Atnaujintas 2007 balandžio 4 d.
Nr.26
(1523)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai

Dėstytojų mainų vizitas

Iš kairės: projekto vadovė
Sonata Mačiulskytė, projekto
koordinatorius Ignacio Camacho
(Ispanija), Kolpingo kolegijos
Mokslo skyriaus vedėja
Rasa Didžiulienė

Viena iš pagrindinių Lietuvos kolegijų veiklos organizavimo tobulintinų sričių – mokslo taikomosios veiklos aktyvinimas. Siekiant pritraukti kolegijų lektorius aktyviau dalyvauti mokslo taikomojoje veikloje, Klaipėdos verslo kolegija kartu su partneriais parengė projektą „Taikomųjų tyrimų integravimo į mokymo procesą galimybės Lietuvos aukštosiose mokyklose“, skirtą kolegijų tyrimų metodikų, projektų vadybos dalykų dėstytojams, kurį finansavo ES Leonardo da Vinčio programa. Pagrindiniai projekto tikslai – skatinti ir stiprinti profesinio rengimo indėlį į inovacijų procesą bei tobulinti taikomaisiais tyrimais paremtų praktikų organizavimą, siekiant kurti realiomis problemomis paremtas situacijas. Projekte dalyvavo Klaipėdos verslo, Vakarų Lietuvos verslo, Vilniaus, Marijampolės, Panevėžio, Kolpingo bei Alytaus kolegijos. Projekto dalyvėms aktualu tobulinti dalykines kompetencijas, susipažinti su praktiniais tyrimų integravimo į studijų procesą metodais, nes tik modernizuojant švietimo sistemą, taikant naujus metodus dėstymo metu galima pasiekti geresnių rezultatų, sudominti.

Vasario 18-24 dienomis akademinės bendruomenės delegacija iš Lietuvos pasisemti idėjų ir įgyti praktikos išvyko į pietinę Ispanijos dalį – Andalūziją, kuri pasauliui davė Pablą Pikasą, koridą, flamenko ir garsiuosius chereso vynus. Lėktuvui nusileidus Madride, kelionę Madridas-Sevilija tęsėme traukiniu AVE. Po ilgos kelionės vakare pasiekėme Seviliją – miestą pietų Ispanijoje, kur gyvena apie 700 tūkst. gyventojų. Uostas prie Gvadalkiviro upės prieinamas ir vandenynų laivams, dauguma miesto įžymybių susijusios su Viduramžiais. Karališkuosius rūmus (Alcįzar) 1181 metais pastatė maurai, jų civilizacijos pėdsakai matomi siaurose gatvelėse, žemuose baltuose namuose su balkonais, fontanuose. Senovėje miestas turėjo Hispalio (Hispalis) vardą. 45 m. pr. Kr. jį užėmė Julijus Cezaris, po IV amžiaus miestą valdė vandalai, vizigotai, maurai. Tai buvo maurų kultūros centras (712-1248 m.), iki jų nukariavo Kastilijos ir Leono karalius Ferdinandas III. Amerikos atradimas 1492-aisiais miestui suteikė strateginę padėtį prekyboje tarp dviejų žemynų. XVII-XVIII amžiuose Sevilija tapo pagrindiniu Ispanijos kultūros centru. 1502 metais įkurtas Sevilijos universitetas. Šiame mieste sukaupti archyvai apie indėnus – knygos, rankraščiai, dokumentai ir kronikos apie ispanų kolonizacijos laikus Amerikoje. Mūsų vizitas buvo nuostabiu laiku – visą miestą puošė apelsinmedžiai, sunokę apelsinai tiesiog krito po kojomis...

Projekto darbą Ispanijoje koordinavo INKOMA (International Consulting and Mobility Agency S.L.), kuri pirmo seminaro metu supažindino su darbotvarke, patikslino vizito programą, išklausė projekto dalyvių lūkesčius. Po pietų projekto koordinatorius Ignacio Camacho pasiūlė kultūrinę programą – klaidžiojom Sevilijos senamiesčio gatvėmis, grožėjomės viena iš didžiausių pasaulyje gotikine katedra, pastatyta 1402-1519 metais vietoje XII amžiaus mečetės, 92 m aukščio katedros varpine (Giralda), apžiūrėjome Ispanijos aikštę, kuri įsiminė, nes ant aikštę juosiančių koklinių sienų išpieštos scenos, susijusios su kiekvieno Ispanijos miesto svarbiomis datomis. Stebino, kad ji pastatyta 1929 metais pasaulinės parodos proga, o atrodo, tarytum skaičiuotų jau ne vieną šimtmetį.

Vizito metu seminarai vyko INCOMA centre, SADIEL kompanijoje (užsiima informacinių sistemų kūrimu ir diegimu), CITIUS (tyrimų centras, priklausantis Sevilijos universitetui ir Nacionalinei mokslinių tyrimų organizacijai), SAKU (Sevilijos pedagogų rengimo centras), Nacionaliniame mikroelektronikos centre, „Instituto de Ciencia de Materiales de Sevilla“ (mokslinių tyrimų centras), Biochemijos ir fotosintezės centre. Mokslininkai pristatė moderniai renovuotas laboratorijas, naujausias technologijas, pademonstravo sudėtingą įrangą, įgytą už ES projektų lėšas. CITIUS seminarą vedė Andres Sharneco, Sevilijos universiteto Studentų įdarbinimo ir konsultavimo tarnybos vadovas. Jis supažindino su Sevilijos universiteto studijų organizavimu, studentų karjeros planavimu. Sevilijos pedagogų rengimo centre diskutavome apie Lietuvos ir Ispanijos švietimo sistemų panašumus ir skirtumus, pedagogų kvalifikacijos tobulinimo klausimais.

Paskutinę dieną INCOMA būstinėje aptarėme viso vizito rezultatus. Man, kaip Mokslo skyriaus vedėjai, buvo naudinga ir įdomu pažinti Ispanijos švietimo sistemą, lankantis įvairiose mokslo institucijose, susipažinti su nauja įranga, metodikomis, kurios naudingos profesiniam tobulėjimui. Užmegzti nauji kontaktai naudingi Kolpingo kolegijai, bendradarbiaujant tarpinstituciniu lygiu, rengiant naujus tarptautinius projektus, įgyvendinant ateities vizijas. Vizito metu įgytos žinios ir patirtis bus pritaikyta profesinėje veikloje, dirbant su studentais ir bendradarbiaujant su dėstytojais.

Rasa Didžiulienė,
Kolpingo kolegijos Mokslo skyriaus vedėja

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija