Atnaujintas 2007 kovo 14 d.
Nr.20
(1517)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai

Kūrybos puokštė – šv. Kazimierui

Rokas VAIDOTAS

Romano „Kaip ir anuomet“ ištrauką
skaito Kotryna Brazaitytė. Kairėje –
autorius Liudas Gustainis

Kovo 5 dieną, ramią sekmadienio popietę, Lekėčių bendruomenės centre įvyko penktasis, jubiliejinis, respublikinis rašytojų kūrybos vakaras „Kūrybos puokštė šv. Kazimierui“. Vakaronę pradėjo Lekėčių seniūnas Jonas Albinas Kubilius. Skaidriu balsu išvingiuotos Lekėčių krašto bardės Erikos Lukšienės atliekamos dainos sukūrė jaukią erdvę susirinkusių poetų posmams. Savo kūrybą skaitė lekėtiškė poetė Dalė Sutkuvienė, Šakių rajono poetė Onutė Jasinskienė, humoristė ir satyrikė iš Kauno Petronė Veiverienė, plačiau žinoma „Petruškos“ slapyvardžiu, taip pat kiti Kauno poetai ir rašytojai: Vladas Vaitkevičius, Alfas Pakėnas, Edmundas Janušaitis, Liudas Gustainis. Bardas E.Janušaitis atliko dvi savo kūrybos dainas, L.Gustainis pristatė savo naują romaną „Kaip ir anuomet“, o kūrinio ištraukas skaitė Lekėčių mokyklos mokinė Kotryna Brazaitytė ir E.Janušaitis.


Vis naujas Čiurlionis

Benjaminas ŽULYS

Atrodo, kad apie didį kompozitorių ir dailininką Mikalojų Konstantiną Čiurlionį sukaupta ir pagarsinta labai daug įvairios medžiagos. Šiais tyrinėjimais ir tolesniais darbais muzikos srityje intensyviai užsiėmė ir daug nuveikė prof. Vytautas Landsbergis, Jadvyga Čiurlionytė, Valerija Karužienė, o kompozitoriaus anūkas pianistas Rokas Zubovas, simfoniniai orkestrai, kiti atlikėjai įvairiose koncertų salėse atlieka M.K.Čiurlionio kūrinius. Be to, Nacionaliniame M.K.Čiurlionio dailės muziejuje Kaune daug metų eksponuojami šio iškilaus menininko dailės kūriniai. Čiurlionio fortepijoniniai, simfoniniai kūriniai gerai žinomi ne vien Lietuvoje, bet ir visame pasaulyje, neginčijama, kad tai pasaulinio lygio menininkas.


Kaliningradiečio fotografijos

Fotomenininkas Dmitrijus Vyšemirskis
iš Kaliningrado pristatė pirmąją
savo kūrybos parodą Panevėžyje
Autoriaus nuotrauka

Paskutinį žiemos vakarą, vasario 28-ąją, Panevėžio fotografijos galerijoje pristatyta Kaliningrade (Rusija) gyvenančio Dmitrijaus Vyšemirskio fotodarbų paroda „Kenigsberge, atleisk“. Joje eksponuojamos didelio formato 2000-2004 metais darytos juodai baltos nuotraukos.

Parodą pristatė galerijos direktorė Marija Čičirkienė, kuri supažindino su jos autoriumi D.Vyšemirskiu. Pasakodamas apie save, fotomenininkas iš Kaliningrado prisiminė, jog pirmąją savo kūrybos parodą Lietuvoje surengė 1986-aisiais Kauno fotogalerijoje. Tuo metu ypač sustiprėjo jo ir lietuvio fotomeistro Aleksandro Macijausko ryšiai. Svečias teigė, jog iš Lietuvos fotomenininkų jis galėjo daug ko pasimokyti. Net pasibaigus parodai nenutraukė gražių santykių su kauniške fotogalerija.


Vyskupas palaimino literatūrą ir žiemą

Septintasis festivalis „Literatūrinė Panevėžio žiema“, šiemet atšvilpęs vasario 9-10 dienomis į Aukštaitiją, savo kulminaciją tradiciškai pasiekdavo tarpudienį – vidurnaktį dviejuose siauruko vagonuose. Ne kitaip ir šįsyk, sugužėjus rašytojams iš Vilniaus, Kauno, Panevėžio apskrities dalytis „Gyvenimo duona“, „barstytis (ne)perlais (ne)kiaulėms“, perfrazuojant Evangeliją (parafrazių, būdingų postmodernizmo kūrėjams, būta daug ir visų nepacituosi). Pasirinkus raktiniu, simboliniu žodžiu nebe pernykštį „Kelionė“, o „Stotys“, pakeliui ir Anykščių geležinkelio stotyje čiobrelių arbata bei tekstinės kartų ir lyčių dramos kaitino jaunas ir brandesnes galvas.

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija