Atnaujintas 2007 kovo 14 d.
Nr.20
(1517)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai

Kaliningradiečio fotografijos

Fotomenininkas Dmitrijus Vyšemirskis
iš Kaliningrado pristatė pirmąją
savo kūrybos parodą Panevėžyje
Autoriaus nuotrauka

Paskutinį žiemos vakarą, vasario 28-ąją, Panevėžio fotografijos galerijoje pristatyta Kaliningrade (Rusija) gyvenančio Dmitrijaus Vyšemirskio fotodarbų paroda „Kenigsberge, atleisk“. Joje eksponuojamos didelio formato 2000-2004 metais darytos juodai baltos nuotraukos.

Parodą pristatė galerijos direktorė Marija Čičirkienė, kuri supažindino su jos autoriumi D.Vyšemirskiu. Pasakodamas apie save, fotomenininkas iš Kaliningrado prisiminė, jog pirmąją savo kūrybos parodą Lietuvoje surengė 1986-aisiais Kauno fotogalerijoje. Tuo metu ypač sustiprėjo jo ir lietuvio fotomeistro Aleksandro Macijausko ryšiai. Svečias teigė, jog iš Lietuvos fotomenininkų jis galėjo daug ko pasimokyti. Net pasibaigus parodai nenutraukė gražių santykių su kauniške fotogalerija.

Daugelio grupinių, personalinių parodų Rusijoje ir pasaulyje dalyvis bei autorius D.Vyšemirskis fotografija rimtai susidomėjo 1980-aisiais. Dalyvavo fotoekspedicijose Kolymoje, Magadano, Murmansko ir Archangelsko srityse, kur sukūrė fotografijų ciklą „Gulago pėdsakai“. Dalį jų sugebėjo išspausdinti tuo metu tarp skaitytojų populiarumą turėjęs žurnalas „Ogoniok“.

Į Panevėžį D.Vyšemirskis atvežė nuotraukų, kuriose užfiksuoti realūs Kaliningrado gyvenimo vaizdai: uždarytos bažnyčios, apleistos pilys, griūvantys istoriniai pastatai. Jo darbai tarsi perspėja: ko dabar nesaugo, tuo apvagia save. Iš čia ir kilęs parodos Panevėžyje pavadinimas.

Kitais metais savo gyvenimo pusės amžiaus jubiliejų švęsiantis Kaliningrade gyvenantis ir kuriantis D.Vyšemirskis domisi daile, kultūra, istorija, religija. Svečias prisipažino esąs giliai tikintis žmogus. Apie tai byloja kai kurios jo nuotraukos.

Bronius VERTELKA

Panevėžys

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija