Atnaujintas 2007 balandžio 4 d.
Nr.26
(1523)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai

Jie nešė lietuvišką žodį

Jaunimo ir J.Paukštelio pagrindinės
mokyklos moksleivių
literatūrinė-muzikinė kompozicija

Kėdainių M.Daukšos viešosios bibliotekos skaitytojai ir Jaunimo mokyklos moksleiviai su pagarba ir dėkingumu prisiminė knygnešius. Knygnešio dienos minėjimas – tai sudėtinė Jaunimo mokyklos vykdomo pilietinio ugdymo projekto „Kad mes gyventume ir būtume jų verti“ dalis. Projektą parašė Elena Žičkienė, Stasė Baltmiškienė ir Danguolė Petrauskienė.

Renginio vedėja bibliotekininkė Birutė Dainauskienė priminė, kad 1864-1904 metais, uždraudus Lietuvoje spausdinti lietuviškas knygas ir laikraščius, spaudos centru tapo Mažoji Lietuva. Lietuvai skirtos lietuviškos spaudos leidybos centrai buvo Tilžė, Karaliaučius, Ragainė, Klaipėda, Priekulė, Bitėnai. Daugiausia knygų ir kitokių leidinių išspausdino Otto Mauderodės, Johano Šenkės, Karlo Albregso ir Ko, Juliaus Reylenderio ir sūnaus spaustuvės Tilžėje, Martyno Jankaus spaustuvė Tilžėje bei Bitėnuose, Hartungų spaustuvė Karaliaučiuje ir kt. Mažosios Lietuvos spaustuvėse buvo išspausdinti 2687 lietuviški leidiniai. Iš ten knygos, laikraščiai, žurnalai ir maldaknygės buvo slapta gabenami ir platinami po visą Lietuvą. Knygnešių ir jų organizacijų uždavinys buvo literatūrą, kuri Mažojoje Lietuvoje buvo išleidžiama Didžiajai Lietuvai, paskleisti po visą Lietuvą. Visuotinis nelegalių leidinių poreikis vertė žmones kooperuotis ir apsirūpinti reikalinga literatūra. Kūrėsi knygų gabenimo ir platinimo draugijos, organizacijos. Pirmąją du tūkstančiai sukūrė Žemaičių vyskupas Motiejus Valančius.

Knygnešys tapo visos kovos dėl lietuviškos spaudos simboliu. Manoma, kad per 40 spaudos draudimo metų į frontą kovoti dėl jos išėjo apie du tūkstančiai knygnešių. Jie ir atlaikė carinės žandarmerijos, pasienio kariuomenės puolimą prieš lietuvišką knygą ir žodį. Sunkus ir nepaprastai pavojingas knygnešio darbas reikalavo ne tik daug jėgų ir pastangų, bet ir lėšų. Bendriems sunkumams įveikti ir nešti žmonėms šviesą kūrėsi knygnešių ir draudžiamos literatūros platintojų draugijos bei draugijėlės. XIX a. pabaigoje – XX a. pradžioje buvo susikūrusios ir kurį laiką veikė šios draugijos: „Atgaja“, „Akstinas“, „Artojų draugija“, „Daukanto manta“, „Nemunėlio ir Apaščios susivienijimas“, „Aušrinė“, „Darželis“, „Atžala“, Garšvių knygnešių draugija, „Sietynas“ ir kt. Žymiausia – Garšvių knygnešių draugija. Ji įsikūrė Vidurio Lietuvoje, už 150 kilometrų nuo Rytprūsių sienos. Jai vadovavo žymūs knygnešiai Jurgis Bielinis ir Kazys Ūdra.

Paminėti ir Kėdainių krašto knygnešiai – Petronėlė Levenaitė-Gaučienė, Baltramiejus Vitas, broliai Jeronimas ir Jonas Dalbokai, Jonas Jurevičius, Jonas Pabarčius, Juozas Jarašius, Jokūbas Daumantas, Antanas Lynius iš Ažytėnų, Mikalojus Katkus, Juozas Kunevičius, Kazimieras Stoškus, Aleksandras Bieliauskas, Pranas Martinkus, Jadvyga Juškytė...

Knygnešių draugijas ar kitokias organizacijas laikui bėgant susekė Rusijos policija ir žandarai. Dauguma tų organizacijų dalyvių buvo suimti, nuteisti ir atsidūrė kalėjimuose, tremtyje Sibire ar pačios Rusijos gilumoje. Į žandarų rankas pakliūdavo ir daug atskirų knygnešių, knygų platintojų, skaitytojų.

Jautriai skambėjo Jaunimo ir J.Paukštelio pagrindinės mokyklos moksleivių Simonos Krasauskaitės, Sabinos Semaškaitės, Živilės Baliūnaitės, Karolinos Bogušaitės, Eimantės Blažinauskytės ir Ryčio Markovskio atliekama literatūrinė-muzikinė kompozicija.

Krašto kultūros premijos laureatė muziejininkė Regina Lukminienė priminė, kad žodį knygnešys turi vienintelė lietuvių tauta. Etnografė mokė jaunimą Kėdainių krašto dainų ir žaidimų.

Jaunieji knygų mylėtojai dalyvavo viktorinoje bei viešosios bibliotekos renginių salėje apžiūrėjo veikiančias parodas – fotografijos ,,Skaitanti Lietuva“ bei spaudinių „Kovo 16-oji – Knygnešio diena“.

Jadvyga PETRUSEVIČIENĖ,
Kėdainių M.Daukšos viešosios bibliotekos vyr. bibliografė

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija