Atnaujintas 2007 balandžio 20 d.
Nr.31
(1528)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai

Muzikos stebuklas po bažnyčios skliautais

Maestro Martynas Švėgžda
von Bekker per Atvelykį griežė
smuiku Zarasų bažnyčioje

Nuostabų Atvelykio sekmadienį, po Sumos, niekas nesiskirstė iš Švč. Mergelės Marijos Ėmimo į dangų bažnyčios – visi žinojo, kad tą dieną Zarasuose bus stebuklas. Kad į provinciją atvyktų pasaulinio garso muzikantas – dažniau išimtis nei taisyklė.

Kuklus, su didele meile prie savęs glaudžiantis senelio smuiką, maestro Martynas Švėgžda von Bekker dosniai dalijo savo talentą visiems, besiklausantiems nuostabios Bacho, Paganinio, Ysaye, Ernsto, Guno muzikos garsų.

Atlikėjas yra gimęs 1967 metais. Smuiku pradėjo groti būdamas vos penkerių. Septynerių metų sugrojo savo pirmąjį rečitalį, 11-os – pirmąjį koncertą su Vilniaus simfoniniu orkestru. Dėl savo pašaukimo jis be galo dėkingas savo močiutei Elenai Strazdaitei-Bekkerienei, kuri taip pat buvusi garsi smuikininkė.

Muzikantas 1973-1986 metais mokėsi M.K.Čiurlionio menų mokykloje, vėliau – Lietuvos muzikos akademijoje pas Raimondą Katilių. Meistriškumo – pas Eberhardt Feltz, Igor Bezrodny ir kitus garsius muzikus. Koncertavo prestižinėse salėse: Maskvos P.Čaikovskio, Hamburgo „Musikhalle“, Helsinkio „Sibelius“, Berlyno „Schauspielhaus“, UNESCO Paryžiuje ir kituose Europos miestuose. Maestro Martynas taip pat yra išleidęs savo keturias kompaktines plokšteles. Nuo 2001 metų yra kasmet vykstančio tarptautinio muzikos festivalio „Alternatyva“ vadovas ir organizatorius. Šiais metais festivalis bus skirtas tolerancijai.

Sutapus ir kultūros dienos minėjimui, ir brangiai Dievo Gailestingumo šventei, buvome visi pripildyti gerumo, minties gilumo ir didelio džiaugsmo. Ne vienas kalbėjo, jog galime didžiuotis, kad ne tik prestižinėse salėse, bet ir Zarasuose (tikrai nesitikėję) galėjome grožėtis nuostabiai atliekamais pasauliniais kūrinių šedevrais.

Dėkojame Zarasų rajono savivaldybei už paramą, o kun. Vytautui Dageliui už pažintį su maestro ir pakvietimą į Zarasus.

Zarasiečiai patyrė didelį stebuklą, klausydamiesi nuostabių smuiko garsų.

Kun. dek. Remigijus Kavaliauskas

Zarasai

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija