Atnaujintas 2007 kovo 23 d.
Nr.23
(1520)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai

Zyplių dvare depresijos laikai jau praėję

Gintarė MARTINAITIENĖ

Beveik prieš 30 metų į Lukšius
gyventi atsikėlęs Vidas Cikana
nemanė, kad taip aktyviai
įsitrauks į dvaro atkūrimo veiklą

Nors Zyplių dvaras – vienas
jauniausių šalyje, tačiau
čia vykdoma veikla
išplito po visą Lietuvą

Jau maždaug prieš pusmetį buvo paskelbta, kad Ūkio ministerijos Turizmo projektų atrankos komitetas atmetė abu šakiečių projektus: „Zyplių dvaro pritaikymas turizmui“ ir „Mobiliųjų prieplaukų statyba plėtojant Nemuno turistinę trasą“. Tačiau nuolat Zyplių dvarą puoselėjantis ir negailintis jėgų Lukšių seniūnas Vidas Cikana nenusimena – galbūt patvirtins kitais metais.

Kiek žinoma dabar, visi dvarai yra surašyti į eilę pagal svarbą, o Zyplių dvaras yra 28-asis. Šiais metais buvo patvirtinti devyni stambesni projektai, kurių vertė siekia 19 ir daugiau milijonų litų, o Zyplių dvaro vertė – devyni milijonai, tad galima viltis, jog ateinančiais metais Turizmo projektų atrankos komitetas finansuos daugiau, tačiau mažesnių dvarų projektų, tarp kurių bus ir Zypliai.

Paklausus, ar V.Cikana tikėjosi, kad projektas bus patvirtintas, nuskamba nevienareikšmis atsakymas. „Jei atvirai, vienas sau mąsčiau, kad pagal tam tikrų politikų nuomones ir pasisakymus projektas bus atmestas, bet to neakcentavau, nes ir netinka. Juk valdžia labai nestabili, tad per daug nėra ko norėti, tačiau apskritai aš visuomet visko tikiuosi“, – kalbėjo V.Cikana. Nors ir negavo finansavimo, darbai dvare nesustoja, vis žiūrima į priekį. „Esame parengę projektą Lietuvos ekonominės plėtros fondui dėl langų įstatymo arklidėse, mažesnis projektėlis – dėl grindų sutvarkymo, – darbus entuziastingai vardija seniūnas. – Mums nuolat padeda KPD (Kultūros paveldo departamentas prie Kultūros ministerijos), kuris metų pabaigoje parėmė per 100 tūkstančių litų, kad užbaigtume stogo remontą“.

Bet kad ir kokie pinigai būtų, netinkamai panaudoti jie niekais nueitų, kitaip, nei yra Zyplių dvare. „Žinoma, viskam reikia įdirbio. Gal ir rajono pajėgas reikėtų labiau sutelkti, kad dvaras atsigautų“, – mintimis dalijasi V.Cikana. Jis teigia kartais net save kaltinantis, kad prieš pateikdamas projektą nepristatė dvaro viešai, nes tai būtų daug įtikimiau nei storos ir susegtos dvarų bylos. „Jei aš būčiau toje komisijoje, man toks dvarų atrinkimo būdas, koks yra dabar, nebūtų patrauklus“, – teigė seniūnas.

Būtų nelengva suskaičiuoti, kiek jau investuota tvarkant dvarą. Vien per šiuos metus kartu su Darbo birža pagal viešųjų darbų programą įdėta 56 tūkst. 300 litų. „Nesutinku su tais, kurie teigia, kad Zyplių dvaras stabilizavosi, čia tvarkyti jau nieko nereikia ir galima žiūrėti į kitus objektus“, – mintimis dalijasi dvaro šeimininkas. Jis teigia, jog lėšos Zypliams renkamos „litas po lito“, ir kai apsilanko žmogus, kuris dvare nebuvęs ilgesnį laiką, tikrai mato akivaizdžius pokyčius. „Esu pasinėręs į tų laikų architektūrą, manufaktūrą, – pripažįsta dvarui atsidavęs V.Cikana. – Jei visus sumanymus pavyktų įgyvendinti, manau, to užtektų, kad dvaras būtų patrauklus“. Svarbiausia – padaryti dvarą patrauklų žmonėms nekeičiant jo dvasios ir nedarant iš jo komercijos.

Nors Zyplių dvaras yra vienas jauniausių dvarų Lietuvoje, tačiau apie jį žinoma beveik visoje šalyje, be to, jis daugelio traktuojamas kaip vienas „gyviausių“ dvarų. Čia nuolat vyksta kultūriniai renginiai, dailininkų plenerai, projektai, koncertai. Buvusioje dvaro arklidėje įkurta galerija, kurioje nuolat eksponuojami menininkų darbai. Netgi darbo valandos nėra griežtai nustatytos, nes dvare nuolat kas nors dirba, pluša. Kaip pripažįsta ir pats dvaro šeimininkas V.Cikana, visuomenės bei menininkų požiūris taip pat padeda. „Matai, kad žmonėms dvaro reikia. Čia lankosi įvairiausių profesijų bei išsilavinimo žmonės. Kaip jūra sulygina žmones, taip, manau, sulygina ir dvaras“, – teigia seniūnas, puoselėjantis ne tik dvarą, bet ir Lukšių miestelį.

Jis pripažįsta, kad dvare vienodai priimami tiek profesoriai, tiek paprasti žmonės, neišskiriant jų nei pagal išsilavinimą, nei pagal sluoksnį. „Suprantama, smagu, kai apie dvaro veiklą žino Lietuvoje. Nuvažiuoji į Vilnių, o ten Seimo pirmininkas Viktoras Muntianas vardija Zypliuose vykstančius renginius“, – V.Cikana taip prisimena paskutinį susitikimą su Seimo Pirmininku. Be to, ir kultūros ministras Jonas Jučas, Seimo Švietimo, mokslo ir kultūros komiteto pirmininkas Virginijus Domarkas, lankęsis Šakiuose gruodžio pradžioje, taip pat neatsisakė galimybės paviešėti dvare.

Ypač vasarą į dvarą užsuka nemažai užsieniečių, turistų, kurie gali ne tik gamta ir architektūriniais statiniais pasigrožėti, bet ir čia pernakvoti. Dvarą juosia parkas su medžių alėjomis, kurių centre yra gamtos paminklas – 360 metų Zyplių ąžuolas, tapęs tarsi dvaro simboliu. V.Cikana teigia, kad dabar ne tik vyresnio amžiaus žmonės, bet ir jaunoji karta pradeda suprasti bei vertinti tikrąsias vertybes. „Juk ne viskas taip blogai, kaip kartais rodo per televiziją“, – mąsto seniūnas. Nors ir čia yra buvę sunkių akimirkų, tačiau seniūnas teigia, jog dabar depresijos laikai jau praėję, o Zypliai pilni gyvybės.

Kai 1981 metais V.Cikana atsikėlė į Lukšius ir pamatė dvarą, tada nebūtų pamanęs, jog taip aktyviai įsitrauks į jo tvarkymą. „Aš nebijau rizikuoti, – teigia seniūnas. – Mano smegenys visada patikrina tam tikrą sprendimo būdą ar poelgį kelis kartus. Jei nubudus naktį man ta idėja rūpi – vadinasi, ji yra teisinga“. Taip konstatuoja entuziastas, niekada nestokojantis originalių idėjų.

Lukšiai, Šakių rajonas

Autorės nuotraukos

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija