Atnaujintas 2007 kovo 9 d.
Nr.19
(1516)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai

Tautos pasitikėjimas Tėvynės sąjunga

Tauta išreiškė savo pasitikėjimą Tėvynės sąjunga, todėl ši partija gavo daugiausia balsų savivaldybių rinkimuose. Nors didelės įtakos turėjo socdemų vicepirmininko G.Kirkilo vadovavimas rinkimų štabui, nors valdžios pataikūnė žiniasklaida darė viską, kad tik nelaimėtų ši partija.

Tačiau, aišku, socdemų klanas Vilniuje dėjo visas pastangas, kad laimėtų jų bendramintis komunistas R.Paksas. Ne veltui čia pastaraisiais metais buvo įkurdinti ir įdarbinti atvykėliai iš Baltarusijos ir Rusijos. Įkūrę „Rosų partiją“ jos nariai tapo kandidatais į savivaldybių rinkimus: R.Pakso, A.Paulausko, A.Zuoko, K.Prunskienės, V.Muntiano ir Darbo partijų sąrašuose. Tai dar sykį patvirtino tą faktą, kad Tėvynės sąjunga yra vienoje pusėje fronto, o visos kitos partijos priešingoje pusėje. Tik, skirtingai nei Tėvynės sąjunga, šios partijos bijo savęs, atsakomybės už savo darbą, todėl ir prikūrė, be socdemų, daugybę atsarginių partijėlių, kad, reikalui esant, perbėgtų į jas arba į naujai sukurtas, ir taip apdumtų rinkėjams akis. Krinta į akis ir viena kitos gynyba lemiamais momentais dėl bendrų tikslų.

Tik, deja, socdemai sugalvojo niekšingą triuką: ne rinkėjų balsų skaičius lemia rinkimų baigtį, o vietų skaičius. Taip Tėvynės sąjungai yra primetamos koalicijos, neretai ją žeminančios. Duok Dieve, kad tik ji neitų į koaliciją su Paksu, Zuoku ar Uspaskichu (o to norėtų socdemai). Tuomet TS nebepasitikėtų tauta ir ja visiškai nusiviltų.

Papiktino ir tai, kad susimokęs su žiniasklaida ir teisėsauga, G.Kirkilas kartu su Vyriausiosios rinkimų komisijos pirmininku Z.Vaigausku nekreipia dėmesio į demokratijos pažeidimus rinkimuose. Tylėjo žinodami apie rinkėjų papirkinėjimus. Viską išknisanti, bet dažniausiai suknisanti viską į vieną krūvą žiniasklaida nemato to, ką būtina jiems žinoti ir matyti. Tuo tarpu G.Kirkilo ir Z.Vaigausko susitikimo metu derėjo aptarti rinkėjų balsų pirkimo atvejus, paviešinti ne tik papirkinėjančius partijų narius, bet ir paperkamuosius, kad žmonės matytų, kas yra parsidavėliai ir kas parsidavėlių pirkėjai. Juolab kad tie pirkėjai, matyt, veikė ne be savo partijos vadovybės žinios. Tokios papirkinėjančios partijos turi būt uždraustos.

Keistai atrodė rinkimų komisijos pasiteisinimas, kad dviejose rinkimų apylinkėse Vilniuje nebuvo suskaičiuoti rinkėjų balsai iki 6 val. ryto. Dar keisčiau, kad ambasados nesugebėjo padaryti to, kas joms priklauso, kad misijose esantys kariai galėtų laiku pabalsuoti.

Kaišiadoryse, Jonavoje, Kėdainiuose balsavimas buvo pradėtas viena diena anksčiau (kai buvo vykdomas balsavimas namuose). Ar tai normalu? Gal taip buvo sudaryta galimybė papirkti? Kodėl nebuvo kontrolės, kodėl nekalbama apie atsakomybę tų, kurie turi atsakyti už labai svarbių valstybei rinkimų pažeidimus?

G.Kirkilui privalu atsistatydinti, nes jeigu jis nesugebėjo net rinkimuose užkirsti kelio korupcijai, tai nesugebės to padaryti ir toliau.

Kazys VILČINSKAS

Velžys, Panevėžio rajonas

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija