos pasitvirtins, tai naujo atradimo kaina gali būti mažiausiai milijardas dolerių.

Šiomis dienomis Rusijos federalinė gamtos išteklių ir iškasenų agentūra pranešė, kad tokio perspektyvaus naujo dujų telkinio valdytoja ir savininkė yra beveik niekam nežinoma ir negirdėta kompanija „Petromir“. Štai čia netikėtai ir paaiškėjo, kad šios kompanijos įkūrėjas yra pasaulio šachmatų eksčempionas A.Karpovas, „Petromir“ įkūręs dar 1999 metais. Kaip rašo Maskvos laikraštis „Vedomosti“, A.Karpovas buvo vienintelis tos nežinomos kompanijos įkūrėjas. Tiesa, dabar paaiškėjo, kad kompanija pakeitė savo pavadinimą į „Petromir UK Ltd“.

Daugelio rusų ekonomikos ir finansų ekspertų teigimu, didžiulių pinigų pasaulyje ne tokia jau retenybė, kai apsukrūs „naujieji rusai“ ar net oligarchais tapę biznieriai pasikviečia žinomus žmones – šou biznio žvaigždes, garsius sportininkus. Mat „žvaigždėms“ kur kas lengviau susikalbėti su valdžios biurokratais. Be to, jau senokai Rusijos spaudoje buvo rašoma apie glaudžius A.Karpovo ryšius su „Gazprom“ vadovais bei jų aplinka. Kaip teigia vieno Rusijos dienraščio ekonomikos apžvalgininkas M.Brusnevas, ko gero, A.Karpovas jau nebėra tos naujos kompanijos, o kartu ir perspektyvaus naujo dujų telkinio šeimininkas. Pasak apžvalgininko, nors pasaulio šachmatų eksčempionas greičiausiai turi nemažai pinigų, tačiau ne tiek, kad užtektų nusipirkti dujų kompaniją ar ją išlaikyti. Todėl daroma išvada, kad A.Karpovas tą kompaniją jau pardavė.

Beje, buvusio Kremliaus SSKP politbiuro numylėtinio A.Karpovo interesai toli gražu neapsiribojo vien tiktai šachmatais. Pačiu palankiausiu laukinio kapitalizmo ir visuotinės prichvatizacijos laikotarpiu šachmatų didmeistris buvo tapęs net trijų bankų direktorių tarybų pirmininku. Tiesa, atėjus į valdžią V.Putinui, Centrinės Rusijos bankas atėmė licencijas iš visų trijų A.Karpovo bankų. Yra dar viena pelninga akcinė bendrovė „Karpovo šachmatai“, kurios savininkas yra pats šachmatininkas. Šios bendrovės dirbtuvėse gaminami šachmatai, kurių figūros išpjaustomos iš mamutų ilčių! Vienas toks šachmatų komplektas kainuoja mažiausiai milijoną dolerių. Tokius „mamutų šachmatus“ yra įsigiję įvairių pasaulio šalių muziejai, jau nekalbant apie turtingus kolekcininkus.

Petras KATINAS

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija