Atnaujintas 2007 balandžio 4 d.
Nr.26
(1523)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai

Konferencijoje – kraštiečių mokslininkų pranešimai

Rūta AVERKIENĖ

Knygos „Akademikas Aleksandras
Čyras. Gyvenimo spalvos“ autorius
Juozas Stražnickas

Varėnos rajone vyko dvi dienas trukusi mokslininkų, kilusių iš šio krašto, konferencija, skirta merkiniškio, Vilniaus Gedimino technikos universiteto įkūrėjo, pirmojo rektoriaus, Optimaliosios statybos mechanikos mokyklos kūrėjo, akademiko Aleksandro Čyro (1927-2001) 80-mečiui paminėti.

Mokslinėje konferencijoje, prasidėjusioje Varėnos viešojoje bibliotekoje, dalyvavo per dvidešimt kraštiečių mokslininkų. Iš tiesų jų yra žymiai daugiau, tačiau dėl didelio užimtumo atvykti į tėviškę galėjo ne visi. Pasirodo, kad Varėnos rajonas yra garsus ne tik miškais, grybais, menininkais, bet ir iš čia kilusiais mokslo žmonėmis.


Po lietuvybę puoselėjančio muziejaus stogu

Aldona KAčerauskienė

Juozas Kuckailis namuose
tarp knygų 1981 metais

Kone kiekvieno šeštadienio vidurdienį Marijos ir Jurgio Šlapelių name-muziejuje prasideda renginiai, kuriuos organizuoja įvairios draugijos, savo veikla artimos Šlapelių nuostatoms. Kovo 10-ąją šventinį renginį surengė Tėvynės pažinimo draugija (pirmininkas dr. Kazys Račkauskas). Kadangi buvo Lietuvos nepriklausomybės atkūrimo 17-ųjų metinių išvakarės, muziejaus direktorė dr. Alma Gudonytė, Tėvynės pažinimo draugijos narė, perskaitė pranešimą.

Šiais metais Tėvynės pažinimo draugija už nuopelnus tautotyrai įsteigė Tado Daugirdo (1852-1919) premiją. Pirmąja šios premijos laureate tapo prof. Ona Voverienė. Premija jai buvo įteikta Kaune, pasitinkant Vasario 16-ąją. Dr. K.Račkauskas pastebėjo, kad abi šventės – Vasario 16-oji ir Kovo 11-oji yra tarsi dvi sesės. Tad prof. O.Voverienė dar kartą pagerbta ir pristatyta gausiai susirinkusiems vilniečiams kaip pirmoji T.Daugirdo premijos laureatė.


Jie nešė lietuvišką žodį

Jaunimo ir J.Paukštelio pagrindinės
mokyklos moksleivių
literatūrinė-muzikinė kompozicija

Kėdainių M.Daukšos viešosios bibliotekos skaitytojai ir Jaunimo mokyklos moksleiviai su pagarba ir dėkingumu prisiminė knygnešius. Knygnešio dienos minėjimas – tai sudėtinė Jaunimo mokyklos vykdomo pilietinio ugdymo projekto „Kad mes gyventume ir būtume jų verti“ dalis. Projektą parašė Elena Žičkienė, Stasė Baltmiškienė ir Danguolė Petrauskienė.


Knygnešio diena ir Jurgio Bielinio priesakas

Dr. Aldona Kačerauskienė

Atgimimo pradžioje susikūrė Knygnešio draugija, kuriai ėmėsi vadovauti ir iki šiol tebevadovauja Irena Kubilienė, knygnešio Mykolo Račkaus (1866-1937) vaikaitė. Pritariant Lietuvos intelektualams, kovo 16-oji, Jurgio Bielinio (1846-1918) gimimo diena, paskelbta Knygnešio diena, ji kasmet minima įvairiose Lietuvos vietovėse.

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija