Atnaujintas 2007 kovo 7 d.
Nr.18
(1515)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai

Infiltruotųjų triumfas

Vasario 25 dieną, sekmadienį, įvyko keletas dalykų. Dauguma žiniasklaidos buvo įjunkusi į rinkimų rezultatų aptarinėjimą. Ir nors balsavusiųjų kiekis nebuvo didelis, tačiau informacijos apie šį įvykį buvo gausu. Tai natūralu – rinkimai.

Tą patį sekmadienį nutiko ir dar kai kas: JAV paskelbti „Oskarų“ laimėtojai. Net du apdovanojimus pelnė režisieriaus Martino Skorsezės filmo „Infiltruotieji“ kūrėjai. Šios dvi naujienos nejučia tarpusavyje pynėsi, dubliavo viena kitą ir net viena kitai trukdė. Klausydamasis „Žinių“ per radiją pagalvojau, kad Dievo Apvaizda mums ir vėl iškrėtė pokštą (dieviškasis humoras visada kokybiškas).

Vadinamosios savivaldos rinkimuose vyraujanti idėjinė bei vertybinė sumaištis padėjo trečioje vietoje „išdygti“ partijai „Tvarka ir teisingumas“ (liaudies jie vadinami tiesiog paksininkais). Taip į vieną daiktą subyrėjo dvi visiškai atskiros būtys: net dveji „infiltruotieji“ džiaugiasi savo pergale – paksininkai ir M.Skorsezės filmo kūrėjai. Tik vieni jų – realiai infiltruoti į Lietuvos politinį gyvenimą, o kiti laksto po kino teatrų ekranus.

Pagal balsavusiųjų skaičių pirmoji yra Tėvynės sąjunga, antri – socialdemokratai. Trečiuosius jau minėjome. Bene didžiausia staigmena visiems buvo būtent „infiltruotųjų“ pasiektas rezultatas. Pabandykim pasiaiškinti, kodėl taip nutiko. Atsakymas, mano galva, gana paprastas. Jis susideda iš dviejų aspektų.

Pirmiausia suveikė Lietuvoje labai gajus aukos sindromas arba „protestuok prieš stiprųjį“ jausmas. Lietuviai per okupacijų šimtmečius išsiugdė sunkiai apibrėžiamą protesto porūšį, kuris pasireiškia esančiojo valdžioje niekinimu ir „kova“ su juo. R.Paksas buvo atstatydintas, vietoje jo dabar kitas, vadinasi, vargšelį Rolandą reikia „paguosti“ ir „įžnybti“ kitiems bent už juos nebalsuojant.

Kitas aspektas siejasi su nepaliaujamu Lietuvos piliečių noru sulaukti „išgelbėtojo“. Kadangi vienas ne per seniausiai atsiradęs „gelbėtojas“ iš Kėdainių šiuo metu sėdi Maskvoje, tai tiems, kurie be „gelbėtojo“ negali gyventi, neliko nieko kita, kaip tik balsuoti už „infiltruotųjų“ lyderį R.Paksą. Šiuo metu šis prezidentu besivadinantis žmogus yra užėmęs laisvą „gelbėtojo“ nišą ir visiems nepaliaujamai aiškina, kad tik jis gali sukurti tvarką ir teisingumą Lietuvoje.

Žvelgiant plačiau, infiltruotaisiais galima būtų pavadinti ne tik paksininkus. Nors ir gaila, tačiau Lietuvoje iki šiol neatsirado partijos, kurios pagrindinis tikslas būtų ne valdžia, o valstybės ir visuomenės demokratizavimas, realios savivaldos įtvirtinimas, pilietinės visuomenės kūrimas. Kiekviena partija labiau už viską vertina „partiškumą“ ir toliau plėtoja nomenklatūrines tradicijas.

Ypač aiškiai tai atsiskleidė tada, kai piliečiai panoro patys, be partijų globos, dalyvauti savivaldos rinkimuose. Tuoj visos parlamentinės partijos piestu stojo prieš tokį siūlymą. Nes tai – jų monopolio pabaigos pradžia.

Rinkimai vis labiau virsta farsu ir jį stebėdami akivaizdžiai matome, kur nusirista vaidinant demokratiją ir demokratinius rinkimus. Per televiziją visi partijų lyderiai vaizdavosi esą beveik miestų merais, tačiau realiai merų rinkimas yra dar vienas gražus mitas. Tikrieji rinkimai prasideda po rinkimų. Tada rezgamos intrigos, papirkinėjama, žadami postai (vadinasi, pinigai) ir kitaip „deramasi“. Tiesioginiai merų rinkimai infiltruotiesiems nereikalingi. Nereikalingas jiems ir ideologinis kryptingumas. Partijų programos panašios viena į kitą kaip du vandens lašai. Specialiai prieš savivaldos rinkimus perskaičiau beveik jas visas. Įspūdis toks, lyg vienas žmogus būtų rašęs. Infiltruotųjų vyresnysis.

Dainius VARNAS

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija