Atnaujintas 2007 balandžio 18 d.
Nr.30
(1527)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai

Apie kitą realybės pusę

Rūta AVERKIENĖ

Fotomenininkė Vėtrė Antanavičiūtė

Varėnos kultūros centro parodų salėje atidaryta Lietuvoje ir pasaulyje žinomos fotomenininkės vilnietės Vėtrės Antanavičiūtės fotografijų paroda „Kita realybės pusė“.

Parodos atidaryme dalyvavę varėniškiai turėjo galimybę ne tik grožėtis unikaliomis fotografijomis, kurias greičiausiai apibūdintų žodis „meno kūrinys“, bet ir pabendrauti su pačia jų autore.

Fotomenininkė prisipažino, jog Varėna – pirmasis Lietuvos miestelis, kuriame atidaryta jos darbų paroda. „Dažniausiai tenka pristatyti savo darbus Vilniuje arba didesniuose užsienio miestuose“, – atviravo V.Antanavičiūtė. Todėl ji nustebo čia radusi puikią erdvę savo darbams. Vėtrės kūrybiniais darbais gėrėjosi Suomijos, Danijos, Šveicarijos, Rusijos ir kitų šalių žmonės.

Parodoje eksponuojamų fotografijų ciklas „Kita realybės pusė“ jos lankytojus kviečia pamatyti realų, bet iš pirmo žvilgsnio nematomą, mistifikuotą pasaulį, atspindi gilų autorės santykį su mus supančia aplinka. Jos nuotraukos labai estetizuotos, jose yra ne tik mąslumo, dvasingumo, bet ir mistikos. „Čia – toks pasaulis, kokį matau. Todėl nuotraukos atspindi mano vizijas, sapnus...“ Profesionali fotografė sakė savo darbuose stengiasi nuotraukų nemontuoti kompiuteriu. „Esu fotografė, o ne montažistė...“ Neįtikėtina, kad taip nėra, bet autorė paaiškina, jog naudoja tam tikrą šviesos, fotoaparato išlaikymo techniką.

Vėtrė – Lietuvos fotomenininkų sąjungos narė, jai dar iki 30-ies buvo suteiktas Tarptautinės meninės fotografijos federacijos (FIAP) fotografės-menininkės vardas, aukso medalis ir per dešimt kitų apdovanojimų. V.Antanavičiūtė yra tarp stipriausių, o gal ir pati stipriausia lietuvių fotomenininkė. „Vėtrės darbai – tai aukso grynuolis visame lietuvių fotografijos kontekste...“

Kaip pati sako, pradėjusi fotografuoti ankstyvoje vaikystėje, mat profesionalus fotografas buvo jos tėvas. „Turėjau galimybių iš arti pačiupinėti fotoaparatą...“ Dabar ji dėsto kompoziciją Statybos ir dizaino kolegijoje, yra žurnalo „Kelionių magija“ dizainerė, tačiau su menine fotografija jos keliai neišsiskyrė. „Mane jaudina dvi temos – vaikystės prisiminimai ir mano vidiniai išgyvenimai, realybės, kokią ją matau, perfrazavimas...“ Galbūt todėl, kas kitam yra mistika, Vėtrei – realybė. Ją, iš pirmo žvilgsnio neįžiūrimą, turi galimybės pamatyti parodos, Varėnoje veiksiančios iki balandžio 26 dienos, lankytojai.

Parodos darbų autorei padėkojo ir kūrybinės sėkmės palinkėjo rajono savivaldybės mero pavaduotojas Alvydas Valeiša.

Varėna

Autorės nuotrauka

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija