Atnaujintas 2007 balandžio 18 d.
Nr.30
(1527)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai

Saugokime etninius vietovardžius

Perskaičius straipsnį „Koks tikrasis Vaižganto gimtinės pavadinimas?“ („XXI amžius“, Nr. 78, 2006 10 18), kilo kai kurių minčių. Lietuvių literatūros klasikas Juozas Tumas-Vaižgantas gimė Malaišių kaime, bet kalbininkai pakeitė kaimo vardą į Maleišius, nes esą „Rytų ir Šiaurės Rytų Lietuvoje priebalsis „l“ prieš dvibalsį „ei“ yra kietinamas, todėl po „l“ vietoje „ei“ tariama „ai“.


Naujasis socializmas, arba Komunistai kapitalizme

Kovo 11-osios išvakarėse Palangoje vyko „pilvamylių paradas“ – Stintų šventė. Nustebau vienoje lauko kavinukėje pamatęs du buvusius labai aktyvius Lietuvos patriotus su … karšto vyno stiklinėmis rankose.


Kad Lietuva „nesuputinėtų“…

Jau prieš penketą metų labai teisingai ir garsiai pasakė vienos nemažos mūsų rajono seniūnijos prie Minijos vadovas, kai miške buvo statomas paminklas už dabartinę, nepriklausomą Lietuvą kovojusiems partizanams: „Krauzas tebeverda“. Mat atsirado pageidavimų, kad ir kitoje vieškelio pusėje seniūnija statytų paminklą… „išvaduotojams“, t.y. enkavėdistams ir kagėbistams, kurie „kontroliniais šūviais“ malšindavo lietuvių geismus ir norus lygiuotis į Vakarus ir užversti (visiems laikams!) „slaviškosios enciklopedijos“ puslapius. Kad išliktume.


Nori finansinės paramos – kurk apie… „kitą galą“

Mūsų šalyje, kuri dėl daugelio dalykų pavadinama tiesiog „bananų respublika“ ar „stebuklų šalimi“, daug kas vyksta paslaptingai, neskaidriai, nežinia, kokiais prioritetais, kriterijais vadovaujantis. Štai Lietuvos kultūros ir sporto rėmimo fondas skyrė 20 tūkst. litų režisieriui Audriui Stoniui, kuriančiam dokumentinį filmą „Liuks, liuks, liuks, fainas mano pimpaliuks“, o nesurado keturis kartus mažiau lėšų Karalienės Mortos premijoms, kurios kasmet skiriamos talentingiausiems šalies vaikams paskatinti.

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija