Atnaujintas 2007 balandžio 18 d.
Nr.30
(1527)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai

Popiežiui – 80 metų

Pirmadienį, balandžio 16-ąją, popiežiui Benediktui XVI sukako 80 metų. Šia proga jis sekmadienio rytą šv. Petro aikštėje aukojo Atvelykio sekmadienio Mišias, kuriose gausiai dalyvavo Romos, kurios vyskupas yra Popiežius, tikintieji, iš jo gimtosios Bavarijos gausiai atvykę maldininkai, Italijos valdžios atstovai, Vatikane akredituoti ambasadoriai. Šv. Mišiose taip pat dalyvavo specialus Konstantinopolio patriarcho Baltramiejaus I pasiuntinys Pergamo metropolitas Ioannis. Visų vardu šv. Mišių pradžioje Popiežių pasveikino Kardinolų kolegijos dekanas Andželas Sodanas.

„Šis sekmadienis, užbaigiantis Velykų oktavą, vadinamas sekmadieniu „in Albis“, tai yra baltųjų krikšto rūbų sekmadieniu. Velyknakčio budėjimo metu į tikinčiųjų bendriją priimti katechumenai, krikšto metu apsivilkę baltą rūbą, tą patį baltą krikšto rūbą jie vilki iki Atvelykio sekmadienio. Jis taip pat vadinamas Dievo Gailestingumo sekmadieniu. Šią šventę į Bažnyčios kalendorių įvedė Dievo tarnas Jonas Paulius II, į visuotinės Bažnyčios šventės rangą iškeldamas ketvirtajame dešimtmetyje Vilniuje gyvenusios mistikės šventosios sesers Faustinos Kovalskos pradėtą pamaldumo tradiciją, kuri vėliau išplito pirmiausia Lenkijoje, o po to ir visame pasaulyje. Žodis „gailestingumas“ geriausiai reziumuoja ir atspinti tai, ką švenčiame Velykų iškilmėje“, – sakė popiežius Benediktas XVI.

Sekmadienio Mišių homilijoje Šventasis Tėvas taip pat priminė simbolišką sutapimą, kad būtent šios šventės – Atvelykio ir Dievo Gailestingumo sekmadienio – išvakarėse, po pirmųjų Mišparų, prieš dvejus metus savo žemiškąjį gyvenimą užbaigė Dievo tarnas Jonas Paulius II. Mirdamas jis įžengė į Dievo Gailestingumo šviesą ir iš ten jis šiandien kalba jau visiškai naujai. „Pasitikėkite Dievo Gailestingumu, – ragina jis mus. – Kiekvieną dieną būkite Dievo Gailestingumo žmonėmis. Gailestingumas yra tas švytintis rūbas, kurį Viešpats mums kiekvienam davė krikšto akimirką“. Benediktas XVI dėkojo už maldas, kuriomis viso pasaulio tikintieji lydi jį, vykdantį Petro Įpėdinio tarnystę.

Išsamiau apie Popiežiaus jubiliejų – penktadienį.

Petras KATINAS

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija